🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Спасяването на пощите

Новият изпълнителен директор на "Български пощи" Богдан Теофанидис в "Гласът на Капитал"

Изпълняващият длъжността изпълнителен директор на "Български пощи" Богдан Теофанидис е гост в тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал"
Изпълняващият длъжността изпълнителен директор на "Български пощи" Богдан Теофанидис е гост в тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал"
Изпълняващият длъжността изпълнителен директор на "Български пощи" Богдан Теофанидис е гост в тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал"    ©  Надежда Чипева
Изпълняващият длъжността изпълнителен директор на "Български пощи" Богдан Теофанидис е гост в тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Настрана от сметките си за ток или телефон, кога за последно сте получавали писмо през "Български пощи"? Или обратното - кога за последно сте пращали писмо през държавната поща?

Вероятно отговорът сред повечето от вас е "отдавна", а за някои по-млади читателите и слушатели не е изключено и да е "никога".

На тази мисъл навеждат данните за "Български пощи" и нейния пазарен дял сред пратките - едва 2% по думите на вицепремиера Калина Константинова, която сега носи отговорност за компанията. Тези числа бяха изнесени във връзка с един не особено позитивен сценарий: пощите бяха хакнати и не работят пълноценно от няколко седмици. Това води до проблеми с всички функции, които те изпълняват - от разнасянето на писма и пратки до изплащането на пенсии на гише.

Във вторник Константинова поиска оставката на изпълнителния директор Деян Дънешки. Получи я, а ден по-късно като изпълняващ длъжността беше назначен Богдан Теофанидис. Съветът на директорите също беше сменен и в него вече влизат Лъчезар Арсов, Надежда Алексиева, Виктор Фачев и Виктор Караджов. Общото между тях са визитките от частния сектор и значителен опит, което, трябва да кажем, звучи странно, защото обикновено държавата трудно намира подобни хора за държавни предприятия. Още по-малко за един не особено привлекателен бизнес, какъвто са пощите.

В тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов ще чуете първото интервю с Богдан Теофанидис, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на "Български пощи". В разговора участва и журналистът от "Капитал" и друг водещ на подкаста Анина Сантова.

Разговорът с Теофанидис се случва в първия му работен ден в Министерски съвет. Един от въпросите, на който се търси отговор, е дали той смята да бъде на тази работа по-дълго от три месеца, защото според Плана за възстановяване в "Български пощи" ще бъдат инвестирани 100 млн. лв., които да превърнат дружеството в общ център за административни услуги - т. нар. one-stop-shop, както и междувременно да претърпи ударна дигитализация.

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар