Подкаст: Изкуствен интелект, естествен страх

Как технологията ще се отрази на работните места, живота и емоциите на хората

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гласът на Капитал

Още подкасти Гласът на Капитал

„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.

  • SoundCloud на Гласът на Капитал
  • Spotify на Гласът на Капитал
  • iTunes на Гласът на Капитал
  • Storytel Podcasts на Гласът на Капитал
  • YouTube на Гласът на Капитал
  • RSS Feed на Гласът на Капитал

Изкуственият интелект, който за първи път се споменава още през далечната 1950 г., към днешна дата изглежда повече като черна кутия, провокираща въображението на хората. Мненията, както често се случва, са в двата полюса - от една страна, че може улесни живота ни, а от друга, че може дори да го застраши.

Използването му обаче вече е факт в много бизнеси и по всички личи, че тепърва ще навлиза все по-дълбоко в индустрии като здравеопазване, ритейл, производство, аутсорсинг (с подобрени версии на "Наталия") и IT индустрията, разбира се. За много хора това повдига логичния въпрос - ще бъдат ли заместени в работата си от новата технология.

В този епизод на подкаста "Гласът на Капитал" с водещ Сирма Пенкова си говорим за развитието на изкуствения интелект, застрашените професии и възможността технологията да бъде контролирана от регулации на европейско, а и на световно ниво. По тези теми ви представяме две различни гледни точни - оптимистична и песимистична. Технологичните журналисти Константин Николов и Йоан Запрянов покриват голяма част от сценариите за изкуствения интелект, но все пак възможностите остават неизчерпаеми.

Разговорът отваря вратата и към един по-голям философски въпрос, а именно застрашени ли са човешките емоции, ако технологията навлезе във всеки аспект на живота ни, и може ли да съществува вълнението от емблематичния гол на Марадона от четвъртфинала на Световното първенство по футбол през 1986 г., ако всичко около нас стане ясно и предизвестено.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар