🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втора война, втори ръст в цените на суровините, но отново за кратко

По време на военни конфликти някои стоки и суровини привличат погледа и портфейлите на инвеститорите, но това невинаги им се отплаща

Цената на златото се покачи с 8% след проблемите в Близкия изток, но климатичните промени засягат и други суровини като портокаловия сок и зехтина.
Цената на златото се покачи с 8% след проблемите в Близкия изток, но климатичните промени засягат и други суровини като портокаловия сок и зехтина.
Цената на златото се покачи с 8% след проблемите в Близкия изток, но климатичните промени засягат и други суровини като портокаловия сок и зехтина.    ©  Dall-E 3
Цената на златото се покачи с 8% след проблемите в Близкия изток, но климатичните промени засягат и други суровини като портокаловия сок и зехтина.    ©  Dall-E 3
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Цената на златото се покачи с 8% след атаката на "Хамас", петролът поскъпна с около процент.
  • Прогнозите са за спад през следващата година, ако конфликтът в Палестина не се разрасне допълнително.
  • Кои финансови инструменти дават експозиция към стоки и суровини.

"Ние търгуваме със суровини", обяснява Ранди Дюк в "Смяна на местата" (Trading places). В комедията от 1983 г. братята Рандолф и Морти Дюк се обзалагат дали произволен човек от улицата би имал по-голям успех на Уолстрийт от професионален търговец. "Суровините са селскостопански продукти като кафето, което изпихте за закуска, пшеницата, от която се прави хляб, и свинското, от което идва беконът", обясняват братята на Еди Мърфи в ролята на мошеник от гетото в Ню Йорк.

Братята Дюк са прави. Тук можем да добавим петрола, природния газ, златото. Суровините всъщност са просто продукти в сурово състояние. Най-общо попадат в две категории - твърди и меки. Твърдите (hard) суровини включват ресурси, които се добиват от земята: злато, нефт и други. Меките (soft) обхващат земеделието, агрокултурата и добитъка като говеждо и свинско месо. Именно това са и продуктите, които обикновено започват да поскъпват по време на глобална нестабилност - каквато носят конфликтите в Палестина и Украйна.

От една страна, такива като злато може да поскъпнат заради приемането му за актив убежище. Други като петрол или някоя агрокултура може да повишат цените си, поне в началото, заради опасения от дефицити с тях в резултат на нарушение на веригите за доставки, нарушение производства заради военните действия, санкции и други фактори. Ето защо в моменти като настоящия големите инвеститори се обръщат към някои борсови търгувани стоки и ресурси. За индивидуалните покупката на петролен фючърс или свинско месо от борсата е малко по-сложно, но има улеснени варианти.

Конфликтен ефект

Една от основните причини за инвестиции в суровини е диверсификацията. Обикновено цените на стоките се движат противоположно на цените на акциите и облигациите. Именно поради това във времена на кризи от тях се очаква да предложат известна форма на защита. От 7 октомври насам, когато терористите на "Хамас" убиха над хиляда израелци и отвлякоха няколкостотин заложници в Израел, цената на златото се покачи с 8%. За същия период петролът е с процент нагоре, а американските акции в лицето на S&P 500 губят 3%.

Избухването на конфликта в Близкия изток увеличи волатилността. На 30 октомври Световната банка публикува доклад, в който обаче ревизира цените на някои основни стоки като петрола в посока надолу. Опасенията относно напрежението на Арабския полуостров, свиването на доставките от ОПЕК и увеличено търсене се очаква да подкрепят цени от около 90 долара за барел през последното тримесечие на 2023 г., смятат анализатори на международната организация. Въпреки това очакванията са, че конфликтът ще има ограничено въздействие върху нефта. Ако не ескалира в по-широк конфликт, прогнозите са цените да се понижат до 81 долара за барел сорт brent през 2024 г. и 80 долара през 2025 г.

"Настоящите пазарни условия се различават значително от тези около ценовите шокове на петрола (по време на конфликти) в няколко направления: световната икономика е по-малко зависима от петрола: има по-диверсифицирана база от доставчици; няколко държави имат стратегически запаси от петрол; фючърсните пазари помагат за формирането на цените и хеджиране; и IEA помага при формирането на отговори на шокове в цените на енергията", пишат Карлос Артета и Валери Мърсър-Блекман в доклада на Световната банка. "Въпреки това ескалацията на конфликта е основен риск за стоковите пазари, тъй като регионът има значителен дял от световното предлагане на петрол", посочват анализаторите.

Ситуацията със златото е сходна. Въпреки че за пръв път от юли 2023 г. златото проби психологическата граница от 2000 долара за тройунция, благородният метал затвори октомври под въпросното ниво. Прогнозите на Мърсър-Блекман и Артета са за спад в цената на златото през следващите две години - 1900 и 1700 долара през 2024 г. и 2025 г. съответно. "В случай на по-широк конфликт в Близкия изток цените на златото вероятно ще се повишат от вече високите нива", казват анализаторите. Тези прогнози предполагат, че ограничен конфликт ще има минимално въздействие върху цените на суровините.

Страх лозе пази - какви са вариантите за инвестиране

Въпреки че очакванията са за спад, драстично разрастване на напрежението може да има значителен ефект в цените. Застраховането чрез инвестиране в суровини е разумен вариант, но достъпът от България е малко по-особен. Най-лесният метод е чрез договори за разлика (CFD), при които печалбата е разликата в цената от отваряне до затваряне на сделката. Подобни договори предлагат онлайн брокери като Trading212, Plus500, Markets.com и други, но често подобни сделки включват високи нива на маржин. Това води до по-голям риск, особено за начинаещите инвеститори, и не е препоръчително.

Взаимните фондове са друга опция. В България се предлагат три подобни фонда: Schroder ISF Commodity чрез "Карол кепитъл мениджмънт" и Amundi - EUR Commodities, който е наличен в евро и в долари. И трите регистрират загуби от началото на годината. Фондът на Schroder управлява активи за около 100 млн. долара, 40% от които са инвестирани в злато, петрол и природен газ. Освен това фондът инвестира и в алуминий, мед, пшеница, кафе и сребро. От началото на годината регистрира 4% загуби. Освен това има такса 5% при придобиването на дял, а текущите разходи са около 2.4% годишно.

Amundi предприема друг подход. Портфолиото на фонда е съставено от дълги и къси позиции, което е по-различна стратегия. Фондът заема дълги позиции, тоест очаква цената да се покачи, при свинското месо, царевицата, златото, пшеницата и природния газ. В същото време заема къси позиции в очакване на спад на цените при двата основни сорта нефт - брент и wti, дизела и захарта. Портфолиото е в размер на 135 млн. евро. Също регистрира спад от началото на годината - 6% в евро и 5% в долари. Таксата за придобиване на дял е 4.5%, като на година разходите са около 2.25%.

Борсов вход

Директната инвестиция в акции на компании, ориентирани към суровините, като минни или земеделски е друга възможност. При тях обаче съществува риск от прекомерна концентрация, ниска диверсификация и е нужно поне някаква финансова грамотност при подбора на отделните компании или акции. В този контекст по-добър вариант за малкия инвеститор би бил борсово търгуваните фондове (ETF), които приличат на взаимните фондове, но се търгуват на борсата и таксите за управление са няколко пъти по-ниски.

На Българската фондова борса има фонд, които проследява цената на златото. Британската финтех платформа Rеvolut, от друга страна, предлага борсови фондове от Blackrock: iShares Gold Producers и iShares Oil & Gas Exploration & Production, като и двата инвестират в производители на суровини. Gold Producers, както името подсказва, инвестира в компании, които произвеждат злато. Около 30% от портфолиото за 1.4 млрд. долара е в три компании: Barrick gold, Newmont и Agnico Eagle Mines. От началото на годината регистрира ръст 1%. Таксите за управление годишно са 0.55%.

Фондът за петрола е по-малък - с около 360 млн. активи. Близо една трета от тях са инвестирани в три компании: Conocophilips, EOG Resources и Canadian National Resources. От началото на годината регистрира ръст 6%. Таксата за управление отново е 0.55% от активите годишно. Няма такси за вход и изход освен тези, които начислява Revolut за придобиване на дяловете - долар или евро на сделка, като първата е безплатна с основния план. И двата борсови фонда се търгуват на Xetra и не разпределят дивиденти, а ги акумулират в цената си, което значи по-малко данъци.

Оранжеви върхове

Въпреки поскъпването на някои суровини покрай поредния конфликт на глобалната сцена цените на стоките остават по-ниски спрямо предходната година. Подобно на епизода с инвазията в Украйна, първоначалният хаос доведе до известно поскъпване, но ефектът остава ограничен. На някои места обаче се забелязват крайности, провокирани от други причини - климатът. Лошото време в Гърция повиши борсовите цени на зехтина до над 9 хил. долара за тон - ръст със 115% за 12 месеца. Ураганите във Флорида пък повишиха цената на замразения портокалов сок с над 20% през октомври и вече над 80% нагоре от началото на 2023 г. "Има и други суровини като замразен портокалов сок и злато, но златото не расте по дърветата като портокалите", казва Ранди Дюк във филма от 80-те години на XX век. Расте и цената на портокалите на борсата.

Статията е част от 44 бр. на "Капитал" със заглавието "Инвестициите на страха"

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар