🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Животът, какъвто можеше да бъде

Няколко сериала, които взимат по нещо от реалния живот и го развиват в неподозирана посока

Lovecraft Country

Сериалът заема елементи от света на ужасите на американския писател Х.П. Лъвкрафт (1890 - 1939) и ги поставя в нова реалност - 50-те години в САЩ, докато расовата сегрегация е активната политика на страната. В днешно време все по-обсъждан проблем е откритият расизъм на Лъвкрафт, което провокира интересен ъгъл към сюжета: главните герои са чернокожи, а белите американци често изглеждат по-страшни от чудовищата, които дебнат в тъмното.

Lovecraft Country, базиран на едноименния роман на Марк Руф от 2016 г., представя сравнително непознат за широката публика актьорски състав (Джърни Смолет, Джонатан Мейърс и Кортни Б. Вейнс в главните роли), но зад сериала стоят известни имена: той е по идея на Миша Грийн, екранизирала също дълбаещия в тъмната история на САЩ роман "Подземната железница" на Колсън Уайтхед, а продуценти са Джордан Пийл (режисьорът на Get Out) и Джей Джей Ейбрамс ("Стар трек", "Мисия невъзможна", "Междузвездни войни").

Търсете в HBO.

The Great

Ел Фанинг и Никълъс Хоут са в ролите на Екатерина Велика и Петър III Фьодорович в един силно нетипичен и комедиен поглед към Руската империя през XVIII век. Сериалът, понякога сравняван с филма "Мария Антоанета" на София Копола, е номиниран за "Еми" в категориите за най-добра режисура и най-добър сценарий в комедийна продукция. Създател е Тони Макнамара, който през последните години се специализира в нетипично разказаните истории и получи номинация за "Оскар" за сценария си към "Фаворитката" на Йоргос Лантимус (където Никълъс Хоут отново игра благородник в костюм и перука).

The Great е в Hulu и HBO.

Mrs. America

Сериалът проследява феминистките движения на 70-те години на ХХ век в САЩ не толкова през погледа на активистките тогава, а най-вече чрез история на опозицията им - Кейт Бланшет играе студената и пресметлива консервативна лидерка Филис Шлафли, която изгражда своята армия от горди домакини. Въпреки че е фокусиран най-вече върху антигероинята си, Mrs. America умело пресъздава колебанията и борбите на хората от двете страни. Сериалът е най-голямото постижение досега за канадеца Дави Уалер, преди това сценарист на "Момчетата от Медисън авеню" (Mad Man) и "Отчаяни съпруги".

Mrs. America е в HBO, Hulu, Amazon Prime.

Little America

Осем различни истории, които предлагат рядък поглед към имигрантската реалност в САЩ и предизвикателствата, пред които различните общности се изправят по пътя към "американската мечта". Разказаните случаи са вдъхновени от истински истории, събрани от Epic Magazine, издание на Джошуа Беърман, дългогодишен журналист, чийто репортаж за мисията на ЦРУ в Ирак през 2007 г. се превърна във филма "Арго". Сред продуцентите е звездата от The Big Sick Кумаил Нанджиани. В ролите са Мелани Лоран, Закари Кинто, Сурай Шарма от "Животът на Пи". Още преди премиерата в началото на годината стана ясно, че сериалът ще продължи към втори сезон.

Little America е в Apple TV+.

Все още няма коментари
Нов коментар