Подкаст: Елиминирането на Пеевски от икономиката / Финансовият министър Асен Василев за проверките на НАП

Санкциите на САЩ срещу корпуцията показаха очертанията на превзетата държава, която сега има шанс да излезе от това състояние

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Играта свърши. В сряда САЩ наложиха най-широкообхватните еднократни санкции срещу корупция в чужда държава досега. Те са срещу бившия депутат Делян Пеевски, доскорошният хазартен бос Васил Божков и настоящия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, по-известен като "лейтенантът на Пеевски".

Освен включването им в списъка по закона "Магнитски" бяха обхванати активите на 64 компании, контролирани от тях. Това на практика значи смъртна присъда от бизнес гледна точка, изолация на почти всички важни пазари в света, но и прилича на края на една епоха, която се осланяше на мълчание и задкулисие, докато огромна част от публичните пари бяха отклонявани. Различното сега е, че американското правителство открито заяви кои са нейните основатели.

Какъв ще е ударът за санкционираните, какви са ефектите от налагането на санкциите, както и дали идва шанс за пренареждане на държавата коментират в този епизод на "Гласът на Капитал" управляващият редактор в "Капитал" Алексей Лазаров и финансовият редактор Николай Стоянов.

В епизода ще чуете още:

  • Какво говори американската атака за нивото на корупция в България
  • Каква е собствеността на засегнатите компании и до какъв ефект ще доведат санкциите
  • Показват ли действията на Делян Пеевски през последната година подготовка за оттегляне
  • Идва ли краят на модела "Борисов-Пеевски" и какви са вероятните изходи

Във втората част на епизода ще чуете и интервю на редакторите в "Капитал" Теодора Василева и Вера Денизова със служебния финансов министър Асен Василев, който разказва за:

  • Проверките на НАП, които ще засегнат големите фирми, напоявани с държавни средства
  • Идеята на Василев за промяна на данъчната система и неговия коментар за плоския данък

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар