🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Студиото за стартъпи на Appolica ще разпредели 600 хил. евро в четири проекта

Компанията за мобилни приложения ще обучава, финансира и разработва проекти на предприемачи

Мартин Марков, Ралица Иванова и Деян Геновски създават Appolica през 2015 г.
Мартин Марков, Ралица Иванова и Деян Геновски създават Appolica през 2015 г.
Мартин Марков, Ралица Иванова и Деян Геновски създават Appolica през 2015 г.    ©  Цветелина Белутова
Мартин Марков, Ралица Иванова и Деян Геновски създават Appolica през 2015 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Компанията за разработка на мобилни приложения Appolica ще отглежда стартъпи от ниво идея до готов продукт в новото си Venture Studio. През 2024 г. планира да разпредели 600 хил. евро в 4 проекта, като в рамките на около 12 месеца ще помага на всеки от тях да валидира своята идея да създаде продукт и да привлече външно финансиране срещу между 10-20 процента от дружествените дялове.

"Много вярваме, че за да е успешен един стартъп е важна не толкова първоначалната идея, колкото правилното изпълнение", твърди Мартин Марков, съосновател на студиото, което освен финансова подкрепа ще предоставя на предприемачите офиса и екипа на Appolica, за да разработят от идеята си работещо технологично решение с ефективен бизнес план.

10-годишен опит

Основаната от Марков, Ралица Иванова и Деян Геновски Appolica, която през 2023 г. отчита ръст на приходите от 20% (при 4.2 млн. лв. оборот за 2022 г.), разработва приложения за над 100 компании от 9 години. "Наблюдавахме едни и същи грешки, които почти всички компании допускаха," разказва Марков за идеята. "В последните 4 месеца изпратихме около 200 въпросника до млади компании, в които да опишат своите нужди и най-често срещани проблеми, което ни помогна да утвърдим модела си и да изградим систематизиран подход, с който да помогнем на стартъпи от различни сектори", добавя той.

А освен помощта и експертизата на екипа на Appolica, студиото ще свързва предприемачите и с инвеститори, мениджъри и ментори от българската екосистема, като официални партньори на проекта вече са директорът на Endeavor за България Момчил Василев, изпълнителният директор на Дарик радио Христо Христов и съоснователят на Enview Красимир Пиперков.

Идея - продукт - инвестиция

За участие в Appolica Venture Studio предприемачите се нуждаят единствено от добра идея в една от трите вертикали - бъдеще на работата, финтех или климатични технологии. "Разбира се, няма да подминем идея с потенциал и в друг сектор", пояснява Иванова. Условие обаче е всички основатели да са в проекта на пълно работно време и да не работят другаде. "За да работим с фаундър, то той трябва да е при нас, да не се разконцентрира от продукта, работейки другаде," казва Марков.

Всеки проект може да очаква инвестиция между 50-150 хил. евро от Appolica, но целта е в рамките на няколко месеца да успее да привлече и външни инвеститори. "Времето зависи от пазара, затова не слагаме строги срокове, но в рамките на 12 месеца би следвало да имаме продукт, клиенти и инвеститори", добавя още той.

Обособени са 3 фази, през които всеки стартъп да премине - валидация на идеята, работещ продукт и растеж. "По време на валидацията тестваме идеята, работи ли, има ли потенциал, какво трябва да се промени. На следващ етап разработваме техническото решение. А на етап растеж скалираме. Общата цел е този стартъп да успее", обяснява Марков.

За всяка фаза предприемачът получава достъп до знанията на екипа на Appolica. "Назначаваме екип, който да отговаря на индивидуалните нужди на проекта в даден момент, като го разрастваме спрямо нуждите на бизнеса," описва процеса Иванова.

В замяна Appolica Venture Studio придобива процент в проектите, като той ще варира, но като правило ще е между 10-20%. За да гарантира успеха на младите компании, студиото ще си партнира и с локални фондове за рисков капитал, които да подпомагат нататъшния им растеж. Кандидатури за участие ще се приемат целогодишно на сайта на студиото, като ако се запълнят местата за даден период от Appolica добавят, че са готови да инвестират в още проекти, които наистина си заслужават.