🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войни на стрийминг

Българските потребители имат достъп до все повече платформи за поточно предаване на видео

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Възможностите за достъп до дигитални абонаменти за видеострийминг платформи се увеличиха значително през последните години. В България абонаменти предлагат няколко от пазарните лидери в този сегмент - Netflix, HBO GO, Apple TV+, Amazon Prime Video и др. A очакванията са Disney+, която стартира миналия ноември и която вече е налична в по-голямата част от Европа, също да стане достъпна за потребителите в България в следващите няколко месеца.

Коя да избера

Всички тези платформи имат своите предимства, недостатъци и специфични особености. Това прави изборът между тях труден. Една от най-големите разлики между тези, които в момента са достъпни за българските потребители, е цената им. Netflix предлага три различни абонаментни плана - основен за 7.99 евро на месец, стандартен за 9.99 евро на месец и премиум за 11.99 евро на месец. Всички планове дават на потребителите пълен достъп до каталога със заглавия, като разликите се отнасят предимно до броя устройства, които може да използват акаунта едновременно, и качеството на картината. Основният план дава възможност за гледане само на едно устройство едновременно, стандартният - на две, като гарантира и HD качество, а премиум абонаментът позволява гледане на до четири устройства едновременно, като също така включва HD и Ultra HD качество на картината.

Сред предимствата на Netflix e, че стрийминг платформата е достъпна на различни устройства - телевизори, компютри, мобилни телефони и таблети. В допълнение е налице и опция за гледане в офлайн режим чрез сваляне на съдържанието на устройството. Някои от най-популярните заглавия, достъпни за потребителите, са Stranger Things, Dark, The Witcher, Black Mirror, Ozark, Money Heist, Peaky Blinders и други. В същото време само малка част от съдържанието има български субтитри, което е един от минусите за много потребители.

Apple TV+ е на сравнително по-ниска цена от Netflix - месечният абонамент струва 9.99 лева, като един акаунт може да бъде използват от до пет устройства едновременно. Основните причини за ниската цена на абонамента са фактът, че технологичният гигант се опитва да набере голяма потребителска маса относително бързо, както и липсата на голямо количество собствени продукции. Подобно на Netflix, цялото съдържание в платформата е налично и за гледане офлайн, а платформата е налична чрез телевизори, компютри, мобилни устройства, както и през уеб браузър. Сред най-популярните заглавия в Apple TV+ са See, Defending Jacob, Home и Central Park. Собствените сериали на Apple имат български субтитри.

Големият победител по отношение на цената е HBO GO. Абонаментният план на стрийминг платформата е един и струва 3.99 евро на месец, а се предлага и като допълнение към плановете на мобилните оператори, както и тези на телевизия от различни доставчици. Акаунтът може да бъде ползван на до пет устройва, като на две от тях може да се стриймва едновременно. Отново цялото съдържание на HBO GО може да се гледа офлайн на смартфони и таблети, както и онлайн на телевизори и през браузър. Някои от най-популярните достъпни заглавия са Game of Thrones, Westworld, Chernobyl, The Outsider, Big Little Lies, Watchmen, Euphoria, True Detective, Succession, Silicon Valley и други. Плюс на HBO GO е и фактът, че цялото съдържание има български субтитри. Също така се предлагат и все повече български и регионални филми.

За да направят избора си, потребителите могат да използват безплатните пробни периоди на платформите - при Apple TV+ и HBO GO той е седем дни, а при Netflix - 30 дни.

Друг важен играч на пазара на видеострийминг е Amazon Prime Video. Потребителите в България могат да се абонират за услугата за 6 евро на месец, като има и безплатен пробен период от 30 дни. Същевременно стрийминг платформата е по-скоро бонус към Prime услугата за доставки на Amazon (която не е налична в България), абонаментът за която струва 12.99 долара на месец или 119 долара за година. Акаунтът може да се използва на до 3 устройства независимо от вида им - телефони, таблет, телевизор или компютър. Налице е и опцията за гледане в офлайн режим. Сред най-популярните заглавия са The Man in the High Castle, The Boys, The Expanse, Downtown Abbey, Carnival Row и други.

Потребителите в България имат достъп и до по-нишови стрийминг платформи като CuriosityStream, която предлага документални заглавия, и Shudder за любителите на филмите на ужасите. Цената на първата е 2.99 долара на месец или 19.99 долара за година, а на втората - 5.99 долара на месец или 56.99 долара за година. И двете платформи имат 7-дневен безплатен пробен период.

Заплахата Disney+

Още преди няколко години Disney обяви, че ще изтегли значителна част от съдържанието си от съществуващите стрийминг платформи, за да създаде собствена услуга. Това стана факт през ноември 2019 г. Цената на Disney+ на големите европейски пазари е 6.99 евро на месец или 69.99 евро на година. Безплатният пробен период е 7 дни. Дебютът на услугата в България със сигурност ще се отрази на Netflix и HBO GO, които ще загубят голям част от съдържанието си, включително блокбъстър франчайзите като Star Wars и Marvel и богата колекция от анимационни филми и сериали, ориентирани към деца.

В допълнение продукции на Disney Signature, Pixar, National Geographic и Disney Channel, както и всички сезони на The Simpsons също ще са достъпни в Disney+. Подобно на другите стрийминг платформи Disney+ e достъпна на широк набор от устройства - телефони, таблети, компютри, игрални конзоли и телевизори. Потребителите ще могат и да изтеглят съдържанието и да го гледат офлайн, докато все още имат абонамент за услугата, като същевременно използват платформата на до 4 устройства.

Все още няма коментари
Нов коментар