Подкаст: Клати се, но не пада

Какво разделя и какво държи заедно управляващата коалиция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато през ноември "Продължаваме промяната" спечели изборите и започна обществени преговори с три други партии за коалиционно правителство, широката публика остана с впечатлението, че макар и много шарена, тази структура може да издържи и да бъде стабилна. Правителството на Кирил Петков беше сформирано, а формулата беше проста - ще правим това, за което имаме съгласие, и ще игнорираме онова, по което нямаме.

Пет месеца след последните избори четирите партии в правителството - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", изглежда, правят точно обратното - фокусират се изцяло върху това, което ги различава, като изпращането на оръжия в Украйна, избора на гуверньор на БНБ и парите за пътища. За нищо друго не остава време, защото коалиционните партньори са заети да се обиждат сами в парламента и в медиите. Единствената победа бе закриването на специализираното правосъдие.

Три поредни социологически проучвания през последната седмица обаче като че ли слепиха наново коалицията - тихичко и без много фанфари. Според проучвания на "Алфа рисърч", "Галъп" и "Тренд" мнозинството от българите не искат нови избори, но ако такива има, то първа политическа сила би била ГЕРБ. БСП и "Има такъв народ" биха загубили подкрепа, а "Възраждане" биха вдигнали резултата си.

Струва си да се отбележи, че според тези проучвания най-вероятният резултат от едни нови избори би бил още едни избори, защото никоя партия не може да си мечтае дори за 80 депутати, така че да се върне Бойко-Борисовата мантра за стабилност.

Ако перифразираме циничната фраза на Тодор Живков, коалицията се клати, но не пада. Поне засега.

В тазседмичния подкаст "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов, гостува Полина Паунова, която отскоро е част от екипа на "Капитал" и която е една от най-добре запознатите по отношение на това какво се случва вътре в правителството и парламента. Основната теми на броя са какво разделя и какво сближава коалицията, както и колко вероятни са нови избори.

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 1
    • + 1

    Днес американските продажници от ДБ казали, че ако не пратим военна помощ за Украйна ще разтурят коалицията. Ама руските продажници от БСП отдавна казаха, че ако пратим те ще разтурят седянката. Да се смееш ли да плачеш ли :(.
    Ако не управляваха с дългове тези трябваше да стоят колкото се може по-дълго. Но сега лично на мен хем ми се иска да стоят хем знам, че колкото по-дълго стоят толкова по-голяма сметка ще плащаме накрая! :(

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Руснаци и мераци за батерии с европари?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160674289651189
    Gemcorp е инвеститор във фирмата за батерии OCSiAl, в която основни акционери са руски банкер, свързан с олигарха Роман Абрамович и назначен от Путин съветник по предприемачество

    Нередност?
Нов коментар