Подкаст: България не може да мечтае

Защо и вторият вариант на Плана за възстановяване не изглежда сякаш ще доведе до сериозна промяна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преработената версия на Плана за възстановяване на България е факт. Този път може дори действително да бъде изпратен в Брюксел и прословутите 12 млрд. лв. грантове да потекат към страната. И все пак нещо в него все още не отговаря на очакванията - липсва му размах.

Ревизираният план, изработен от екипа на вицепремиера Атанас Пеканов, е темата на тазседмичния епизод на подкаста "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов и гости редакторите Ивайло Станчев и Огнян Георгиев. Въпреки че България все още не си дава свобода на въображението какво може да направи с 12 млрд. лв., които на практика са пари от въздуха, във втората версия има видими подобрения - отпаднали са някои лоши проекти и са добавени някои смислени такива. Основната рамка обаче остава, а с нея и всички наследени проблеми от плана на Томислав Дончев и ГЕРБ.

Защо България не може да мечтае, трябва ли да си мислим за космодруми и каква е клопката на администрацията по отношение на подобен тип планове, чуйте тук:

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zqq59623863 avatar :-|
    Мария Николаева
    • + 1

    Напълно съгласна със забележката, че ромската бедност не се адресира по никакъв начин чрез плана. Това си е социална бомба със закъснител. Министерство по ромските въпроси, ако е без финансов ресурс, едва ли ще може да направи чудеса за интеграцията на тези хора.

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    До коментар [#1] от "Мария Николаева": Парадоксално, но втората версия на Плана дори е по-неблагоприятна за ромите. Съкратиха се програмите за саниране в която са ангажирани немалко роми, както и финансирането на поливна инфраструктура

    Липсата на поливна инфраструктура прави трудно развитието на по-мащабно овощарство и зеленчукопроизводство - а това, за разлика от зърнопроизводството, са трудовоинтензивни дейности, които биха ангажирали немалко роми. За това БГ почти не извършва експорт на плодове и зеленчуци, въпреки, че имаме дадености

    Нередност?
Нов коментар