🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Шистовата нереволюция на България

Защо България се отказа от шистовия газ още преди да е започнала с него и какво прави темата толкова поляризираща

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2000 г. шистовият газ отговаря за едва 1% от добива на природен газ в САЩ. През 2010 г. този дял е вече 20%. А през 2035 г., според енергийното статистическо бюро в страната, той ще достигне 46%. Така, накратко, изглежда шистовата революция в САЩ, която превърна страната в енергийно самодостатъчна и я направи износител на глобалния пазар.

В България тази революция не се състоя - още през 2012 г., преди първите проучвания за шистов газ в страната, под натиска на протести, първото правителство на Бойко Борисов и тогавашният 41 парламент приемат пълен мораториум, който включва в себе си не само добив, но и проучвания.

Аргументите на протестиращите не са много по-различни от тези в други западни страни, включително и в САЩ - твърдения, че фракингът замърсява водата и околната среда и че дори прави водата запалима. Последното твърдение идва от филма Gasland, който обаче сам е повод за критики. Години след тези протести, в западни медии излизат разследвания, че някои от тези движения са били финансирани от Русия - страна, за която шистовата революция е заплаха.

Но какво всъщност е шистовият газ? Тазседмичният епизод на "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов и гост Евгени Ахмадзай обяснява и какво е шистовият газ, и как се извлича, и какво прави цялата тема толкова поляризираща - далеч не само в България.

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 2

    Тоест, сами си забранихме не само да добиваме шистов газ, а дори само да знаем дали въобще има такъв на българска територия. Защото, не дай си Боже, ако открием нещо, има риск да станем независими от Кремъл. А това никой не го иска.

    Нередност?
Нов коментар