Подкаст: Границите на пропагандата

Информационната война, която първо предшестваше, а сега дублира истинската война между Русия и Украйна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Информационната война никога не спира. За руски тролове и дезинформация се говори от години. Това, което малко хора очакваха през тези години, е, че тази информационна война ще предшества истинска такава. Сега двете се водят паралелно - чрез социални мрежи, чрез медии, чрез хора с влияние, чрез селективно показване на информация. Пропагандата не е нещо ново, но днес със сигурност предлага повече възможности за политическите елити. Примери за това могат да бъдат открити и в Русия, и в Украйна.

Всичко това поражда и въпроси - какво е пропаганда и какви са нейните граници, особено в контекста на война или пандемия? Кога тя става опасна и може ли някой да бъде отговорен за това да определя какво е истина или не? Това са сложни въпроси, които нямат прост отговор.

Тазседмичният епизод на "Гласът на Капитал" е разделен на три. В първата част водещият Йоан Запрянов говори с журналистите Кристияна Христова и Сирма Пенкова, които тази седмица разработиха тема именно по отношение на информационната война, медийните сектори в Русия и Украйна.

Във втората част се включва и главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров, като в разговора също се застъпва пропагандата и информационната война, заедно с мрежата от организации, формални и неформални, които помагат за спасяването на украинските бежанци.

В третата част можете да чуете обръщението на премиера Кирил Петков на тазгодишната среща на бизнеса с правителството, която се проведе във вторник.

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар