Подкаст: Малко по-бедни от вчера

Какво породи високата инфлация и какви са прогнозите за близкото и неблизкото бъдеще

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Искате или не, днес сте малко по-бедни, отколкото вчера. И утре ще сте малко по-бедни, отколкото днес. Когато мине известно време, ще сте осезаемо по-бедни. Така, накратко, работи инфлацията: обезценяването на парите, което се вижда най-лесно от вдигащите се цени за едни и същи продукти. Оплакванията колко е скъп животът стават все по-чести, шегите в интернет за златните краставици и олио - също. Предвид че инфлацията за януари надхвърли 9% за пръв път от 2007 г. насам, едва ли скоро оплакванията или шегите ще намалеят.

На този фон прогнозите са разнопосочни. Правителството например очаква инфлацията да се смекчи значително след средата на годината. Българската народна банка очаква обратното - проблемът да се задълбочи. Федералният резерв на САЩ на практика вече призна, че инфлацията е излязла извън неговия контрол, и даде ясна заявка, че тази година ще вдигне значително лихвените проценти.

Инфлацията е темата на разговор на тазседмичния брой на "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запярнов и гост Николай Стоянов, икономически редактор в "Капитал". В него ще чуете:

  • Каква е основната причина за високата инфлация
  • Какво правят и не правят централните банки по света
  • Какво може и не може да направи правителството
  • Доколко настоящата инфлация е породена от печатането на пари
  • Кои прогнози - по-оптимистичните или по-песимистичните, са по-вероятни.

Чуйте повече в аудиофайла:

Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby

    Аз съм писал още преди година когато се видя какви хора ни докарват "промяната" и по какъв начин, че населението ще обеднее следващите години, което не е толкова лошо. Лошото е, че организираната и битовата престъпност ще се увеличи значително и тогава няма нито ваши нито наши. Всички са губещи. Писал съм още преди година, че полезните идиоти ще се усетят каква промяна са докарали като започнат да им обират домовете и да им изчезват колите. Всичко се случва точно така! Дано този път няма показни убийства през ден и отвличания!

    Нередност?
Нов коментар