🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Зловещата тайна на българското здравеопазване / Люксембургски ущипци

Казусът с трафика на органи и пререждането за трансплантация от държавен служител показа смразяващата страна на здравното министерство

В началото на тази седмица служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че в болница "Лозенец" са трансплантирани чуждестранни пациенти с донори от трети държави, които са предоставили фалшиви удостоверения за роднински връзки. Оказа се, че властите са знаели за тази практика, но не са реагирали. Липсата на реакция обаче може да се обясни с друг зловещ сюжет, свързан с трансплантациите, за който е отговорно пряко здравното министерството - висш държавен служител вероятно е прередил чакащи българи за трансплантация с помощ от здравните институции.

Заради това, както и заради друг казус, свързан с източване на здравната каса чрез фалшиви пациенти, министър Кацаров обяви, че освобождава борда на правителствена болница "Лозенец" и нейния изпълнителен директор проф. Любомир Спасов. Агенцията по вписванията обаче отказа да впише промените в ръководството на новите болници с различни основания.

За :

  • цялата хронология на проверките, свързана с трансплантацията на органи
  • реакциите на замесените лица
  • проблематичните точки

разказва в този епизод на "Гласът на Капитал" журналистката в "Капитал" Десислава Николова.

Във втората част на епизода пък ще можете да чуете разговор с икономическия редактор в "Капитал" Ивайло Станчев, който обяснява любопитната история на фирмата "Кенпайп", която спечели поръчката на "Булгартрансгаз" за строителството на газовата връзка между България и Сърбия с предложена цена от 164 млн. лв.

Връзката трябва да свързва Нови Искър и Ниш, като дължината на участъка е 150 км, от които 62 са на българска територия. Проектът е ключов за България, тъй като може да осигури диверсификация на доставките, защото ще позволява реверсивен пренос на газ. В подкаста ще чуете:

  • кои са собствениците на "Кенпайп" и каква е връзката им с люксембурските консултанти
  • нишката, която сочи към Александър Сталийски и Тобиас Фебер, посочен като контролиращ един от проектите, кредитирани от КТБ - стъкларския завод "Рубин"
  • какъв е опитът на "Кенпайп" в сферата и как го е доказала.

Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    surg avatar :-|
    Buryan Kirov

    А истината е че у нас официално и хабер си няма колко е зле ооложениетo, мдааа

    Нередност?
Нов коментар