🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | фестивал на чипровския килим, концерт на португалката Maro, изложба на Милко Божков

Подбрани събития за свободното време

Португалската певица Maro
Португалската певица Maro
Португалската певица Maro
Португалската певица Maro

26.04

Премиера на "Семейство Единсън от 2-ро авеню". Как се борим със страховете и маниите си и защо нищо не е такова, каквото ни изглежда? Отговорите търсим с театралната постановка, създадена от Антон Угринов по текстовете на Нийл Саймън. Актьорският състав включва звезди като Емануела Шкодрева и Кръстю Лафазанов. Във фокуса на историята е напрежението, което може да възникне между членовете на семейството или между мъжете и жените, живеещи в Ню Йорк. Историята ни пренася в апартамента на семейство Едисън - двойка на средна възраст с ескалиращи проблеми. От 19 ч. в театър "Азарян", НДК. Билети: 25/35 лв.

26.04

3D видеомапинг инсталация на стенопис. Забравена творба на именития художник Стоян Илиев ще се събуди за нов живот с помощта на техниката 3D мапинг. Монументалната стенопис "Булгарплод" ще се превърне в център на визуалното преживяване, разгръщайки се във внушителните размери 15 на 25 метра и оживявайки като инсталация без начало и край. От 21 ч. до полунощ в София до входа на Театър "199".

26-27.04

Фестивал на виното в Стара Загора. FestiWine ще ни потопи в света на виното и удоволствието от винопиенето със селекция от познати производители и малки семейни изби, както и подбрани деликатеси. Всеки участник ще може да дегустира от представените вина, както и да се включи в гласуването за наградата "Вино на публиката". На 26 април от 17 до 22 ч. и на 27-ми април от 12 до 21 ч. в градина на Парк-хотел "Стара Загора". Вход: 20/25 лв. Детайли в събитието на: www.facebook.com/events/

26-28.04

Фестивал на чипровския килим. Чипровските килими, признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, са известни по цял свят заради сръчно изтъканите си фигури. Деветото издание на събитието ще представи традицията в килимарския занаят, но и навлизането на съвременни мотиви. Свои продукти ще представят производители и търговци на килими и сувенири, занаятчии, творци и др. Програмата включва концерти, състезания и изложби. На централния площад "Чипровско въстание". Началото е в 19 ч. в петък.

27.04

Ние броим врабчетата. Световният ден на врабчето се отбелязва за поредна година с инициатива на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Използвайки онлайн платформа, всеки може да се включи в преброяването и така да помогне за опазването на този дребен пернат вид, чиято популация намалява в световен мащаб, включително и в България. За 10 минути между 9 и 12 ч. в цялата страна. Със записване на bspb.org.

27.04

Maro. Португалската певица Maro пристига за първия си концерт в България, част от програмата на София лайв фестивал. Тя е известна с участието си на Евровизия, както и с колаборациите си с джаз музиканта Джейкъб Колиър, в чиято група се включва, както и изпълненията си с Джеси Джей, Шарлот Карден и ¿Téo. Концертът ще бъде открит от българското дуо Woomb. От 21 ч. в София лайв клуб. Билети: 50/60 лв.

27-28.04

Байк и рън за Чепън. За първи път спортният фестивал се разгръща в рамките на два дни. 13-ото издание на състезанието е отредило 27 април за всички колоездачи, както и за детското съревнование, а на 28 април в надпревара ще се включат бегачите. Дистанциите на планинското състезание са от 23 до 44 км за колоездачите, а за XCM дължината на трасето е 66 км. Бегачите имат избор между 12, 23, 30 и 44 км, а дуатлонът е 3 х 23 км. Старт-финалът и фестивалната част са на площада в Драгоман, а първите стартове са в 9:45 ч. Записване на: facebook.com/Bike4Chepan.

28.04

"Малката нула". Куклен театър и жива музика запознават децата със света на цифрите. Отличената с награда "Икар" 40-минутна постановка разказва в анимационен стил, без думи, за приключенията на Малката нула, решена на всяка цена да намери своето място в редицата от 1 до 9. Спектакълът поставя във фокус темата за йерархията в обществото и "стойността" на всеки от нас. Сценарият и режисурата са на Румен Гаванозов и Мила Коларова, а живата музика - от Мартин Любенов. От 16 ч. на ул. "Първа българска армия" 135 в София. Вход: срещу дарение.

28.04

Пролетна размяна на вещи. Време е за преравяне на гардеробите и намиране на нови приложения за излишните дрехи и вещи. Всеки, който желае да се включи, може да донесе облекло, обувки, аксесоари, книги, детски и бебешки пособия, техника, посуда и дори цветята, за които му е трудно да се грижи. Целта на събитието е размяна, но в него могат да се включат и хора, които просто търсят ценни попълнения за себе си или дома си. Вещите, които останат след събитието, ще бъдат дарени благотворително на избрана организация. В бар "Наклона" в София от 13 до 18 ч. Вход свободен.

29.04

Ателие за шоколад във Варна. Как да си направим сами шоколад и с какви свежи плодове, билки, бонбони, подправки и етерични масла можем да му добавим от характерен вкус и аромат? Работилницата включва презентация и направата на шоколад, придружени с вино и коктейли. В събитието могат да се включат и деца от 4-годишна възраст. В цената са включени 150 грама шоколад и всичко, което ще бъде използвано за неговото гарниране. В Социалната чайна от 19 до 21 ч. Такса за участие: 35 лв. С предварително записване.

30.04

Прожекция за деца. Преди 110 години е показан пред публика първият унгарски анимационен филм. По този повод датата 30 април е обявена за Ден на унгарското кино. Отбелязваме повода с прожекция на анимационния филм за деца "Четирите души на Койота". Пълнометражната лента е с продължителност 104 минути и ще бъде със субтитри на български. Филмът разказва индианската история на Сътворението, в центъра на която е митичната фигура на Койота. Във филмотечно кино "Одеон" от 18:30 ч. Вход: свободен.

02.05

Бернд Глемзер представя Рахманинов. Третият концерт за пиано на Сергей Рахманинов и Първа симфония от Панчо Владигеров ще звучат под палката на Мартин Пантелеев. Класическите изпълнения ще бъдат на виртуозния немски пианист Бернд Глемзер. Ученик на легендарния Виталий Маргулис, Глемзер е лауреат на някои от най-престижните клавирни конкурси, изнася концерти по целия свят, а критиците го определят като най-виртуозния съвременен немски пианист. В Зала "България" от 19 ч. Билети: 40/80 лв.

До 24.05

Изложба P.S. на Милко Божков. Мащабната експозиция, заемаща три зали на "Шипка" 6, представя многобройни творби на Милко Божков, изпълнени чрез различни техники като живопис с масло и акварел, графика, литография и др. Сред произведенията можем да видим и три библиографски издания - "Елегия", "Думи и графити" и "Приказки". Куратор е Пламен Моневски. В СБХ на "Шипка" 6.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар