🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

До 27.02

Седмият милион. Силен проект-преживяване открива осмото издание на фотографския фестивал "ФотоФабрика". Събитието почита паметта на жертвите от холокоста със серия фотографии на Фелия Барух, направени през 2020 г. в лагера на смъртта "Аушвиц-Биркенау". Инсталацията съдържа аудио, видео, пространствено решение и сценографски намеси на Момчил Алексиев, а целта й е да напомни, че "случилото се на територията на "Аушвиц" не е резултат от дирижирана омраза на едни хора срещу други, а на мащабно разгърната и добре оборудвана поточна линия за превръщане на човешки тела в пепел". Защото според организаторите единственото човешко нещо, което остава за нас, е да помним и защото "тогава" и "сега" са времеви маркери, които понякога изглеждат плашещо близо един до друг. В Експозиция за национално помирение (бивше Гарнизонно стрелбище, зад хотел "Хилтън").

29.02

Кашонът. Ексцентрична съвременна комедия от Клеман Мишел, изградена изцяло на музикален принцип - структурирана по логиката на джаз импровизациите. Спонтанното и задъхано действие поражда верига от прибързани и нелепи действия, заплетени взаимоотношения и невъзможност на персонажите да се справят с възникналите вследствие на това проблеми. Режисьор е Калин Ангелов, с участието на Юлиян Рачков, Юли Малинов, Симона Халачева, Владимир Матеев, Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Николай Димитров. Театър "София", 19:00 ч.

29.01

Джазоспекция - френски джаз в картини. Концерт по идея, сценарий и режисура на Славчо Николов, чрез който артистите на сцената отправят послание да пазим планетата си. Те ще поднесат музиката на френския джаз пианист, композитор и аранжор Клод Болинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма Baraka. Диригент е Димитър Косев. Стара Загора, Държавна опера, 19:00 ч.

30.01

Гладът - приятел и лекарство с Ади и Милен Цанови. Ако искате да научите повече за гладолечението като методика, практика и процес, по време на който организмът се лекува със собствени сили, може да се включите в уебинар по темата. Онлайн семинарът се води от Ади и Милен Цанови - семейството, което го прилага успешно вече години. Двамата ще разяснят каква подготовка е нужна за навлизането в гладолечението, как да се провежда то (как се чувстваме, какво се случва през дните, какви процеси съпътстват гладните дни) и как се излиза от него (как се захранваме и как продължаваме да се храним, за да бъдем здрави). На https://bethechangeretreat.com от 13:00 - 17:00 ч.

29, 30, 31.01

Шрек - мюзикълът. Добродушното зелено чудовище Шрек е познато на малки и големи от анимационния филм на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг. Сега историята му се пренася и върху музикалната сцена, където ще попадне в още необичайни ситуации и ще се впусне в борба за любовта на прекрасната Фиона. Компания им правят приказни герои от анимационните филми на Disney - Питър Пан, лорд Фаркуад, Магарето, Синята брада, Пинокио, рицари, елфи и т.н. Постановката е на американския режисьор Уест Хайлър по музика на Джанин Тезори и стихове на Дейвид Линдзи-Абер. Софийска опера и балет, от 19:00 и от 16:00 ч.

3.02

Музиката на Италия. Популярни арии, дуети и канцонети от италиански композитори ще звучат на сцената на варненската опера. Режисьор е Сребрина Соколова, а солисти са Жана Костова, Димитринка Райчева, Бойка Василева, Михаела Берова, Валерий Георгиев, Христо Ганевски и др. Държавна Опера Варна, Основна сцена, 19:00 ч.

3.02

Сурови шоколадови торти. Онлайн клас, посветен на това как да приготвите специални сурови шоколадови торти само от натурални съставки, веган, без глутен, без захар, без рафинирани добавки. Освен основни концепции и техники за приготвяне им и кулинарните характеристики и работата със суперхрани ще научите как се прави сурова торта "Три нюанса шоколад" с веган млечен шоколад, крем от бадемов пралин и ганаш тъмен шоколад и сурово "Шоколадово паве" - фъдж торта без ядки с крем от кокосова сметана и авокадо заедно с ганаш от портокал. За повече детайли и записвания: www.foodconnection.bg>

4.02

Светлин Русев и Росен Миланов. Диригентът и цигуларят ще представят произведенията на Франк Мартен - Концерт за цигулка и оркестър, и Арнолд Шьонберг - Камерна симфония №1 в ми мажор. В зала "България", 19:00 ч.

4 - 28.02

12 фрагмента от живота в Токио. Пътешественикът Боян Симеонов, документирал с обектива си над 35 държави по света, улавя енигматичността на Япония в първата си самостоятелна фотографска изложба. В нея той ще разходи посетителите из черно-белите коридори на Токио, където неоновите светлини спират да мигат за 12 секунди. В Gifted.

До 28.02

Новатори от 80-те години на ХХ век. Според изкуствоведа Румен Серафимов 80-те години поставят началото на вълната на промени, идващи от разкрепостяването на мисленето в областта на културата, и именно това е десетилетието на най-плодотворния й прилив. Тогава изгряват звездите на големите артисти, които ще бъдат определящи за облика на изкуството в България вече четири десетилетия. Като куратор на изложбата той селектира 70 автори, определящи за пластичното изкуство във Варна и България - от най-емблематичните визуални артисти на времето, през най-ярките имена в съвременното ни изкуство до представители на естетическо новаторство в общо 136 творби от фонда на варненската Градска галерия. Варна, Градска галерия.