🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: "Какво по-важно от това да не си роб?"

Писателят Захари Карабашлиев за политиката, балоните, апатията и правото на мнение в "Гласът на Капитал"

Захари Карабашлиев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България на практика вече е президентска република. С някои политически хватки и широко тълкуване на конституцията хаосът се превръща в ред под формата на еднолична власт в президента, докато ролята на парламента е сведена до символична. Хора в сянка чертаят бъдещето на страната, докато и без това оредялото население е потънало в дълбока апатия - и от политическия хаос, и от току-що отминалата пандемия, и от всеобщото неразбиране между хората на личностно ниво.

Това не е кратко обобщение на ситуацията в България към септември 2022 г. - не, това е основният сюжет на романа "Опашката" на Захари Карабашлиев, издаден през февруари 2021 г. и написан още преди светът да е чул за COVID-19. Днес той се оказва още по-актуален, отколкото при издаването си, а самият му автор има мнение по актуалните въпроси, които карат романа да звучи като новинарска емисия.

В днешния епизод на "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов гостува именно Карабашлиев, а темите на разговор са много: от обществените и медийните балони, през идеята за президентска република, до апатията, Вазов и Яворов.

Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкаст

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар