Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

20.11 - 7.12

10 ноември и след това. Фотографът Александър Николов връща лентата на историята към началото на промените в България 31 години по-късно - след събитията, които започнаха на 10 ноември 1989 г. с падането на Тодор Живков и тоталитарният режим в страната. В изложбата си той събира свои документални кадри от първите митинги във Варна, запечатали атмосферата на бурното време, ентусиазма и надеждата на хората. Във Варна, Градска художествена галерия.

21.11

Анна - Палиндром на поведение. В рамките на проекта "Изкуство и политика" артистът и активист Войн де Войн ще представи малка част от дългосрочна серия от проучвания, изследващи междупоколенческа травма и изхождащи от антифашистката пропаганда. Лекцията пърформанс е посветена на неговата прабаба Анна - актриса, принуждавана да се откаже от кариерата си и демократичните си възгледи, за да се присъедини към партията на земеделците. Почива измъчвана в затвора през 30-те години на миналия век. В галерия "Структура", 18:30 ч., вход свободен, но само с предварителна регистрация на [email protected]

22.11

Занаятчийски хляб за начинаещи. Отново се застояваме за по-дълго вкъщи, което е добър повод да се научим да приготвяме вкусни домашни хлябове. По време на този кулинарен курс ще разберете за трансформацията на четири съвсем обикновени съставки в ароматен хляб, как се работи с теста с различна хидратация и защо е важно как и колко се меси хлябът. В Amuse Bouche, от 16:00 до 19:30 ч., цена: 60 лв. Още информация и записвания на www.amusebouche-bg.com

21.11

Филмова среща с цирк от Етиопия и театрална трупа от ЮАР. Едно по-различно и любопитно кино събитие - прожекция на два филма. Първият е за живота и творчеството на Circus Debere Berhan от Етиопия, разказващ за създаването и функционирането на Цирк "Дебере Берхан" на фона на великолепната природа на Етиопия, и вторият - с театралната постановка I Am Sorry на M.U.K.A. Project от ЮАР, свързана с темата за насилието върху малолетни. В Дом на киното, 13:00 ч.

21 - 22.11

Предколеден базар на изкуствата. За щадене на нервите и по-дълго празнично настроение започнете с коледните базари от по-рано. Един такъв ще представи украса и подаръци, бижута, аксесоари, чанти, топли плетива, играчки, вкусни сладки и солени изкушения, сладко и вино от киви, шоколад. В зала "Европа" на Парк хотел Москва.

21.11

The Words and Music of Irving Berlin. Един музикален проект ви кани да се потопите в бурните и жужащи първи десетилетия на ХХ век във вечер с музиката на известния американски композитор Ървин Берлин (1888 - 1989), написал приблизително 1500 песни, включително партитури за 20 оригинални шоупрограми на Бродуей и 15 оригинални холивудски филма, като песните му са номинирани осем пъти за награди "Оскар". В Бургас, "Клуб модерен театър ", 20:00 ч., билети на касата на "Часовника".

26.11

Боклук. Елена Телбис е отново на сцена, но този път не само като актриса, а в ролята на автор на пиеса, и то спечелила шестото издание на конкурса на театъра за съвременна българска драматургия на името на Славка Славова. Текстът разказва за срещата на три сестри, отдавна разделени и с коренно различни съдби, които се събират в дома от детството си. В течение на действието те споделят своите най-съкровени чувства, мечтания и болки. Режисурата е на Ивайло Христов с участието на Светлана Янчева, Анастасия Лютова, Весела Бабинова. В Театър 199 "Валентин Стойчев", 19:30 ч.

26.11

Електра. Премиера на трупата на Софийската опера с "Електра", изключителното новаторско произведение от Рихард Щраус в едно действие, чийто сюжет включва убийство, измама и отмъщение. Диригент на спектакъла е маестро Евън-Алексис Крист, сценограф Свен Йонке, а режисьор е Пламен Карталов. В Софийска опера и балет.

26.11

Опера Бутик: Духът на предколедна Виена. Най-бляскавият празничен период вече започва, а с него идва и духът, носещ уют и топлина - с музиката на Моцарт, Лехар и Щраус. Отдайте се на отминалите красиви времена с изпълнения на солистите Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Август Методиев, Марк Фаулър, Момчил Караиванов. Пловдив, Дом на културата "Борис Христов".

26.11

La Dolce Vita. По случай 100 години от раждането на Федерико Фелини и в памет на Енио Мориконе ще звучат музиката от емблематични филми на режисьора, написана от Нино Рота, и шедьоври на филмовата музика от италианския композитор. Събитието "Италиански майстори на филмова музика" е с диригент Найден Тодоров. В зала "България", 19:00 ч.

ноември

Предателят. Продукцията между Италия, Франция, Германия и Бразилия с режисьор Марко Белокио се фокусира върху могъщата мафия. В началото на 80-те години на миналия век избухва война между босовете на сицилианската мафия за контрола на търговията с кокаин. Един от главатарите, Томазо Бушета, търси убежище в Бразилия. Арестуван и екстрадиран в Италия от бразилската полиция, той взема решение, което ще се окаже съдбоносно за мафията. В кината.

до 6.12

"Сила на привличане" II. Втората изложба от едноименната серия представя скулптура на шведската авторка Анна Уденберг, живееща и работеща в Берлин, и поредица от дигитални рисунки на Мич Брезунек. Той живее между родната си страна Франция и Пловдив, където по време на изолацията наблюдава всекидневния живот в Пловдив и създава серия от 11 дигитални рисунки. Пловдив, галерия Sariev.

до 24.01

Реалният музей. Една сборна изложба пита и дискутира какво е мястото - настоящо и бъдещо, на музея като институция в една динамична среда: "Ако доскоро дигитализирането на изложби и колекции, онлайн достъпът до тях и виртуалните турове бяха съпътстващи музейни дейности, то в променящите се условия днес те се превръщат в основни. Какво е бъдещето на музейната институция?" Отговорите ще видите в работите на Боряна Пандова, арх. Даяна Николова, Георги Георгиев -Jorrras, арх. Полина Кьосева, Леда Старчева, Стела Василева в техните снимки, инсталации, привнесени обекти, скулптури и др. В Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар