Подкаст: На дъното на образователните постижения

Аудиокоментар на Румяна Червенкова и Деян Димитров за това грамотни ли сме като общество да разберем какво ни казват слабите резултати на българските ученици на PISA 2018

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тревожните резултати на българските ученици в глобалното изследване PISA са темата на новия епизод на седмичния подкаст "Гласът на Капитал". То показва как учениците могат да прилагат наученото в училище в ситуации от реалния живот. Изследването се провежда на всеки 3 години, а България участва за шести път - тоест вече близо 20 години можем да сравняваме уменията на българските ученици с тези на техните връстници по света. А тази година резултатите са категорични - на образователното дъно сме в сравнение със страните от ЕС.

"Те измерват състоянието на децата тук и сега, но то всъщност отразява какво правим ние, възрастните, отговорните за тяхното бъдеще, и ако техните постижения са слаби, то нашите постижения са слаби", казва редакторът в "Капитал" Румяна Червенкова. В епизода ще чуете коментари от нея и Деян Димитров, който следи темата "Образование" в "Капитал", за това откъде трябва да започне радикалната, ефективна промяна на българското образование и колко време ще ни е нужно, за да наваксаме разликата с останалите държави.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Ефектите след срещата между Тръмп и Борисов

Аудиокоментар на Алексей Лазаров за това как Борисов разбира баланса между Вашингтон и Москва и как защити пред американците руските интереси в българската енергетика.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    e_lady avatar :-|
    Poi Nhy

    На някому хрумвало ли му е да погледне какво представляват великите тестове PISA и да се изказва след това?! Нямам представа кой ги измисля и как е наложил прилагането им, но са велика, глобална тъпотия, на която т.н. експерти се кланят. Сигурна съм, че не са виждали ни един или ги е страх да кажат, че са простотия.

    Нередност?
Нов коментар