Подкаст: Електроенергийна схема за 1 млрд. лв.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев е раздал поръчки за над 400 млн. лв. на фирма, за която е работил. Предстои насочването на нови 511 млн. лв. по Плана за развитие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поръчките за десетки милиони в енергийния сектор са обичайна практика. Затова те привличат интереса на хора, които имат близки връзки до властта или до ръководители на публични оператори. Така те се превръщат в удобни изпълнители, а изборът им често е предопределен.

Подобна е историята на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който участва в схема за раздаването на близо 1 млрд. лв. публични средства на регистрираната в село Разбойна, област Търговище, компания "Електромонтажно управление" (ЕМУ) и близката до нея "Импулс Ко". Това се случва под ръководството на назначения през 2018 г. изпълнителен директор на ЕСО Ангелин Цачев. Преди това биографията му включва заемането на средни мениджърски позиции. Интересна подробност обаче е, че в периодът от 2007 г. до 2011 г. Цачев работи именно за фирмата ЕМУ, собственост на Таню Танев.

От встъпването в длъжност на Ангелин Цачев поръчките към ЕМУ се увеличават драстично. В края на 2018 г. през рамкови споразумения за 70 млн. ЕСО възлага на компанията от село Разбойна и свързаната с нея "Импулс Ко" да извършват ново строителство и реконструкции на електропроводи за период от четири години. До момента обаче през тези договори на фирмите са възлагани и допълнителни големи електроенергийни проекти, като по този начин сумата вече възлиза на над 400 млн. лв. с потенциал да се уличава още във времето.

Насочването на средства от Ангелин Цачев към фирмата на бившия му работодател Таню Танев продължава. По Плана за възстановяване ЕСО ще разполага и с 511 млн. лв. за модернизация на електропреносната мрежа, a изпълнителният директор вече е подсигурил част от тях да отидат отново към ЕМУ и "Импулс Ко".

Освен това е подсигурено и мястото му на изпълнителен директор в ЕСО. В момента върви процедура по преназначаването на Цачев за още един мандат, а паралелно с нея ГЕРБ опитват в последния момент да сменят Надзорния съвет на дружеството, така че да запази пълната си власт над него. Не е изненада, че ГЕРБ и Цачев взаимно пазят гърбовете си, при положение че тези близо 1 млрд. лв. са раздадени под зоркия поглед на бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова, която на парламентарните избори бе водач на листата на ГЕРБ именно в Търговище.

Остава въпросът какво може да направи за вече по-малко от два месеца служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Подробност в неговата биография пък е, че е бил председател на управителния съвет на ЕСО до назначаването на Ангелин Цачев през 2018 г.

Схемата за близо 1 млрд. лв. на ЕСО и фирмата от село Разбойна ЕМУ е темата в тазседмичния подкаст "Гласът на Капитал" с водещ Сирма Пенкова. Неин гост е редакторът от "Капитал" Ивайло Станчев, който разказва как в няколко стъпки държавният електроенергиен оператор премахва конкуренцията и гарантира средства на удобни за управлението фирми. Цялата статия може да прочетете тук.

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар