20 въпроса | Джеки (Георги) Стоев

Като чуем името Джеки (Георги) Стоев, веднага се сещаме поне за няколко от любимите му вицове, хуморът му неизбежно пробива във всички над 50 игрални, научнопопулярни и документални филма, които е направил през живота си. Някои от емблематичните му са: "Спас и Нели" - ням филм с участието на кучета и котки, музикалната комедия "Летете с Росинант" с композиции на Горан Брегович, "Броени дни", заснет в Бобовдолския затвор, за който получава "Златен ритон" и веднага след това е забранен. Днес, на 82 години, не спира да работи. Кръстен е Георги, но баба му го нарекла Джеки на актьора Джеки Кугън, който изпълнява ролята на Хлапето във филма на Чарли Чаплин, което предопределя съдбата му - въпреки че завършва биология в Дрезден, цял живот се занимава с кино.

На 19 януари излезе новият филм на Джеки Стоев "Моят чичо Любен", който е посветен на брат му, художника Любен Стоев. В него отново ще видим Ицко Финци и Джони Пенков като актьори, преди години пред "Капитал" Джеки казва: "Имам един филм без кокошка, но без Ицко нямам." "Моят чичо Любен" е копродукция на България и Германия, сърежисира Никола Бошнаков, оператор на лентата е малкият син на Джеки - Тони Стоев, музиката е на по-големия му син Рей ван Цешау.

Като какъв човек се определяте?

Щастлив.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Само в чистия абсолют и в това, че има водка с такова име.

Любимият ви момент от деня?

Всеки момент, в който работя, и всеки момент, в който си почивам, тоест всички.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да се направи филм е толкова сложно нещо, че всеки път се учудвам, че се е получило. Но без помощ отгоре не бих се оправил.

Кое е най-голямото ви постижение?

Предстои. Тъй като ми е късно за дебют, подготвям смайваща "лебедова песен".

Как си почивате?

Аз по принцип съм известен с това, че обичам да си почивам. Обичам и да се гмуркам. Чарли (сценаристът Христо Илиев) казва, че съм си го избрал, защото е единственият спорт, в който можеш просто да си легнеш на дъното и да си почиваш.

Какво ви зарежда?

Хубавите неща.

Какво ви разсмива?

Смешното.

Какво ви натъжава?

Не ми остава време да съм тъжен.

Какво ви вбесява?

Престанах да се ядосвам преди 40-ина години. Оттогава това ми е донесло само полза.

Личност, на която се възхищавате?

Винаги съм се възприемал като комбинация между Наполеон и Аполон, но не бих казал, че им се възхищавам. По-скоро се възхищавам на моите приятели и близки, че ме търпят с този характер.

Кое свое качество харесвате най-много?

Гениалността.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Навремето Джони Пенков беше отговорил на този въпрос, че не харесва носа си и би го променил, но тогава няма да е той. Мисля да се присъединя към неговия отговор. Въпреки че аз си харесвам и носа.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

За суперсилите в нашия екип отговаря Кольо Бошнаков. На мен лично и собствените си ми стигат.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Аз съм известен със страстта си по кича и имам внушителна колекция от подаръци в тази стилистика. Самият аз подарявам карикатури на приятелите си.

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

"Кой?"

Къде бихте искали да живеете?

Където и сега.

Коя е последната книга, която прочетохте?

По-скоро мога да кажа коя е последната книга, която не съм прочел. Леглото ми се клатеше и се обърнах към библиотеката. Реших, че щом досега не съм прочел "Ана Каренина", няма и за в бъдеще да я прочета, а под леглото пасна точно. Така че в момента това ми е любимата книга. Пък и леглото не се клати вече.

Най-интересното място, на което сте били?

Бил съм на доста места по света, но най-обичам да съм си в леглото.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Изкуството иска жертви, но те не трябва да са от публиката.

Все още няма коментари
Нов коментар