Подкаст: Какво ще е следващото правителство

Излъчването на правителство "на всяка цена" е рисковано, защото може да се промъкне нов модел на старата схема

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Залогът на тези трети избори за годината е голям и едно е сигурно - че трябва да се гласува. Социологическите проучвания тази седмица показаха по-ясна картина в сравнение с миналите два вота и тя е за силно фрагментирано Народно събрание с шест или осем формации.

Въпросът е какво е различното този път. Единият сценарий в общи линии е ясен: всичко ще продължи постарому и ГЕРБ и ДПС ще обединят сили по някакъв начин. Както каза зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев пред БНТ преди седмица, "в крайна сметка, като не правите протестните партии коалиция, старите партии ще направим коалиция - не можем да оставим държавата без правителство". От друга страна, има възможност т.нар. партии на промяната ("Продължаваме промяната", "Демократична България", ИТН, ИБГНИ) да се обединят.

В този епизод на "Гласът на Капитал" политическият редактор Румяна Червенкова и главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров разказват как биха се развили тези два сценария, може ли да се гласува тактически и защо е важна фигурата на президента, особено при една политическа фрагментация. Ще чуете още:

  • Какви са възможностите пред "новите партии" и ще се нуждаят ли от "чужда" подкрепа
  • Какво може да е разпределението в новия парламент и има ли как да се гласува тактически
  • Примери кога ролята на президента е ключова и как той може да накланя политическите везни в една или друга посока

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    В две поредни статии днес подготвяте полезните идиоти, че ще им предложите коалиция в която ДБ са с БСП с мандат на ПП. Щото видите ли иначе идва нещо мноооого лошо - коалиция ГЕРБ-ДПС. В тази статия поне казвате, че ще има коалиция ГЕРБ-ДПС "някак си", в другата твърдите направо за експертен кабинет на ГЕРБ-ДПС, а всички разбираме, че това няма как да се случи под каквато и да е форма. Но обвързването на противника с универсалното плашило ДПС винаги е добре дошло!

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1

    Това няма да се случи? Ами вече се е случвало. Където е текла вода, пак ще тече. Да, но рибите вече са мъртви - древноегипетска поговорка. Не ти ли е ясно че с ГЕРБ е свършено? И в момента, в който на турците им стане ясно че Доган от тях краде, ще се приключи и с това чудовище - ДПС.

    Нередност?
Нов коментар