България пропада в класация за добри климатични политики

За първи път в индекса на Germanwatch е отчетена ролята на горите

Дневник    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България заема 49-то място сред 56 страни по отношение на политиката за намаляване на парниковите емисиите за 2010-2011 г. Страната е класирана с три позиции по-надолу спрямо 2009-2010 г.

Това сочат резултатите от годишното изследване на Индекса за действие по климатичните промени (Climate Change Performance Index, CCPI), което се провежда от неправителствените организации Germanwatch и Climate Action Network Europe.

CCPI класира страните с най-голям принос на емисии на парникови газове, оценявайки адекватността и прозрачността на провежданата от тях политика за реагиране на промените в климата. Той съпоставя постигнатото в даден период от време спрямо целите на Рамковата конвенция на ООН за измененията в климата (UNFCCC).

Най-голяма тежест в индекса, около 50%, има тенденцията, която следват емисиите на дадена държава, т.е. дали намаляват или се увеличават. На второ място е общото количество емисии с 30% тежест, а на трето – климатичните политики с 20 на сто тежест.

Според експертите от неправителствените организации нито една държава в света не прави достатъчно, за да предотврати катастрофални климатични промени. Затова първите три позиции в списъка са празни. Следват Бразилия, Швеция, Норвегия и Германия (съответно четвърто, пето, шесто и седмо място).

В дъното на класацията след България са Турция, Люксембург и Иран. Последните три места, на които попадат "климатично най-неотговорните държави", се заемат от Австралия, Казахстан и Саудитска Арабия.

В оценките за периода 2011-2012 г. за първи път са включени политики, свързани с влошаването на състоянието на горите и обезлесяването. Така се е отчетена нарастващата им роля за смекчаване на последствията от климатичните промени.

Най-новите оценки на ССРI индекса ще бъдат официално представени на 6 декември 2011 г. по време на започналата в началото на седмицата световна климатична конференция в Дърбан, Южна Африка. Тогава ще бъдат оповестени и оценките по индекса от началото на годината.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    prim avatar :-|
    prim

    Ами то има ли класация ,В която България да не попадне.Е нема друга такава държава.

    Нередност?
  • 2
    foster avatar :-|
    г-н Думанов

    Защо дъражвите в класацията са само 56?

    Нередност?
  • 3
    gmalinov avatar :-P
    gmalinov

    Е и? И сега какво? На кой ли му пука на кое място сме в някаква си класация за някакви си климатични промени? Щото нали сме най-голямата икономика в света...барабар Петко с мъжете, ей на това ми прилича цялата работа.На мен например ми пука къде съм аз по покупателна способност и защо ми е толкова ниска, ама отговор ще получа...друг път!

    Нередност?
Нов коментар