Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

A Monologue of Intermission, филм от програмата на първото издание на International Portrait Festival
A Monologue of Intermission, филм от програмата на първото издание на International Portrait Festival
A Monologue of Intermission, филм от програмата на първото издание на International Portrait Festival
A Monologue of Intermission, филм от програмата на първото издание на International Portrait Festival

Ноември

Танцът на пингвините. Какво преживява музикантът Теодосий Спасов на Антарктида и какво представлява животът на Ледения континент през погледа на един творец? Месец преди да бъде обявена глобалната коронавирус пандемия, Теодосий Спасов тръгва с българската експедиция към най-студената точка на Земята, където заедно с Християн Цвятков създават 12 пиеси за кавал и китара и ги превръщат в първия музикален албум от Антарктида. Филмът е неговият художествено-документален прочит на мястото и проследява едномесечното му пътуване дотам и обратно. Режисьор е Ема Константинова, оператор - Румен Василев. В кината в страната.

13 - 24.11

One Book Bookstore Opening. Представете си книжарница за една книга. Как е възможно? Ето така - мястото ще представя между едно и две заглавия месечно, като заедно с книгата на място ще присъства илюстраторът, работил по нея. Пространството отваря врати с представяне на "Спомени за коне" от Йордан Радичков и художничката Ива Димитрова. One Book Bookstore ще работи между 10:00 и 15:00 часа от понеделник до петък.

14.11

Wine & Ceramic. Вероятно поне веднъж сте имали желание да работите с керамично колело, да усетите мократа глина в ръцете си и да създадете свое собствено произведение като по филмите. Жора Гавраилова ще ви помогне с напътствия как да го направите. Ще научите различни керамични техники, за да създадете свой предмет, който да вземете със себе си. Творчеството е в компанията на чаша вино. Всички материали са осигурени. В ресторант Soul Kitchen от 15:00 до 18:00 ч. Цена: 60 лв. Резервация на [email protected].

14.11

Драконът. Постановка на Явор Гърдев по политическата сатира от Евгений Шварц с няколко награди от миналогодишните "Икар"-и. В притчата за въплъщенията на властта в ролята на Дракона влиза доайенът на Варненския театър Михаил Мутафов, а на Архиваря - Стоян Радев. На сцената са още Ненчо Костов като Героя, Михаил Билалов като Градоначалника и Ованес Торосян като Функционера. Драматичен театър "Стоян Бъчваров", Основна сцена, 19:00 ч. Билети: 12 - 20 лв. от касата на театъра, онлайн и в мрежата на Eventim.

14 и 15.11

Преживявания във виртуална реалност. В рамките на "Европейска нощ на музеите - София 2020", Френският институт ви кани да се потопите във виртуалната реалност със селекция от колекцията Culture VR, секция "Изкуство и културно наследство" на Френския институт в Париж. Вижте отблизо и по неочакван начин произведенията "Насаме с Джокондата" и "Викът" на Едвард Мунк, "Клод Моне, обаянието на водните лилии", както и "Париж, обратната страна на декора: Кметството, Опера Гарние, Сена, Айфеловата кула и музея "Орсе". В зала "Славейков", събота от 14:00 до 20:00 ч. и в неделя от 10:00 до 16:00 ч. Вход свободен. Задължителна регистрация на [email protected]. Разгледайте и изложбата "Машини за балончета" за иновативните форми на комикса чрез 24 произведения, които предоставят ново изживяване чрез дигиталните технологии (14 ноември, в медиатеката на института, от 10:00 до 20:00 ч.).

15.11

Маратон Пловдив. Бягането на пловдивска територия включва следните стартове: 42К Маратон Пловдив, 21К Полумаратон и Амбелино Кидс Рън, като в първия право за участие имат лица, навършили 18 години, във втория - лица над 16 години, а третият вариант е за деца от 6 до 13 години, които могат да бягат самостоятелно или придружавани от по-големи братя, сестри, роднини или родители. Регистрацията се извършва единствено онлайн на www.marathonplovdiv.com лично от участника или от родителя на детето.

15 - 18.11

IPFF Sofia. Първото издание на International Portrait Film Festival поставя за свой акцент портретите на вдъхновяващи личности през късометражни филми, художествени филми, проекти със социална значимост, анимационни, забавни, крайно експериментални и сюрреалистични произведения - общо шест прожекции, една лекция и един майсторски клас. В "Дом на киното", кино "Влайкова" и пространство SOHO.

От 17.11

Биенале на илюстрацията. Вижте над 600 творби на познати и непознати българи от страната и чужбина - общо 194 творци, по време на второто издание на събитието, организирано от "Българска илюстрация" и Регионален исторически музей - София. В изложбена зала "Триъгълна кула на Сердика".

17.11

На скорост. Театрална премиера по пиесите "Кухненският асансьор" и "Гара Виктория" от Харолд Пинтър. В постановката си Тея Сугарева задава важни въпроси, като например на каква скорост "рестартираме" животите си след криза". С участието на Валери Георгиев, Живко Гущеров, Мартин Христов и студенти от Театрален колеж "Любен Гройс". В театър "Азарян", 19:00 ч., билети от Билетния център на НДК или онлайн на http://www.tickets.ndk.bg.

17.11 - 11.12

"Нощни персонажи". Фотографската изложба е част от събитието "Нощ на театрите", която тази година ще се проведе онлайн - с Live Cam събитие във фейсбук. Новата серия снимки на Диляна Флорентин в екип с гримьора Слав Анастасов представя един по-емоционален поглед към театралното изкуство с главни герои Владимир Пенев, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Боряна Братоева, примабалерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев и др. В UniCredit Studio.

19.11

Част от колекция. Вдъхновен от стихове, фрагменти и песни на Димитър Воев от книгата "Поздрави от мен боговете", звучащи също толкова актуално, колкото през края на 80-те, актьорът и режисьор Иван Юруков създава театрално-музикален пърформанс по текстове на музиканта от "Нова генерация". Богатството и дълбочината на поезията и музиката на Воев са поднесени с ирония на словото, красота на акустичните аранжименти (цигулка, пиано, китара, кахон, укулеле) от четиримата актьори и музиканти на сцената. Пловдив, НЧ "Христо Ботев - 1905".

До 2.12

Черни докосвания. Юбилейна изложба на един от големите таланти в графиката и стила графикатура, проф. Иван Газдов, който на 2 ноември навърши 75 години. Експозицията събира негови непоказвани графикатури и офорти, доста различни от досегашните му работи, а премиерно ще бъде налично графичественото издание: Complete Catalogue of Graphicature - пълна колекция на всички 397 оригинални графикатури, разработвани досега. В галерия "Сан Стефано" - основен салон.

Все още няма коментари
Нов коментар