🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Психиатри обявиха масовия убиец от Норвегия за невменяем

Андерш Брейвик не може да бъде съден, препоръката е да бъде затворен принудително за лечение

Десният екстремист Брейвик призна деянията си пред съда, но не се призна за виновен
Десният екстремист Брейвик призна деянията си пред съда, но не се призна за виновен
Десният екстремист Брейвик призна деянията си пред съда, но не се призна за виновен    ©  Scanpix Norway
Десният екстремист Брейвик призна деянията си пред съда, но не се призна за виновен    ©  Scanpix Norway

Андерш Беринг Брайвик, който уби 77 души при две нападения през юли в Норвегия, е невменяем и не може да бъде съден за своите действия. Това е заключението, което обявиха днес назначените от съда психиатри, предадоха световните агенции, като се позоваха на прокуратурата.

При това положение десният екстремист няма да бъде съден за своите действия, но може да бъде затворен принудително в психиатрично заведение за неопределен период. Съд в Осло възложи по-рано на двама съдебни психиатри да определят дали 32-годишният Брайвик е вменяем. Те са го разпитали 13 пъти общо 36 часа, съобщи БТА..

"Заключението е, че той е душевноболен. Брайвик живее в свой илюзорен свят и неговите мисли и действия са направлявани от този свят", обобщи на пресконференция прокурор Свейн Холден. Той уточни, че десният екстремист е развил с времето параноидна шизофрения, а отделно бил изпаднал в психично разстройство в момента на нападенията. В резултат на това заключение прокуратурата смята, че Брайвик трябва да бъде подложен на принудително лечение в психиатрично заведение, а не да бъде осъден на затвор, обяви прокурор Инга Бейер Енг. Тя уточни, че масовият убиец може да бъде подложен на тази терапия до края на живата си.

Докладът от 243 страници ще бъде прегледан от Норвежката комисия за съдебна медицина, която има право да поиска допълнителна информация и да изкаже свое мнение. Нейният председател заяви пред Асошиейтед прес през юли, че е малко вероятно Брайвик да бъде обявен за невменяем, тъй като е планирал нападенията изключително старателно. Предвидено е процесът срещу масовия убиец да започне на 16 април. Ако съдът не приеме заключенията на съдебните психиатри, той може да поиска нова експертиза.

На 22 юли десният екстремист взриви кола бомба в центъра на норвежката столица и уби осем души, след което застреля 69 души в младежки лагер на остров Ютьоя. Това е най-масовото убийство в съвременната история на Норвегия. Брайвик заяви пред съда, че е "военен командир от Норвежкото съпротивително движение и Ордена на норвежките рицари тамплиери". Десният екстремист призна деянията си, но отказа да се признае за виновен.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bitaka avatar :-?
    Bitaka
    • + 4

    и ся ко хотелче 2 годинки ол инклузив?

    Нередност?
  • 2
    baryrigal avatar :-?
    Аксел
    • - 2
    • + 1

    Защо в статията няколко пъти се акцентира на ДЕСНИЯТ екстремист?За да не си помисли някой,че комунистите пак са виновни?Луд или какъвто и да е масов престъпник маже ли да бъде ляв или десен?Или авансово се избягва паралела с един червен идол-ЧЕ ГЕВАРА?

    Нередност?
  • 3
    donio avatar :-|
    donio
    • + 4

    До коментар 2
    Може,може.Прослушването на записите компрометира тотално норвежката полиция и навежда на мисълта за съдействие от нейни служители.Евронюса го съобщи на което съм склонен да вярвам.Освен това този изрод е членувал в тайни общества,а това дето ниго представят като вълк единак е за наивници.Бил е с подготовка на командос,служил е в армията,а по всяка вероятност е и така наречениея"манджурски кандидат".Що се касае до ляво и дясно така наречените "леви" са по -известни с термина "цигулки"-държат се в лявата ръка,но свири дясната.Примери:новото движение на възмутените в Испания което се поддържа от ...Сорос и други милиардери от...САЩ както и революцията в Русия през 1917,Червените бригади в Италия и най-пресния пример за разкритите убиййци на емегранти в Германия сътрудници на контраразузнаването.Търсии са ги 10 години,но са си викали дано не ги намерят.Та те са нещо като прототипи на Брейвикчо.Той ще лежи в психиатрична клиника където вероятно 100% ще бъде самоубит.Я си представете един публичен процес?

    Нередност?
  • 4
    illuminator avatar :-|
    ее
    • + 2

    нека го заключат при шизофрениците и другите опасни луди до живот, там повече ще се мъчи. само дано не успее да се самоубие

    Нередност?
Нов коментар