Подкаст: Зависимостта на България от руския газ и петрол/Чии интереси защитава БСП

Журналисти от "Капитал" коментират войната и някои от евентуалните последици за страната ни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Измина една седмица от началото на войната в Украйна, която, макар да изглежда, че не върви така, както Путин очакваше, е все още в начален етап. Голяма част от хората обаче изобщо не вярваха, че война ще има. Въпреки че през изминалия месец САЩ многократно предупреждаваше за намеренията на Путин, европейските лидери също до последно се надяваха, че до нападение няма да се стигне и дипломацията ще надделее. Когато войната стана факт обаче Европа показа, че може бързо да се обедини и да наложи тежки санкции на Русия, нещо което и самият Путин вероятно не е вярвал.

В тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал" покриваме няколко аспекта на войната. Говорим с журналистите Калина Горанова, която отразява случващото се в секторите горива и транспорт, Ивайло Станев, редактор "Енергетика" и Деян Димитров, политически репортер с фокус партията БСП, за това гледаха ли твърде наивно лидерите на Европа и населението на възможността за евентуални размирици на континента в XXI век.

Във втората част от разговора се фокусираме върху някои последствия от войната за България, при цялата зависимост на страната ни от руски внос и отговаряме на въпросите:

  • Какво ще стане ако доставките на газ от Русия за България спрат и как ще се отрази това на крайния потребител? (след 12-а минута)
  • Има ли достатъчно гориво в страната и какви са запасите ни? (след 20-а минута)
  • Ще продължи ли да се увеличава цената на горивото?

Още по темата може да прочетете в текстовете тук и тук.

В третата част на епизода (след 26-а минута) ще чуете каква е позицията на БСП за случващото се в Украйна, чии интереси защитава левицата и планира ли нов политически проект бившият министър на отбраната Стефан Янев.

Повече може да прочете тук.

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 3

    То не само България е зависима от руски газ и петрол. Цяла Европа е зависима от него. Партньорите ни американци мислеха, че ще свалят няколко правителства в Европа, ще наложат зелените, левите, либералите, гейовете и лезбийките като мнозинство в Европарламента ще обградят и натиснат Русия. Почти щеше да стане. Но явно лошия диктатар Путин не е много съгласен да стои послушно и мирно и да дава само евтин газ и петрол на охранения европеец, а руснаците да мизерстват. Сега гледаме проамериканска Европа до къде ще ни докара. За съжаление слаба и безпомощна Европа, без силни лидери стои, гледа и събитията в Украйна се случват заради нея . Европа предаде Европа :(

    Нередност?
  • 2
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "scuby":

    Голям интелектуален миш-маш ти е в главата. Но ти си нашият прозорец към душата на замотания българин, който не е помирисвал големия свят (разбирай - културно). Така че продължавай в този дух. Доста допринасяш за една по-цялостна картинка.

    Нередност?
  • 3
    pae40646711 avatar :-|
    pae40646711
    • - 6
    • + 2

    БСП се оказва единствената българска партия в управляващата коалиция. Санкциите освен, че са опасни за българската икономика, енергийна сигурност, инфлация и пр., не изпълняват целите си по сдържане, напротив - принуждават Русия да вдига залозите и конфликтът още повече ескалира до степен на ядрена бойна готовност. А изпращането на оръжия за Украйна е безумно въвличане на България във войната. Проруска позиция ли е да си против всичко това или пробългарска? А може би останалите партии са проамерикански? Бъдете по-обективни.

    С какво например затвореното ни небе за руски пътнически самолети и ответния отговор възпира или наказва Путин? Наказваш единствено обикновените български и руски граждани, пътуващи между двете страни, наказваш българския туризъм, имотен бизнес, българските авиокомпании, летища и куп други сектори. Още повече, че имаме силни аргументи да не го правим и да искаме изключение, както се иска такова за вноса на горива.

    Сега вместо руските туристи да си харчат парите в български курорти, ще го правят в Турция, Египет, Грузия. В крайна сметка на тях им е все тая, но ние пропускаме златен шанс да се възползваме от ситуацията и при невъзможност да летят към останалата част от Европа, да дойдат при нас и да възстановим най-силно пострадалия от пандемията сектор.

    И не става въпрос само за морските курорти, бихме могли да напълним и зимните и спа центрове с руски туристи, при това значително по-заможни от почиващите по принцип в България, а досега избирали Австрия, Швейцария, Италия. Тази част от българския туризъм е почти непозната на руския пазар и пропускаме възможност да се позиционираме дългосрочно.
    Бихме могли дори да улесним процедурата по издаване на визи и да внедрим руската алтернативи на виза/мастеркард по курортите, както направи една Турция например. Вместо това, плащайте сега помощи на сектора да ви дойде акъла ...

    Нередност?
  • 4
    fun1422434049389147 avatar :-|
    Kostadin Kostadinov

    До коментар [#3] от "pae40646711":

    ТРОЛ

    Нередност?
Нов коментар