🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сълзи в рая

Терорът вероятно няма да промени Норвегия както САЩ след атентатите от 11 септември. Но ще я накара да си задава въпроси

Норвегия след кошмара - цветя, тъга и достойнство
Норвегия след кошмара - цветя, тъга и достойнство
Норвегия след кошмара - цветя, тъга и достойнство    ©  Reuters
Норвегия след кошмара - цветя, тъга и достойнство    ©  Reuters

"Един човек с вяра е равен по сила на 100 000, които имат само интереси." Тази лека перифраза на цитат от британския философ Джон Стюарт Мил е първото и единствено съобщение в Twitter на Андерс Брейвик, написано пет дни преди той да извърши най-ужасяващата и смъртоносна терористична атака в историята на Норвегия. В следващите дни сънародниците на 32-годишния екстремист показаха каква е силата на стотици хиляди хора, вярващи в своите ценности и решени да отговорят на омразата с единство, рози и дори любов.

В дните след взривовете в правителствения комплекс в Осло и стрелбата в младежкия политически лагер на идиличния остров Ютьоя, отнели живота на 76 души, водещата метафора беше, че Норвегия е изгубила своята невинност. Страната, чиито емблеми са нейната отвореност, Нобеловата награда за мир, толерантността, ниската престъпност и водещото място в класациите за качество на живота, се сблъска с кошмара на терора. И мнозина се питаха как е възможно подобна трагедия да се случи точно в Норвегия.

Всъщност митологизираната представа за скандинавската държава отдавна не отговаря съвсем на реалността. Страната, известна с посредничеството си при разрешаване на конфликти и подкрепата за сключване на мирни споразумения, вече не гледа войната само по екраните на телевизиите. Норвежки пилоти хвърлят бомби над Либия. Норвежки войници умират в Афганистан. А антиимигрантските и антиислямските нагласи, ескалирали до опасна уродливост в манифеста на Брейвик, присъстват в публичния дебат в северната държава и изпратиха в парламента крайно дясната Партия на прогреса, на която той някога е бил член.

Преживяната травма вероятно няма да промени скандинавската страна по начина, по който това се случи в САЩ след атентатите от 11 септември 2001 г. Но ще я накара да се замисли за себе си и да си задава много въпроси.

Рози и терор

Ако Норвегия беше песен, в момента тя щеше да е Tears in Heaven ("Сълзи в рая") на Ерик Клептън. Думите на премиера Йенс Столтенберг, самият той прекарвал много лета в младежките лагери на Норвежката работническа партия на острова, описаха картинно случилото се. "Ютьоя е раят от моето детство, който сега беше превърнат в ад."

"Изминалите дни са сюрреалистични. Основната реакция обаче е шок, не гняв и страх. Това е и посланието на политическите лидери и кралското семейство - че трябва да посрещнем случилото се като цивилизовано общество, не с примитивно и старомодно желание за отмъщение", казва пред "Капитал" Сири Вал-Олсен, политически редактор в норвежкия вестник Adresseavisen.

И наистина достойният, разумен и лишен от първосигнална истерия начин, по който страната отговори на терора, е впечатляващ. Репортажите от столицата Осло и други норвежки градове показваха многобройни мирни шествия на хора, които се прегръщат и носят свещи и червени и бели рози. "Нашите улици са изпълнени с любов", обобщи настроението в деня на национален траур престолонаследникът принц Хаакон. А премиерът Столтенберг категорично отхвърли идеята, че страната му подобно на САЩ и Великобритания след срещите им с терора ще стане по-затворено, ограничаващо и настръхнало общество. "Никой не може да ни изплаши и да ни накара да спрем да бъдем Норвегия. Отговорът ни ще бъде още повече демокрация и отвореност."

Отвореното общество и неговите врагове

"Представите, които хората имат за Норвегия, са до голяма степен мит. Истината е, че хората тук заключват домовете и колите си. Тези идеи са за Норвегия отпреди 60 години, която вече не съществува", констатира пред "Капитал" Хелге Лурас, експерт от Норвежкия институт по международна политика (NUPI). Но политиците и публичните личности в страната продължават да се качват в градския транспорт и да се движат без компанията на бодигардове. "Надявам се, че случилото се няма да отвори дистанция между обикновените норвежци и елита. Не искаме нашите политици да са далече от хората", казва Сири Вал-Олсен. Според Хелге Лурас няма опасност това да се промени бързо и автоматично заради атаките. Каквито и трансформации да се случат в Норвегия след преживения кошмар, те ще са бавни и постепенни. И ще зависят от отговора на въпросите, които сега се задават. Като например дали радарът на силите за сигурност не е можел да засече Брейвик, който е бил доста активен онлайн и е споделял фанатичните си ислямофобски и антиимигрантски идеи в интернет форуми. Както и дали властите не са подценили фатално заплахата от десния екстремизъм.

Политическият редактор на в. Adresseavisen формулира и най-плашещия въпрос: "Питаме се как човек, израснал в нашето демократично и отворено общество, може да се превърне в такъв маниак и да се обърне към крайни възгледи и насилие. Той е един от нас. Сега не можем да кажем другите го направиха." 

Вероятно, ако извършителят на атаките беше брадат активист на "Ал Каида", току-що получил право на убежище в страната - каквито бяха първоначалните предположения в първите часове, когато инстинктивно водещата версия беше ислямски фундаментализъм - чисто психологически това щеше да е по-лесно за осмисляне. Фактът, че чудовището се оказа рус, синеок, добре образован и състоятелен представител на средната класа от добрите квартали на Осло, може да прави нещата по-трудни за разбиране, но пък по-лесни за приемане, смята Хелге Лурас. "Ако той беше ислямски екстремист, сега норвежкото общество щеше да бъде поляризирано", казва експертът. Според него в краткосрочен план това дори може да доведе до повече хармония в отношенията и да сближи имигрантите и норвежците.

Трагедията вероятно ще има и политически ефекти. "Тя може да повлияе на местните избори през септември", прогнозира Сири Вал-Олсен. Очакванията са, че повече хора ще гласуват, като ще има отлив на подкрепа за крайнодесните формации и вот на съпричастност за управляващите социалдемократи. Това би било и най-голямото отмъщение на норвежците спрямо идеологията на Брейвик.

Най-силният рикошет от травмата ще бъде върху публичния начин на говорене за исляма и чужденците. В последните години броят на търсещите убежище и на имигрантите в Норвегия нарасна бързо и се утрои между 1995 г. и 2010 г. В момента близо 600 000 души от 4.8-милионното население на страната са хора с чуждестранен произход, като мюсюлманите са около 3.4%. Ксенофобията и отхвърлянето на мултикултурализма са идеи, които много хора споделят, и те станаха част от основния политически дебат, отбелязва Сири Ван-Олсен. "Трябва да се запитаме дали тонът и температурата на публичното говорене не стигнаха до крайност. Сега този дебат ще стане по-мек и чист. Но е добре за тези нагласи да се говори открито и на светло, а не в тъмни стаи", смята редакторът от в. Adresseavisen. И добавя: "Най-хубавото е, че не реагирахме като Америка след 11 септември. Това е важно за Норвегия."

37 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 2
    • + 6

    Има доста неясни факти зад този случай. Да, основното е ясно, извършител явно е Андерс Брейвик. Но дали наистина не е имал съучастник, дали всичко по случая е изяснено? Възможно ли е да има и политически цели зад зверствата? Има прекалено много въпросителни, надявам се норвежките власти да си свършат работата...

    Нередност?
  • 2
    pliok avatar :-|
    Пльок
    • - 8
    • + 17

    Хубава статия. Според мен най-голямото "отмъщение", в добрия смисъл, ще бъде не само отлив от крайнодесните формации, но и повече активност от страна на имигранти и бежанци в подкрепа на държавата и цялото и общество.

    Нередност?
  • 3
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • - 2
    • + 11

    "...Ксенофобията и отхвърлянето на мултикултурализма са идеи, които много хора споделят, и те станаха част от основния политически дебат, отбелязва Сири Ван-Олсен. "Трябва да се запитаме дали тонът и температурата на публичното говорене не стигнаха до крайност. Сега този дебат ще стане по-мек и чист. Но е добре за тези нагласи да се говори открито и на светло, а не в тъмни стаи"..."

    Едва ли някому е неизвестно защо отхвърлянето на мултикултурализма стана толкоз популярно напоследък, причини са всеизвестни. А и ксенофобията не е насаждана насила от някого, поне днес в Норвегия. Преди 70+++ г се е случило в Германия, резултатите са известни.

    Да, дебатите трябва да са по меки, и да се говори открито и на светло, но не и да се клеймосват тези отхвърлящи мултикултуризма в сегашното положение. От добро никой не бяга, явно резултатите не са чак толкоз добри.

    Нередност?
  • 4
    donio avatar :-|
    donio
    • - 1
    • + 5

    Сянката на Куизлинг май не се е разсеяла.По-младите нека се поинтересуват кой е Куизлинг и защо политиката му е наричана"куизлинговщина"в енциклопедиите.

    Нередност?
  • 5
    a.nice avatar :-|
    Надежда
    • - 4
    • + 2

    И аз мисля,че резултатът ще е именно отлив от крайно десните партии.
    Глупаво е да се цитират някакви редактори от някакви вестници, които сравняват Норвегия със Сащ.

    Нередност?
  • 6
    kirkata avatar :-|
    kirkata
    • - 1
    • + 9

    Браво за статията! Първият хубав коментар по темата, който излиза в българска медия.

    Нередност?
  • 7
    maka avatar :-|
    maka
    • - 2
    • + 9

    Не искам да анализирам политическата реакция. Според мен репликата на Столтенберг "Никой не може да ни изплаши и да ни накара да спрем да бъдем Норвегия." е единствената правилна реакция. Дано да успеят да продължат да бъдат себе си.

    Нередност?
  • 8
    dr_doolittle avatar :-|
    Dr_Doolittle
    • - 6
    • + 17

    Мултикултурализмът в Европа се е превърнал в погазване на европейския начин на живот и култура от пълчища с лисваща култура идващи да черпят от социалните помощи на Европейския Съюз и издържани от данъкоплатците там, а не от хора дошли да обогатяват културата на стара Европа. Затова резултатите и занапред няма да са радостни. Колко още трябва да се заблуждаваме за несъстоялата се и социално-невъзможна интеграция ? Лицемерието винаги се плаща, а толерантността пък също не е безкрайна величина...

    Нередност?
  • 9
    arri avatar :-?
    ARRI
    • - 13
    • + 14

    Актовете в Норвегия са следствие, а не причина.Трябва веднъж завинаги да си отровим главите от пясъка и да погледнем истината в очите. Андерс Брейвик не е действал сам. Тва първо. Второто е , защо се стигна до там, да се създават хора като него. Да, той е умишлено създаден. Той не се появи от нищото и не организира сам атентати с тези мащаби. Няма да човъркаме кой го създаде. Тва няма значение. Дали са А,В,С......организация не е важно. Важното е, защо се докарахме до там, хора Андерс Брейвик да извършват такива убийствени актове. На никой ли не му мина през акъла, че тази мултикултура и тази толерастия са едно безумие ??? И до кога смятахте, че това безумие щеше да продължава ? Не се ли усетихте как Ви плъзгат по наклонената плоскост? Не??? Вързахте се на напудрените и захаросани простотии като толерантност, мултикултура и пр. ? Аре стига бе ! Чак не мога да повярвам, че се втрзахте на ефтините номера ....... И все пак, не търсете вина в Андерс Брейвик. Ако не беше той, щеше да е друга кукла на конци. Обвинявайте създателите на мултикултурния бутафорен проект. Защото от както мюслитата полазиха Европа, тя вече не е същата. От люлка на цивилизацията се превърна в бардак.

    Нередност?
  • 10
    thermobee avatar :-|
    Thermobee
    • - 13
    • + 4

    До коментар [#5] от "a.nice":

    Напротив, членската маса на десните партии ще се увеличи. Писнани от толерастия и педерастия.

    Нередност?
Нов коментар