🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

"Отело"    ©  Jeason Brad Lewis

5.02

Рапсодии. Интересна и предизвикателна програма от рапсодии за оркестър от българските и европейските класици под диригентството на маестро Марк Кадин. Ще звучат произведенията на Веселин Стоянов "Рапсодия за оркестър", Клод Дебюси "Рапсодия за кларинет и оркестър", Ференц Лист "Унгарска рапсодия №14", Джордже Енеску "Румънска рапсодия №1", Панчо Владигеров "Рапсодия "Вардар". Солист е Кристиян Калоянов, кларинет. Зала "България", 19:00 ч. Билети на касата, в Рекламно-информационния център на БНР и в мрежата на Eventim, 15 - 30 лв.

5 - 7.02

Изкуство, вино, любов и шоколад. Авторски бижута, аксесоари, дрехи, топли плетива, албуми и крафт подаръци за празника на Свети Валентин, гарнирани със сладки и солени предложения: шоколад, бонбони, халва, локум, захарни близалки, ръчно рисувани сладки, меденки, мед, сирена с трюфели и вино, представени директно от производителите им. Събитието ще се проведе на открито в две части: между 5 и 7 февруари и 12 и 14 февруари. Първата е пред Централни хали, на горния паркинг до ул. "Пиротска".

5 - 27.02

Вакуум. Самостоятелна мащабна изложба на художничката Моника Попова, включваща над 150 произведения - творби от различни цикли, носещи ретроспективен характер: живописни платна, рисунки и керамични пластики - всички те създадени през последните 25 години. Галерия "Райко Алексиев" - СБХ

6.02

Нощта на покера. Именно това е първоначалното заглавие на "Трамвай "Желание" - една от най-известните пиеси в историята на театъра, появила се през 1947 г. и останала актуална с темите и героите си и до днес. Касиел Ноа Ашер не само влиза в ролята на Бланш, но сяда на режисьорския стол, за да представи модерна адаптация по мотиви от текста на Тенеси Уилямс и да предизвика у зрителя неочаквани гледни точки, въпроси, надежда за лично спасение от сивотата на битието. Останалите актьори са Йордан Ръсин, Ели Колева, Кристиян Негалов, Мартина Апостолова и Теодор Каракачанов. Театър "Азарян", 19:00 ч. Билети от касите на Билетен център - НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg: 18 - 20 лв.

6 и 7.02

Хензел и Гретел. Операта от Енгелберт Хъмпърдинг по известната приказка на братя Грим е за деца от 4- до 14-годишна възраст и техните родители. Постановката е преведена на над 20 езика и се играе по цял свят, а действието ѝ е изпълнено с приключение и напрежение. Режисьор на постановката е Красимир Цановски, диригент е маестро Борис Спасов, хореографията е на Мария Луканова. Софийска Опера и балет, 11:00 ч. Билети от касата на Операта, както и онлайн на: www.operasofia.bg

7.02

XL Камбаните 2021. Състезание в полите на Витоша в местността "Камбаните" край София, бивше "Знаме на мира". Мястото е с неголяма денивелация (141 м сумарно), но трасето ще постави участниците пред предизвикателството, обещават организаторите. Дистанции от 5, 10 и 15 километра. Начало: 11:00 ч. Такса: 20 лв. Записвания и информация на https://5kmrun.bg/xlrun/events

11 и 12.02

Майстори. Първа премиера за новата година на Пловдивския драматичен театър. Текстът на Рачо Стоянов разказва историята за двамата дърворезбари - Найден и Живко, и тяхното съперничество за сърцето на Милкана. Пиесата се смята за един от образците на българската драматургия, съчетаваща в себе си романтичната памет за Възраждането и съвременните колизии на националния ни характер. Режисура и сценография Асен Шопов. Пловдив, Драматичен театър, 19:00 ч.

11.02

Концерт със Светлин Русев. "Световни артисти" е името на цикъл на фестивала Opera Open и неговия сезон на закрито. В симфоничния концерт с участието на концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио Светлин Русев под диригентството на Емил Табаков ще звучат Камий Сен Санс - Интродукция и Рондо капричиозо оп. 28 за цигулка и оркестър, Николо Паганини - Рондо La Campanella (Звънчето) из Концерт N 2 за цигулка и оркестър оп. 7; Феликс Менделсон-Бартолди - Симфония N 4, A Dur оп. 90, "Италианска". С Оркестър на Опера Пловдив. Пловдив, Дом на културата "Борис Христов". Два концерта - от 18:00 и от 20:00 ч.

11-15.02

Базар на виното, изкуството и любовта. На бургаския площад "Св. св. Кирил и Методий" в продължение на няколко дни ще се разположат сгряващи щандове с вино, интересни храни и творбите на различни автори, които ще послужат за чудесен подарък за предстоящия любовен празник или дори само за приятно прекарване на времето на открито. Бургас, ул. "Св. св. Кирил и Методий".

11.02

Отело - гибелта на идеалиста. Ода на разпада. Първият спектакъл на Театър "Зонг" в партньорство с Театър "Азарян" ("Животът е сън" по Калдерон) донесе на творческия екип две награди "Икар 2019" - за режисьорски дебют на Дина Маркова и за водеща мъжка роля на Боян Арсов. Те отново са основните творчески лица в новия им спектакъл по мотиви от едноименната пиеса на Уилям Шекспир и фрагменти от текстове за войната (Сун Дзъ, Лао Дзъ, Мюлер, Брехт, Къмингс и др.), в който двама мъже, привидно различни, но еднакво непримирими, се изправят един срещу друг в психологическа битка. Залогът е техният живот и животът на всички около тях. Театър "Азарян", 19:00 ч., Билетите са в продажба на касите на билетен център НДК, 10 - 20 лв.

11.02

Максим Венгеров гостува на Софийската филхармония. Венгеров, виртуозният руски цигулар, един от най-забележителните съвременни музиканти и носител на "Грами", гостува за трети път в България, но за първи влиза в акустична зала. Сега той ще изнесе концерт с националния ни оркестър под диригентството на маестро Найден Тодоров като част от програмата на "Европейски музикален фестивал. В първата му част ще чуете Концерт за цигулка №1 от Дмитрий Шостакович, а във втората - Камерна симфония в до минор от същия автор. Зала "България", 19:00 ч. Билети: 60 - 120 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар