🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

21.01 - 14.02

Какво следва? Турбулентното време, изпълнено с политически кризи и социално напрежение, безпрецедентна съпричастност и солидарност между хората, преосмислянето на разбирането на общо и публично пространство, или "новата нормалност", както започна да се нарича настоящият исторически момент, провокира кураторката Галина Димитрова-Димова към съставянето на изложба, рефлектираща на актуалните процеси и теми. Тя е своеобразна хроника на времето, "моментна снимка на извънредната ситуация, в която се оказахме и в която търсим да открием новите си модели на поведение". Участниците са София Грънчарова, Лъчезар Бояджиев, Елена Назърова, Десислава Тодорова, Ева Тенева-Зайкоф, Антония Димитрова, Деница Милушева, "Фабрика за идеи", "Дуварколектив" и др., авторите, представящи собственото си усещане за онова, което застигна всички ни. В галерия Credo Bonum

22.01

По-полека Спектакълът по песни на Стефан Вълдобрев с автори Ваня Щерева и Стайко Мурджев се завръща след едногодишно отсъствие от пловдивска сцена. Героите на изпълнената с емоции и хумор история - проститутка, работохолик, двама приятели от детинство, писателка и нейната майка, двама рапъри и техният циничен мениджър, и пазачът на морския фар, преплитат личните си истории неочаквано на "бряг с цвят най-зелен", разбира се, в съпровода на много музика. Режисьор е Владимир Люцканов, а сред актьорите са Филип Аврамов, Радина Думанян, Александър Хаджиангелов, Тодор Дърлянов, Маргита Гошева и др. Пловдив, Драматичен театър, 19:00 ч.

23.01

Витоша зимен фест. Семейна надпревара с шейни, паралелен слалом, ски алпинизъм, спринтово ски бягане, тренировъчен полигон за работа с лавинна екипировка и демонстрации за използването й, намиране на заровени съкровища, детски игри с аниматори, конкурси за направа на снежни фигури и украса на шейни, викторини и много, много подаръци по време на забавния снежен фестивал. Тогава ще е и откриването на първата на Витоша "Шейни зона", както и традиционното състезание с дължина около 800 метра Home Mountain Winter със старт при хижа "Алеко" и финал на долна станция на лифт "Романски". Участие е безплатно и в него могат да се включат ограничен брой от 60 предварително регистрирани състезатели. Ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66, след 10:00 ч. на хижа "Алеко". Още на фейсбук страница на събитието.

24.01

Вълкът и седемте козлета. Мюзикъл от известния композитор Александър Владигеров по приказката на братя Грим и с либрето на Юлия Кръстева и Димитър Димитров. За деца от 3 до 10 години и за родители. Диригент е Стефан Недялков. Софийска опера и балет, Голяма зала, 16:00 ч. 50 минути без антракт.

24.01

Фермерски пазар "Пендара". Малък, бутиков градски фест, който има за цел да помогне за възстановяване на българските гастрономически традиции и да даде по-голяма видимост на автентичните храни, приготвяни в селските райони на страната. Затова тук ще откриете пресни биоплодове и биозеленчуци, фермерско сирене и кашкавал, хляб с квас, домашни сладка и лютеници, чай и подправки, вино, домашни сладкиши и други чисти продукти за трапезата. Пред парк "Заимов", моста над метростанция "Театрална" и пред Малък градски театър "Зад канала", 11:00 - 17:00 ч.

26.01

Lovid-19. Спектакъл по пиесата "Най-много самоубийства стават в неделя" от Анна Бужинска, в която главните герои Ник и Клара препускат през живота в гонене на успешна кариера и финансова стабилност, но попаднали в механизирано ежедневие, без грам свободно време нито един за друг, нито за себе си, те изгубват връзката помежду си. На фона на кризата на техните взаимоотношения се появява икономическата криза след пандемията от COVID-19. Въпросите, които следват, са много Режисурата и адаптацията са на Евгения Явашева, с участието на Ивайло Спасимиров и Кристиана Ценкова. Русе, Драматичен театър "Сава Огнянов", 19:00 ч.

27.01

Белият плъх. Мария Айрийн Форнес е изключително оригинална авторка на над 40 пиеси, спечелила десетки награди за работата си, обучила и вдъхновила редица сценаристи и драматурзи като Тони Кушнер, Едуард Олби и др. За първи път в България ще видим постановка на съвременната американска драматуржка, родена в Куба, на сцената на "Сфумато". "Белият плъх" представя един далечен от привичния свят, който едновременно разсмива и озадачава. "Ще станете свидетели на напрегнатото съжителство на двама абсурдни герои. Тяхната изтощителна и едновременно иронична надпревара за надмощие е наситена с привличане и враждебност и това противоборство постоянно губи очертания при липсата на сигурна идентичност", посочват от театралната работилница. Режисьор е Анна Янакиева, с участието на Тигран Торосян и Мартин Петков. В "Сфумато", зала Underground, 19:00 ч.

28.01

Монолог на един пътуващ. Спектакълът се базира върху мотиви от първата книга "Отвъд играта" на журналиста и писател Иво Иванов, живеещ повече от 20 години в САЩ. Той предлага въздействащ и хумористичен поглед върху глобализиращия се свят, който става все по-материален и комерсиален, отдалечаващ и дори нанасящ вреда на природата и бъдещето си. В тази драматизация на три от разказите актьорското изпълнение е на Свежен Младенов, драматизацията на Руси Чанев, а режисьор е Валентин Ганев. City Mark Art Center, 19:30 ч.

Все още няма коментари
Нов коментар