Подкаст: Тука има, тука няма правителство

Как се стигна до хаоса в парламента и какви са краткосрочните прогнози за българската политика

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако политическите събития от последния месец бяха театрална постановка, то жанрът й вероятно би се променял ежедневно - от драма до трагикомедия. Хаосът в парламента от последните дни обаче най-много напомня театър на абсурда.

За по-малко от седмица т.нар. партии на промяната от съмишленици се превърнаха в "предатели" за водещата политическа сила "Има такъв народ". Партията на Слави Трифонов не получи подкрепа от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". Кулминацията на раздора дойде в понеделник и бе резултат от първото медийно участие на кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев. Засегнати от реакциите на останалите формации, ИТН не внесоха предложението си за кабинет в парламента, а по време на дебатите за оттеглянето на кандидатурата на Пламен Николов за министър-председател те напуснаха пленарната зала заедно с председателя на парламента Ива Митева.

В тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал" с водещ Сирма Пенкова разговаряме с редакторите на "Капитал" Алексей Лазаров и Румяна Червенкова. Заедно се опитваме да отговорим на два от може би най-ключовите и трудни въпроса - как се стигна дотук и какво следва.

За момента има няколко (почти) ясни политически сценария:

  • Правителство с третия проучвателен мандат е единствената останала възможност в рамките на този парламент.
  • Вероятно наесен ще има нови парламентарни избори, които ще се проведат заедно с президентските.
  • Румен Радев има много сериозни шансове да спечели втори мандат.

Повече за политическата обстановка към момента и възможните развръзки може да прочетете в темата на тазседмичния брой на "Капитал".

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Все още няма коментари
Нов коментар