🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Андерш Брейвик призна за убийствата, но пледира, че е невинен

33-годишният убиец от Осло заяви, че не признава легитимността на съда и че е действал при "законна самоотбрана"

Масовият убиец Андерш Брайвик не пропусна възможността да пропагандира идеите си и в съдебната зала. Той заяви, че смята себе си за невинен, тъй като е защитавал Норвегия от мултикултурализма и исляма.
Масовият убиец Андерш Брайвик не пропусна възможността да пропагандира идеите си и в съдебната зала. Той заяви, че смята себе си за невинен, тъй като е защитавал Норвегия от мултикултурализма и исляма.
Масовият убиец Андерш Брайвик не пропусна възможността да пропагандира идеите си и в съдебната зала. Той заяви, че смята себе си за невинен, тъй като е защитавал Норвегия от мултикултурализма и исляма.    ©  Pool
Масовият убиец Андерш Брайвик не пропусна възможността да пропагандира идеите си и в съдебната зала. Той заяви, че смята себе си за невинен, тъй като е защитавал Норвегия от мултикултурализма и исляма.    ©  Pool

В Осло днес започна процесът срещу 33-годишния Андерш Брейвик, самоопределящ се като съвременен кръстоносец, който иска да прочисти Норвегия от мюсюлманите и който на 22 юли миналата година отне при две нападения живота на 77 души, предоха световните агенции, цитирани от БТА.

При откриването на процеса Брейвик вдигна ръка в приветствения жест на крайната десница, а после заяви, че не признава съда за легитимен. Той призна, че е извършител на бомбения атентат пред сградата на правителството в Осло, при който загинаха 8 души, както и че е отнел живота на други 69 души на остров Ютьоя. Същевременно Брейвик заяви, че смята себе си за невинен, тъй като е защитавал Норвегия от мултикултурализма и исляма. "Признавам действията, но не и криминална вина", заяви той, пледирайки, че е действал при "законна самоотбрана".

Провокация срещу правосъдието

След като в съдебната зала му свалиха белезниците, Брейвик приветства събралите се - роднини на жертвите, оцелели при нападенията и журналисти, с вдигната дясна ръка, свита в юмрук. Както обяснява той самият в своя манифест, това приветствие символизира "силата, честта и предизвикателството към марксистките тирани в Европа", посочва АФП. Този поздрав бе направен от Брейвик и на последното предварително заседание през февруари.

Облечен с тъмен костюм, бяла риза и жълтокафява вратовръзка, Брейвик се представи като "писател", вероятно имайки предвид своя манифест, и заяви пред съдиите: "Не признавам норвежкия съд". 

Драконовски мерки за сигурност

Процесът по делото за най-кървавото клане в Норвегия след Втората световна война започна при значителни мерки за сигурност и доста висок медиен интерес, добавя АФП. Улиците, водещи към съдебната сграда, са затворени изцяло или частично. По време на процеса Брейвик ще бъде откарван в съда по различни маршрути, за да се предотврати евентуална атака срещу кортежа.

Заседанията ще бъдат отразявани от близо 800 журналисти - представители на около 200 телевизии, радиостанции и печатни издания от цял свят. Предвидено е процесът да трае около три месеца. На първото заседание ще бъдат представени всички действащи лица и ще бъде прочетено обвинението; очакват се и встъпителни изявления от обвинителите и защитата.

От утре Брейвик ще разказва за мотивите, които са го тласнали да извърши атентатите в Осло и наостров Ютьоя. Моменти от процеса ще се излъчват по телевизията, но съдът забрани да се показват изявленията на Брайвик.

На 18 и 19 юни ще бъдат представени два доклада за психическото състояние на обвиняемия. Авторите - съдебни психолози, ще продължат междувременно да наблюдават Брейвик по време на заседанията и ще изготвят допълнително заключение. Очаква се процесът да приключи до 22 юни, а присъдата да бъде огласена преди годишнината от трагичните събития на 22 юли.

Според агенциите Брейвик най-вероятно ще бъде обвинен в тероризъм и убийство. Максималната възможна присъда е 21 години затвор. Тя може да бъде удължавана, ако подсъдимият бъде сметнат за прекалено опасен за обществото.

Трагедията на остров Ютьоя

Брейвик извърши бомбен атентат в Осло, пред сградата на правителството, в който загинаха 8 души. После той откри огън на остров Ютьоя по младежи, които участваха в годишния летен лагер на управляващата Норвежка работническа партия и отне живота на 69 души, след което се предаде на полицията.

Преди нападението Брейвик разпространи свои манифест, в който представя идеите си. Той го изпрати по имейли до политици и крайнодесни активисти в страната и в чужбина. По време на разпитите Брейвик посочи, че е имал още няколко мишени. Той разкри, че искал да извърши бомбен атентат срещу Барак Обама, когато е бил в Осло, за да получи Нобеловата награда за мир през 2009 г., припомня Франс прес.

Брейвик е планирал нападения срещу бивши и настоящи норвежки политици, както и срещу съпругата на норвежкия престолонаследник, принцеса Мете Марит, която защитавала каузата на чужденци, искащи убежище в Норвегия. Брейвик искал да атакува и кралския палат, който намирал за много грозен, както и сградите на парламента, на министерството на външните работи, на седалището на Норвежката работническа партия, медийни редакции и концертни зали.

По време на процеса Брейвик не само няма да признае вината си, но ще каже, че съжалява, че не е стигнал по-далеч, обяви неотдавна адвокатът му Гейр Липестад. Брейвик най-вероятно ще бъде обвинен в тероризъм и убийство. Максималната присъда, която може да получи е от 21 години затвор. Тя може да бъде удължавана за хора, смятани за прекалено опасни за обществото.

Броени дни преди началото на процеса втора психиатрична експертиза показа, че Брейвик е вменяем и може да бъде съден. Тогава прокурорите по делото поясниха, присъдата най-вероятно ще бъде произнесена през юли.

Процесът се предава на живо в цяла Норвегия

Желаещите в Норвегия да наблюдават на живо процеса срещу Брейвик са хиляди. Два часа преди началото на днешното заседание на съда пред сградата се изви дълга опашка от хора, които искаха да присъстват в залата. За да отговори на големия интерес, съдът осигури множество зали, в които ще се излъчва пряко процесът. Такива зали не само в Осло, но и в още 17 норвежки града, тъй като участниците в младежкия лагер в Ютьоя бяха от цялата страна.
21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mi4o avatar :-|
    mi4o
    • - 3
    • + 16

    Доживотен разбира се!!! Без помилване и с много труд и лишения. Не трябва да се убива, а да се изкърти от труд в каторга. Жалко че по техните географски ширини това понятие го няма.

    Нередност?
  • 3
    ivan_mihalev avatar :-|
    Иван Михалев
    • + 17

    До коментар [#1] от "ANTONIY DIMOV":

    Благодаря за сигнала.

    Нередност?
  • 4
    classicc avatar :-|
    classicc
    • - 6
    • + 18

    Тъпото животно е толкова кухо, че не осъзнава как с действията си обедини много хора в Норвегия.
    Не е нужно да е психично болен човек за да извърши такива зверства, диагнозата му е просто краен национализъм примесен с религиозен фанатизъм. Такива е имало и ще има още доста време от всички краища на света.

    Нередност?
  • 5
    end1dream avatar :-|
    end1dream
    • + 9

    Току-що пледира невинен Брайвик, но призна, че той е вършителят на деянията.

    Преди това съдията чете имената на 77-те загинали и 32-мата оцелели след атентата, както и начина, по който е станало -- с колко патрона и къде.

    Нередност?
  • 6
    t0d0 avatar :-(
    Pandipool
    • - 2
    • + 15

    Ако беше в България нямаше да има "преки доказателства" :)

    Нередност?
  • 7
    b.georgiev avatar :-@
    Борислав
    • - 5
    • + 17

    21 години ?!?!? Защо не му дадат 21 дни и подарък екскурзия в чужбина!
    След 21 години ще бъде на 54... нищо чудно в следващия атентат да са техните деца!

    Нередност?
  • 8
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • - 12
    • + 7

    той си изпълни поръчката от силите,които го контролираха.
    приятел на израел и доказан масон и вкара нова тематика сред хората за тъй наречения християнин-фундаменталист ,но всъщност много добре изигран ход от правителството в сянка

    Нередност?
  • 10
    flakes avatar :-|
    P.
    • + 4

    Ако той наистина е разпространил свой манифест, в който представя идеите си, защо не са взети мерки още тогава ?

    Нередност?
Нов коментар