Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

До 8.11.

"Антистатик". "Фаталното" 13-о издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс тази година се провежда под мотото Life is Live и ви кани да видите и преживеете на живо спектаклите от програмата му "Българска танцова платформа". Цели 13 представления за уикенда с изпълненията на балет "Арабеск", Галина Борисова, Жана Пенчева, Ива Свещарова, Вили Прагер и др. Събитието завършва с концерт на Иво Димчев с негови авторски песни. На сцена "Дерида", галерия "Етюд", ДНК, Театър "Азарян". Билети: 10/12 лв. Вижте цялата програма на http://antistaticfestival.org

6 - 15.11.

Преглед на българския дизайн. Кои са проектите на български дизайнери, екипи и агенции от изминалата година, които се отличават не само с иновативност и смисленост, но променят положително визуалната среда и допринасят за по-качествен начин на живот ще разберете по време на традиционната изложба, част от фестивалната програмна на Melba Sofia Design Festival 2020. Графичен дизайн, брандинг и идентичност, продуктов дизайн, керамика, интерактивен дизайн, илюстрация, анимация, мода и текстил, социален дизайн и други от Missmetoday?, Fine Acts, DiFold, Стилияна Минковска, Pottery and Poetry, Kool and Konscious, Кирил Златков, Оblik, Елиа Недков, Радослава Боор. В галерия Credo Bonum. Вижте цялата програма на фестивала на https://festival.melba.bg/

6.11.

Женските изкуства за щастливо съпружество. Певицата Миленита и актрисата Василена Винченцо са двете героини в театралната премиера по книгите "Женските изкуства за щастливо съпружество" на Йона П. Стоянова и "Домъ и общество - книга за етикецията въ Царство България" от инж. Лили Янакиева. Представлението на драматурга Стефан Иванов пресъздава пожарите в семейното огнище, които стават видими при срещата между жени от различни поколения и векове. За техните истории, истини и самозаблуди и как съвременната жена се оглежда в миналото си, за да осмисли и разбере своето настояще и бъдеще. В театрална работилница "Сфумато", 19:00 ч.

6.11.

Моцарт и Бетовен. В дигиталната бърза епоха е предизвикателство да насочим и задържим вниманието на децата към творчество от минало, далечно време. "Европейски музикален фестивал" си поставя за цел да ги запознае с живота и творчеството на двама от най-великите гении на всички времена - Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен чрез специално събитие с музика и образи. Забавните водещи Катерина Тупарова и Румен Григоров ще разкажат защо портретите на Бетовен показват едно винаги намръщено лице с рошава коса и как детето-чудо Моцарт става любимец на европейската аристокрация. Всяко дете ще получи книжка с информация за живота и творчеството на двамата композитори. В НМУ "Любомир Пипков", зала НМУ, 11:00 - 12:30 ч.

6.11.

Диалог с Милчо. Като поклон пред големия музикант и вдъхновител на няколко поколения български джаз музиканти Милчо Левиев музикантът Любо Денев представя концерт за всички, които искат да си спомнят за него. Програмата е съставена от емблематични за творчество му джаз теми като Пасакалия, Студия, Блус в 12, Павана, Криво Садовско и др., импровизации върху теми на неговия учител Владигеров, както и оригинални композиции на Денев, вдъхновени и повлияни от музиката на Милчо. Зала "Оборище 5", 19:00 ч. Билети: 20 лв., 15 лв. за ученици, пенсионери и студенти.

6.11.

Дългият път към звездите. Актьорът Димитър Узунов, астрофизикът Владимир Божилов и италианският режисьор Андреа Брунело забъркват цветен коктейл от наука, театър и комедия в интерактивен спектакъл, който ни запознава по забавен и находчив начин с последните достижения на космическите науки. Той отвежда в далечния Космос, но и кара да се замислим за нашата планетата и какво трябва да направим наред с цялото човечество, ако искаме да я спасим. Спектакълът е подходящ за деца и продължава турнето си из страната във Велико Търново. В ТАМ, 20:00 ч., билети: 8/10 лв. от мрежата на Epaygo.bg

6 - 8.11.

"Андрей Даниел - последните седем години". Изложба - кратък репортажен разказ, с визуални акценти от последните седем години на големия художник и преподавател проф. Андрей Даниел, напуснал ни в началото на тази година. Снимките показват някои моменти, свързани с неговите положителни емоции - признания, работа в академията в София и филиала в Бургас. Пловдив, Дом на културата "Борис Христов"

7.11.

"Бащата". Антъни Хопкинс - живата легенда на световното кино, влиза в една от големите си роли като мъж на достолепна възраст, отказващ всякаква помощ от страна на дъщеря си. Драмата от Великобритания, част от фестивала Cinelibri, е по пиесата на Флориан Зелер и е с участието на Оливия Коулман. Кино "Влайкова", билети: 8/10 лв., на място и онлайн от мрежата на Epaygo.

7 - 31.11.

"Нарисувана конституция". Какво представлява и съдържа конституцията е важен, а вече и много актуален въпрос. Като сух и сериозен документ тя не представлява обект на засилен интерес от страна на широката публика, но настоящата изложба, част от Melba Design Festival, успява да я представя атрактивно чрез работата на два екипа визуални творци от Словакия и Чехия, които увеличават букви и добавят илюстрации, така че да придават по-хуманно, разбираемо и годно за масова употреба усещане на сериозния документ на държавите си. В Чешкия център.

до 8.11.

Moving Body. Петото издание на фестивала "Движещо се тяло" разгръща програмата си в първата и последната седмица на ноември (4 - 8.11 и 27 - 29.11), за да представя три уъркшопа, две лекции, една работа в процес, пет представления плюс разговори с артистите, пет прожекции, свързани с темите за небуквалния танц, празнуващия танц, политическото тяло, протестиращото тяло и др. Вижте програмата във фейсбук страницата на събитието. Варна. Хале 3.

9 - 15.11.

Фестивал "Дефиле на младото вино". При спазване на строги мерки възрожденските къщи в Стария град на Пловдив ще отворят врати за срещи с приятели, дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления. Ще можете да опитате вина от над 200 вида, да посетите лекция за винените преживявания в комбинация с културния туризъм в Тракийската низина, блиц курс "Как да дегустираме вино" и много други тематични събития. Разгледайте пълната основна и съпътстваща програма тук https://wineshowplovdiv.events/

11.11.

Постни десерти. Коледните пости ще дойдат съвсем скоро, но онези, които следват режима постоянно и искат да разнообразят менюто с нещо сладко, могат да го направя с добри съставки и без угризения. Курсът на Елена и Ники ще ги научи как да ги направят, като разкрие тайните на постните десерти и как да съчетават добри продукти в изкусителен и здравословен вкус. Yummy Cooking - кулинарно училище, 18:30 - 21:30 ч.

12.11.

"Поразените". След премиерата ѝ във Варна постановката на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" гостува в София. Адаптацията по книгата на Теодора Димова, обявена и за "Роман на годината", представя трагичните истории на четири жени. Режисьор е Стоян Радев. В Младежкия театър "Николай Бинев", билети: 12, 15, 20 и 30 лв. На място и от мрежата на Eventim.

Все още няма коментари
Нов коментар