Подкаст: Краят на изборния маратон

Как "Продължаваме промяната" спечели парламентарните избори, обърквайки сметките на всички останали, и има ли шанс Анастас Герджиков на втория тур

"Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев изненадващо спечели изборите
"Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев изненадващо спечели изборите
"Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев изненадващо спечели изборите    ©  Стоян Ненов/Reuters
"Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев изненадващо спечели изборите    ©  Стоян Ненов/Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентарните избори от миналата неделя са последните за тази година, със сигурност. Не защото не може пак нещо да се обърка и България отново да се размине с редовно правителство, а защото технически не може да стане - няма време, а и в последните месеци от мандата си президентът не може да разпуска Народното събрание.

Последните избори за парламент бяха спечелени от "Продължаваме промяната", с което България даде уникален пример с три различни победителя на три вота в рамките на осем месеца. Малко хора очакваха подобно развитие на събитията. И нито една социологическа агенция не предвиди подобен изход. Партийни представители на ГЕРБ и БСП говореха объркано и изненадано часове след края на вота, докато гледаха как предполагаемите им резултати от екзит половете се топят, а тези на формацията на Кирил Петков и Асен Василев вървят в обратната посока.

Тази седмица броят на "Гласът на Капитал" е разделен на две: в първата част водещият Йоан Запрянов говори за различните аспекти на парламентарните избори с главния редактор на "Капитал" Алексей Лазаров. Във втората част гост е политическият редактор Румяна Червенкова, а темата са президентските избори, за които предстои втори тур в неделя между Румен Радев и Анастас Герджиков (разговорът е записан преди дебата между двамата в четвъртък вечер - бел. ред.).

Основните акценти, които ще чуете:

  • Защо "Продължаваме промяната" спечели и защо социолозите сгрешиха
  • На какво се дължи силният резултат на ДПС (и силен ли е наистина той)
  • Причините за срива в резултата на "Демократична България" - и показателен ли е той
  • Влизането на "Възраждане" и променя ли партията картината
  • Основните изводи от първия тур на президентските избори
  • Може ли Анастас Герджиков да превъзмогне 700 хил. гласа разлика

Целият подкаст чуйте в аудиофайла:

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 2

    На кой са объркали сметките Киро и Асан? ГЕРБ най-малкото искат в момента да упраеляват, а и разбират, че трябва да останат в опозиция. А вие представа си нямате къде се намирате, в каква разделена държава и какво ги чака Киро и Асан. Това не е като през 2009-та когато подкрепихте медийно Борисов и Цветанов след Тройната коалиция, сложихте Дянков за финансов министър, Трайков за министър на енергетиката и още няколко и всичко беше наред. Мислите, че ще се повтори същият сценарий? Разделението и омразата сега е много по-голяма и от двете страни. Не можахте дълги години да докопате тази власт отново, изгладняхте, овълчихте се и тръгнахте с юмрук, манипулации, компромати, клевети, лъжи, демагогия, популизъм да сваляте вече омразния Борисов. Аз лично искрено пожелавам успех на Киро и Асан ви. Ще имат нужда!

    Нередност?
  • 2
    ssp29647806 avatar :-|
    ssp29647806
    • + 3

    Има масово неразбиране у социолозите защо не познаха. Което подсказва и какви са ни социолозите и анализаторите. А какви са - каквото ни е и всичко останало в държавата.

    Не познаха, защото не отчетоха възрастовия фактор и причините за ниската активност. Машините и пандемията отказаха много от пенсионерите да гласуват, но не и младите. Затова и през юли социолозите подцениха ИТН, а сега ПП и Възраждане. Просто те си взеха своето, но заради масовото негласуване на пенсионерите, вотът им получи по-висока относителна тежест. И обратно, по същата причина но с обратен знак БСП отново се срина. Плюс отливът от ДБ заради скандалите последите дни.

    А конкретно защо не познаха и екзит пуловете. Ами старите гласуват сутрин, младите към края на изборния ден. Ако се проследи гласуването по часове и през юли, и сега, се вижда ясно изразена тенденция на плавен спад в процентите за БСП и ръст за ИТН/ПП/Възраждане. Останалите партии са по-балансирани откъм възраст и затова с по-малки амплитуди.

    Нередност?
  • 3
    ssp29647806 avatar :-|
    ssp29647806
    • + 2

    А иначе резултатът на ПП не бива да се надценява. Никой не ги възприема като нови месии - Слави имаше същия брой гласове през юли. Но както написах и горе, в условията на пандемия и машинен вот относителната тежест на гласовете им нарасна.
    Просто останалите т.нар. протестни партии се провалиха в съставянето на коалиция, изгубиха доверие с непрестанните си скандали и инфантилно поведение, и логично сега гласовете им се прехвърлиха към ПП, които поне на думи обещават по-голема гъвкавост и диалогичност. Плсю бонус от рейтинга на президента и ПР-кампанията им като министри. Но 670 хил. гласа е нищо и това подсказва, че народът не ги е припознал като новите спасители. А може би като по-малкото зло в момента. Набъркаха се в достатъчно скандали и са меко казано подозрителни с фалшивото си поведение и очевидна зависимост от САЩ. Много бързо могат да паднат и то по-лошо и от Слави.

    Нередност?
Нов коментар