Подкаст: Бавното развитие на бързия интернет // Бойко Рашков, редовен министър

Защо България вече не е шампион в интернета и какви са плановете на новия-стар вътрешен министър на България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България се гордее с интернета си. Ерата на малките доставчици и масовото пиратство може да доведе до някои имиджови проблеми на страната в сферата на авторското право, но я направиха четвъртата в света по бързина на домашния интернет в началото на века. Десетилетие след първата вълна на консолидация през 2010 г., тази гордост вече се е изплъзнала. От четвърта България вече е 53-та, а над половината от пазара се държи от два големи играча, телекомите "А1 България" и БТК. И въпреки всичко интернетът е в пъти по-бърз, отколкото преди десет години. Просто е по-бавен, отколкото този на съседите, където и тревата е по-зелена, и сигналът по-силен.

Тазседмичният епизод на "Гласът на Капитал" е разнообразен. В първата част водещият Йоан Запрянов (който е и основен автор на темата на броя за интернета) и редакторът технологии Константин Николов си говорят за интернета в България. Има ли проблем, или няма, какво се промени и защо потребителите всъщност не търсят по-бърза връзка. В течение на разговора ще чуете и три откъса от разговора им с Николай Горчилов, един от пионерите на интернета в България, а от няколко години - и в Индия.

Във втората част ще можете да чуете интервю на журналиста на "Капитал" Мирела Веселинова с Бойко Рашков. Той вече не е служебен, а редовен министър на вътрешните работи и като такъв може да планира по-дългосрочно. В обичайния си стил Рашков говори свободно и за МВР, и за мнението си за прокуратурата, и за най-горещата тема: разследването за "Хемус". Текстовата версия на интервюто можете да прочетете тук.

Целия епизод можете да чуете тук:

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар