Подкаст: Следващият парламент: Крачка напред или две назад

Правителство се очертава или около ГЕРБ-ДПС, или около "Продължаваме промяната" и "Демократична България"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-малко от десет дни преди третите поред избори България отново се изправя пред въпроса накъде все пак ще поеме. Протестите миналата година, както и двата парламентарни вота през тази година ясно показаха, че много хора са готови да се противопоставят на модела ГЕРБ-ДПС и искат промяна. Но дали ще продължи скъсването с този модел ще зависи от разпределението в новото Народно събрание.

Прогнозите очертават, че правителство може да има или около ГЕРБ-ДПС, или около "Продължаваме промяната" и ДБ. За сформиране на мнозинство, което да го гласува обаче, ключова роля ще имат БСП и партията на Слави Трифонов. В този смисъл последните спорни решения на Централната избирателна комисия, приети с твърдото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, повдигат въпроса може ли тази неформална коалиция в ЦИК да се повтори и в прламента.

В този епизод на "Капитал" разговаряме с политическия редактор Румяна Червенкова за:

  • Вариантите пред ГЕРБ, ако получи първия мандат - коалиция с ДПС или правителство на малцинството с плаващи мнозинства.
  • Защо БСП и "Има такъв народ", които публично са им опоненти, защитават в ЦИК техните интереси.
  • За какво говори завръщането на Делян Пеевски в политиката въпреки санкциите по "Магнитски".

Темата на броя можете да прочетете тук.

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Все още няма коментари
Нов коментар