"От нула до еднорог", S1E2: Как се набира финансиране с Тодор Брешков

Партньорът във фонда LAUNCHub Ventures обяснява логиката на инвестиране на фондовете за рисков капитал

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От нула до Еднорог

Още подкасти От нула до Еднорог

„От нула до еднорог“ е подкаст поредица от 10 епизода, която проследява как се прави успешен стартъп от идея до продукт. Водещата Мери Иванова разговаря с предприемачи, фонд мениджъри и експерти от екосистемата по значими за всеки бизнес теми - как се набира финансиране, как се контролира растежа, как се продава компания и как се става еднорог.

  • SoundCloud на От нула до Еднорог
  • Spotify на От нула до Еднорог
  • iTunes на От нула до Еднорог
  • YouTube на От нула до Еднорог
  • RSS Feed на От нула до Еднорог

Подкаст поредицата с видеоинтервюта на "Капитал" "От нула до еднорог" проследява как се прави успешен стартъп от идея до продукт. В рамките на 10 епизода Мери Иванова разговаря с предприемачи, фонд мениджъри и експерти от българската стартъп екосистема по ключови за стартираща компания бизнес теми - как се набира финансиране, как се контролира растежът, как се продава и как се става еднорог (компания с оценка над 1 млрд. долара).

След като в първи епизод обсъдихме как се започва стартъп, във втория проследяваме процеса по кандидатстване и набиране на външно финансиране от фондове за рисков капитал. Гост в него е Тодор Брешков, съосновател и партньор в българския фонд за рисков капитал LAUNCHUB Ventures, който управлява ресурс от 74 млн. евро и е един от най-големите локални фондове.

Обсъждаме правилния момент за набиране на капитал, колко време отнема затварянето на една сделка и кои са най-ценните характеристики, които трябва да притежава една компания, за да привлече интереса на инвеститорите. Г-н Брешков разказва за условията, които фондовете обикновено търсят, за да вложат средства в даден проект и най-големите червени знамена, които отблъскват един инвеститор.

В епизода ще чуете още:

Какво трябва да подготвя, за да кандидатствам за финансиране?

Кое е по-важно за инвеститора - идеята или екипът?

Как трябва да представя своя проект?

С колко процента от компанията си трябва да съм готов да се разделя?

Каква ще е ролята на инвеститорите в бизнеса ми след сделката?

Гледайте втория епизод тук:

Епизодите на "От нула до еднорог" ще излизат през седмица във вторник. Очаквайте трети епизод, в който ще обсъждаме ангелските инвестиции в млади компании с Елена Николова от Bulgarian Angels Club (CEO Angels).