Подкаст: Освобождението на България от руския газ / Кои са най-големите банки

Спирането на доставките от Русия не се оказва така фатално за България, а за първи път, изглежда, сме подготвени

Русия реши да използва най-тежкото си икономическо оръжие срещу България - спирането на доставките на природен газ. То обаче не се оказва толкова поразяващо
Русия реши да използва най-тежкото си икономическо оръжие срещу България - спирането на доставките на природен газ. То обаче не се оказва толкова поразяващо
Русия реши да използва най-тежкото си икономическо оръжие срещу България - спирането на доставките на природен газ. То обаче не се оказва толкова поразяващо    ©  Капитал
Русия реши да използва най-тежкото си икономическо оръжие срещу България - спирането на доставките на природен газ. То обаче не се оказва толкова поразяващо    ©  Капитал

Тази седмица България влезе в световните новини, след като "Газпром" реши да наруши договора и да спре доставките, вероятно в опит да докаже "властта си". От тук прозряха две неща - стана съвсем ясно, че страната ни не може да използва нищо от изградения "Турски поток", с който бившият премиер Бойко Борисов се гордееше и твърдеше, че България е станала енергийно независима. Другото е, че, съдейки от позицията на "Продължаваме промяната", на пръв поглед плашещата новина може да се окаже добра стъпка в посока завоюване на енергийната ни независимост. Още повече България опроверга страховете, че в ключови моменти действа като троянски кон на Русия в ЕС.

Доколко държавата ни е подготвена, какви са вариантите оттук насетне, поне в близкото бъдеще, как ще се отрази откъсването от руското влияние на всички нас говорим в този епизод на подкаста "Гласът на Капитал" с управляващия редактор Ивайло Станчев.

Ще чуете още:

  • Защо спирането на руските доставки всъщност не се оказа толкова страшно?
  • Какво показаха реакциите на българските политици?
  • Обоснованото предположение, че всъщност независимостта от Москва може да е търсен ефект на правителството.
  • Какъв е планът оттук насетне - какви ще бъдат алтернативите и ще ни излязат ли по-скъпо?

Във втората част на епизода (от 33:16 мин.) представяме класацията на "Капитал" К10 на най-големите банки в България за 2021 г. С финансовия редактор в "Капитал" Николай Стоянов обсъждаме тяхното състояние след пандемията, предизвикателствата на фона на войната в Украйна и говорим за лидерите в сектора.

И още:

  • Какво говорят финансовите резултати на банките в България за 2021 г.?
  • Защо съществува разделение на две скорости - челните позиции заемат банки, част от чужди групи, а тези с местни собственици са в другата половина.
  • За какви събития се готви секторът тази година?

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tdl1533478072573500 avatar :-|
    Venelin Velev
    • + 1

    Прогнозирам за новите доставки - цени от порядъка на $1300 /1000 куба. Скъпо, но демократично. Ценностите си имат цена. А и за Киро - кирия.

    Нередност?
Нов коментар