Коледен подкаст: На лов за еднорози

Изпълнителният директор на стартъп асоциацията BESCO Нед Дервенков разказва кога би се появил български еднорог, кои компании са претендентите и какво ще значи това

През 2022 г. или 2023 г. вероятно ще се роди първият български "еднорог" – стартъп с оценка над 1 млрд. долара.
През 2022 г. или 2023 г. вероятно ще се роди първият български "еднорог" – стартъп с оценка над 1 млрд. долара.
През 2022 г. или 2023 г. вероятно ще се роди първият български "еднорог" – стартъп с оценка над 1 млрд. долара.    ©  Shutterstock/Капитал
През 2022 г. или 2023 г. вероятно ще се роди първият български "еднорог" – стартъп с оценка над 1 млрд. долара.    ©  Shutterstock/Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо десетилетие след като в България се появиха първите фондове, специално насочени към стартъпи, въпросът кога ще се роди първият еднорог от страната е не само на дневен ред, но и с почти ясни отговори. Компания с оценка от над 1 млрд. долара може да промени изоснови българската предприемаческа екосистема, така както продажбата на "Телерик" го направи преди седем години.

Появата на еднорог ще бъде логичният резултат от две тенденции: зараждането и развитието на българската стартъп екосистема през последните десет години, както и стремглавия скок нагоре в общата сума капитал, инвестиран в европейски компании.

В края на годината "Гласът на Капитал" покани на разговор Нед Дервенков, изпълнителен директор на стартъп асоциацията BESCO, който разговаря с водещия Йоан Запрянов на тема кога би се появил български еднорог, кои компании са претендентите и какво би означавало това.

В епизода ще чуете още:

  • Защо парите за рискови инвестиции в Европа се увеличиха значително
  • Защо България и Европа произвеждат предимно B2B компании
  • Каква е дефиницията на български стартъп
  • Какви са плановете на BESCO за следващата година при вече работещ парламент

Слушайте тук:

и прочетете текста в "Коледния брой" на "Капитал" тук.

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар