Подкаст: Чужденците, които идват да работят в България

Откъде идват и защо избират България хората, които търсят работа в страната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България не само губи работна ръка, но и привлича такава. Нетният резултат може да е значително в полза на излизащите от страната, но феноменът на хората от трети страни (извън Европейския съюз), които искат да работят в България, е, меко казано, любопитен. Както се оказва от статистическата справка на "Капитал", страната има притегателна сила за работници от т.нар. "Станове" - Киргизстан и Узбекистан, наред с Турция, Украйна, Русия и дори далечна Куба.

Тазседмичният брой на "Гласът на Капитал" обръща внимание на вноса на работна ръка в страната, а гост на водещия Йоан Запрянов е Вера Денизова, икономически редактор в "Капитал".

Денизова разказва за най-интересните ъгли на нишовата тенденция на пазара на труда, при която в повечето случаи става дума за нискоквалифициран труд, нужен в сферите на хотелиерството, ресторантьорството и други. В случая на сините карти обаче България се стреми да привлича висококвалифицирани софтуерни специалисти. Тези процеси взимат много време, свързани са с тежки процеси на документация и на практика имат една малка минииндустрия около себе си.

Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар