Подкаст: Новият зелен план на ЕК

С нов пакет от мерки ЕС си постави за цел да се превърне в първия икономически блок в света с нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Може би е трудно да си представим, че след по-малко 30 години всички държави - членки на ЕС, ще достигнат нетни нулеви емисии. Това обаче е дългосрочната амбиция на Брюксел за ограничаване на негативните ефекти от климатичните промени. За целта ЕК предложи нов зелен пакет, наречен Fit for 55 (готови за 55), който се прицелва в някои от най-големите източници на замърсяване, сред които енергетиката, индустрията, автомобилите, самолетите, корабите и отоплителните системи.

Амбициозният план, включващ редица ограничения, срещна недоволството на някои държави и редица бизнеси. Все още няма официална позиция от страна на българското правителство, но изпълнението на изискванията от страна на България изглежда почти невъзможно. Страната ни се съпротивляваше срещу целите на Зелената сделка, а новата стратегия е с още по-високи и строги такива.

Тази седмица новият епизод на "Гласът на Капитал" е с водещ Сирма Пенкова и гости енергийният редактор Ивайло Станчев и международният редактор Кирил Кирчев. В него ще чуете основните промени, предвидени в плана Fit for 55 и как ще се отразят те на държавите - членки на ЕС, бизнесите и, разбира се, хората. В него ще чуете още:

  • До какво ще доведат политиките за забрана на продажбата на нови дизелови бензинови и хибридни автомобили от 2035 г.
  • Ще поскъпнат ли самолетните билети при въвеждането на данък върху керосина.
  • Как ще се осъществява търговията с емисии и какъв е примерът на Китай.

Повече за новия план на Брюксел може да прочетете и в темата на броя на "Капитал" тук>>

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар