🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар и домашно кино

По-интересните събития от седмицата и уикенда

18 - 30 юни

Монологична София. По традиция театралният фестивал "София Моно" селектира стойностни моноспектакли и малки театрални форми, както ще направи и този юни - под открито небе, за десета поредна година. Моноспектаклите са на Камен Донев, Захари Бахаров, Виктор Калев, Герасим Георгиев-Геро, Малин Кръстев, Сашо Кадиев, а Мариус Куркински ще се представи с два - "Черното пиле" и сборния "Мариус 50". Ще видим и премиерния "Пълнолудие" на Кръстю Лафазанов (28 юни), а в последната вечер и постановката на режисьора Теди Москов "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" (30 юни). Билети в мрежата на Ticketportal.bg, бензиностанции ОМВ, книжарници Booktrading. В парка на Военна академия "Г. С. Раковски" от 21:00 ч.

18 - 21.06

"Да подкрепим родните автори". Под това мото организаторите на базар "Капана" събират отново на едно място над сто автентични и модерни занаятчии и техните произведения, организирани в тематични зони - авторски изделия, натурални храни и напитки, градска мода, базар за грамофонни плочи, книги, керамика и бижутерия, козметика, както и нова - фотографска зона, провокирана от изолацията. За музиката на събитието ще се погрижи DJ Skill с неговата разнообразна програма на специалната сцена за винил сетове, всеки ден от 10:30 до 23:00 ч. В Пловдив, Малката Главна.

20.06

Споделени КвАРТални улици. В събота софийската улица "Триадица" ще бъде освободена от движение и коли в чест на международния ден на музиката Fête de la Musique и в подкрепа на бизнеса в квартала след изолацията. Забавление с латино концерти на живо и зумба в бар Macondo (сцена 1), както и балеарик, итало и диско плочи на улицата с едни от най-добрите български диджеи пред бар Barabar (сцена 2). Ще има и арт базар в Espace PORT A, мода и кауза, свързана с кучета. От 16:00 до 22:00 ч.

20.06

Пълна чистка. Ако искате да бъдете обществено полезни, вътрешно спокойни за приноса си към околната среда и сте в близост до морето, включете се в почистването на остров Света Анастасия. "Притежателите на прахосмукачки Rainbow, метли, лопатки, хора, свързани с морето или морското дъно, могат да се включат активно в събитието", пишат от управата на острова. Както традицията повелява, ще има миди на тенекия и наливна бира. С предварително записване. Тръгване от Морска гара - магазия 1, час за среща: 7:30 ч., връщане към Бургас - около 12:00 ч.

20.06

Шест по шест. Широките поляни Hills Brewery Park, в близост до независима микропивоварна на Hills beer, са готови да ви посрещнат отново за 12-часов музикален дневен сет от dj/vj колектива Melformator и разнообразен вкус за небцето. Ще има 6 вида жива бира и 6 коктейла, забъркани от бармана и миксолог Илиян Илиев (One More Bar), посветени на всеки от шестимата артисти от Melformator. От 11:00 - 23:00 ч., коктейлната сесия е от 17:00 ч., Вход свободен, в близост до Перущица.

20 и 21.06

Как да изглежда площадът? Първият уличен фестивал Urbathon Fest си поставя за цел да превърне хаотичния паркинг между софийските улици "Сердика" и "Искър" в красив и пълен с живот малък площад и кани посетителите да споделят мнение за двата проекта, свързани с бъдещото обновяване на намиращия се там площад. Каузата ще е подкрепена обилно с гурме бургери от Boom Burgers, селекция секънд хенд дрехи от FREA, обиколки на забележителностите в квартала с Free Sofia Tour, десерти от Lolly - Sweet Bar Caravan, такоси от Mangia Van, коктейли от мобилния коктейл бар на Travel Cocktails, фотографии и картини на български артисти от Urbanites Sofia. На ул. "Искър" 1.

23.06

Москва вярва на сълзи. Театър на открито с въздействаща постановка, отличена с награда "Икар 2011" за най-добър спектакъл и обрала още няколко отличия, в която режисьорката Василена Радева представя своя прочит на текста на Торстен Бухщайнер. Авторът на пиесата я написва, като използва изказвания на оцелели заложници от терористичния атентат от 2002 г. в московския театър на Дубровка - три жени, преживели го от първо лице, чиито съдби се преплитат в един момент на изпитание. Откритата сцена пред театър "София" от 20:30 ч.

23.06

Скорпионите не танцуват сами. "Част от колекция" е театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев от "Нова генерация", вдъхновена от стихове, фрагменти и песни на музиканта от книгата "Поздравѝ от мен Боговете". Участват Иван Юруков (китара, укулеле, вокал), Стоян Младенов (цигулка, вокал), Николай Димитров (ударни, вокал) и Милен Апостолов (пиано, вокал). В кино "Кабана", 20:30 ч., билети от https://epaygo.bg, 15 лв.

23.06 - 12.07

Глад на окото. От февруари до май 2020 г. всеки ден Надежда Олег Ляхова прави стотици кадри в опит да възпроизведе появили се за секунда образи в различни състояния върху една и съща повърхност. Жанрът е натюрморт, процедурата - бавна и трудоемка, а обектите - от живата или мъртва природа. Накрая се появява "На кухненската маса" - серия от 21 фотографии, всяка избрана от средно сто - последната работа на авторката, която има характер на ретроспектива. В галерия Little Bird Place.

24.06

Той ли е или не е. В своята първа книга Стефан Вълдобрев описва честно и чувствено творческия процес по създаването на 41 песни - от случайно хрумване до превръщането им в хитове, като обхваща периода от 80-те години до днес. "Книга за песните", наподобяваща литературен албум от текстове, поезия и биографични истории, ще бъде представена чрез четене на откъси, музика и с автографи. В кино "Кабана", вход свободен.

до 24.06

Тотал Каурисмаки Шоу. В "Дом на киното" тече ретроспектива от 14 филма на финландския режисьор Аки Каурисмаки. Паралелно с ретроспективата може да разгледате и изложбата на "Златната земя на копнежа" на Маря Лена Хуканен, фокусирана върху дванадесет от филмите на известния финландски режисьор, заснети в периода 1985 - 2006 г. До 30 юни в галерия Synthesis.

24 и .06

Мариус-50. След отложени дати Мариус Куркински ще представи сборния моноспектакъл по повод своята 50-годишен юбилей в няколко града. В него той събира досегашни представления - "Дон Жуан" по Молиер, "Песен на песните" по библейски текстове, "Дамата с кученцето" по Чехов, "Самият човек" по Андрей Платонов, "Сънят" по Джулиан Барнс, "Български разкази" по Ангел Каралийчев, "Сътресение" и "Черното пиле" по Николай Хайтов и др. В Бургас, 23 юни, Летен театър; в Пловдив - 24 юни, Летен театър "Бунарджика", в Стара Загора, 25 юни, Летен театър.

25.06

Bourdain ден. Готвачът и пътешественик Антъни Бурдейн напусна този свят през 2018 г., а на следващата година приятелите му шеф-готвачи Josè Andrés и Eric Ripert обявиха 25 юни (рождения ден на Бурдейн) за Bourdain Day. Почитателите му в България ще го отбележат от 11:00 ч. в Concept 166, където ще се създават персонализирани аксесоари с лика на Тони и с негови изказвания в акомпанимент с любимите му напитки и хапки. Вечерното парти е от 19:00 ч. в La Bottega Monte с приготвено специално за случая street food меню. Вход свободен.

25.06

Добре дошли в Остава. След няколкомесечно прекъсване група "Остава" не са отново на лайв сцената, но са готови да представят на феновете си и чисто новия си сингъл "Гений". Билетите са ограничени до 120 броя. От мрежата на Eventim, 25 лв.. В кино "Кабана", 20:00 ч.

25 - 28.06

Хълм и храна. Семейства, приятели, домашни любимци и гладни уста са поканени за втора поредна година на Plovdiv Food Park Festival, събиращ на открито специалисти в кулинарията и миксираните напитки, пивовари от цял свят, майстори от барбекю културата, сладкари, винопроизводители и кухни на колела. Във фестивалната зона ще има също атракциони и забавления за деца, пазар с ръчно изработени неща, фермерски пазар с производители от региона, игри и съревнования и музикална програма с вечерни концерти. Пловдив, Младежки хълм.

до 27.06

Нормално положение. Вече може да разгледаме едни от първите произведения, провокирани и реализирани в условия на извънредно положение и социална изолация. През април Красимир Терзиев създава двата проекта: серията рисунки "Нов световен ред" и видеото [...] suspended, предаващи директно усещанията му в атмосфера на самота, неизвестност и безпокойство, но примесени с хумор и ирония. В галерия "Структура".

до 3 юли

Нарисувай ми лято. Лятното училище с програма рисуване и история на изкуството за деца на "Изиарт" се радва на голям интерес всяка година. Тази година програмата продължава, за да учи децата на пейзаж и как да смесват акварелните бои, как се правят натюрморти и какво представляват декоративните стилизации на Алфонс Муха, творчеството на Густав Климт, стилизираната композиция на Иван Милев и др. Записвания на [email protected]. В Port.A от 10:00 до 17:00 ч.

Домашно кино

Пери Мейсън

Новият драматичен криминален сериал на HBO e адаптация по бестселъровата поредица на Ърл Стенли Гарднър за известния адвокат-детектив. Действието на 8 епизода се развива през 1931 г. в Лос Анджелис. На фона на останалата част от страната и борбата й с икономическите трудности от Голямата депресия градът процъфтява, но един казус с отвличане на дете се оплита все повече... Режисьор на поредицата е Тим Ван Патен, работил по епизоди на Game of Thrones, The Sopranos, Boardwalk Empire, а сред изпълнителните продуценти са Сюзан и Робърт Дауни-джуниър.

Премиера, HBO 3, 22 юни, 22:00 ч. и в HBOGO

Шърли

Шърли Джаксън е прочута американска писателка, автор на хоръри и тайнствени истории. В нейната екранна кожа влиза Елизабет Мос - актрисата, която познаваме от "Историята на прислужницата" и чието ново превъплъщение критиците определят като също толкова възхитително. Сериалът е адаптация на едноименния роман на Сюзан Скарф Меръл, в който образът на Шърли е само вдъхновен от писателката и е изцяло конструиран като измислен персонаж, поставен в една от нейните собствени истории. Тоест не очаквайте класически поднесена биография.

Премиера на Hulu

Велика

За него казват, че е като антиисторическо приключение. Сериалът от 10 епизода е сатирична комедийна драма с голяма доза въображение за възхода на Екатерина Велика (в ролята Ел Фанинг), която от аутсайдер се превръща в най-дълго управлявалата жена в руската история. Запознаваме се с нея като младо, идеалистично и романтично момиче, тъкмо пристигнало за уредения си брак със своенравния император Петър. Ако първият сезон ви прилича на "Фаворитката", не е случайно - Тони Макнамара, сценаристът на пълнометражния филм, е създател и на сериала.

Премиера, HBO и в HBOGO
Все още няма коментари
Нов коментар