🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

20 въпроса | Виви Василева

Младата перкусионистка се възхищава на своя брат Васко Василев

   ©  Адриана Янкулова

Почитателите на класическата музика познават перкусионистката Виви Василева от честите й завръщания в България и изяви в самостоятелни или групови концерти на сцената на зала "България" или в рамките на музикални фестивали в София и страната.

Миналата година Вивиан Василева (отдавна приела за свое артистично име Виви - така, както я наричат всички в голямото й музикално семейство Василеви), се включи като изненада за публиката в концерта на своя по-голям брат, прочутият български цигулар Васко Василев, на концерта му на стадион "Юнак" и обра овациите с емоционалното си изпълнение на българска фолклорна песен.

Родена в Германия, в семейството на цигуларите Петър и Красимира Василеви, Виви расте сред репетиции, концерти и турнета. Съвсем естествено се впуска професионално в това поприще, избирайки инструмент, който е нетипичен за цялото семейство цигулари - перкусиите. Има пълната подкрепа на музикалната си фамилия и на своя приятел Лукас Кампара Джиниз (който свири на китара), а баща й Петър е не само най-големият й почитател, но и активен помощник в професионалните дела. С по-големия си брат Васко си сверява часовника за големите проекти и предизвикателства в музиката.

На 10 март Виви Василева ще излезе на сцената на зала "България" заедно с радиооркестъра и под диригентството на Марк Кадин, в концертна програма с изпълнения на "Благородни и сантиментални валсове" на Морис Равел, "Оракул" на Ориол Кружен и "Вакханалия" от операта "Самсон и Далила" на Камий Сен-Санс. На 12 март тя ще изнесе самостоятелен рецитал в СГХГ в рамките на третото издание на фестивала МузикАртисимо, на 20 март ще има участие в Русе.

Като какъв човек се определяте?

Емоционален, отдаден на музиката и на важните хора в живота ми.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Любовта! Сигурно звучи като клише, но любовта ме движи в личен и професионален план. Вярвам, че тя е в основата на способността ни да творим. За артистите е особено важна, но като се замисля за всички хора е от голямо значение.

Любимият ви момент от деня?

На колелото в Залцбург, по пътя за Моцартеума.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Големите концертни зали, срещата с публиката, която тръпне в очакване. Онзи магичен момент, в който се случва докосването на музиканта и хората в залата.

Кое е най-голямото ви постижение?

Наградата, която получих преди броени дни, която носи името на известния композитор, диригент и пианист Ленард Бърнстейн, на престижния музикален фестивал "Шлезвиг-Холщайн". Аз съм първият перкусионист, на когото се връчва този престижен приз, и това е доказателство, че перкусионните инструменти заемат своето достойно място в световната музика.

Как си почивате?

С музика, най-често слушайки Берлинската филхармония.

Какво ви зарежда?

Слънцето и природата. Много обичам нашите големи семейни лета, когато се събираме всички от различни краища на света в къщата ни на Карадере, в близост до морето.

Какво ви разсмива?

Майка ми. Тя умее да разказва истории така, както никой друг.

Какво ви натъжава?

Арогантността на хората. Има я навсякъде.

Какво ви вбесява?

Сръбско-унгарската граница, когато минавам с бус, пълен с инструментите ми.

Личност, на която се възхищавате?

Брат ми Васко.

Кое свое качество харесвате най-много?

Любознателноста си.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Липсата на търпение.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

О, телепортиране, разбира се.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Чорапи, които подарих, и книга, която получих като подарък от скъп за мен приятел.

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

Заглавието на един любим филм - "колкото - толкова".

Къде бихте искали да живеете?

Австрийските Алпи.

Коя е последната книга, която прочетохте?

"Комуникация, свободна от насилие" на Маrshall Rosenberg

Най-интересното място, на което сте били?

Бразилия.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Не мечтай живота си, а живей мечтата си.

Все още няма коментари
Нов коментар