Разкол и объркване на климатичните преговори в Дърбан

Индия и Бразилия лобират срещу нови задължения за съкращаване на емисиите

Единството на лидерите за справяне с климатичните промени, демонстрирано тази сутрин при откриването на форума в Дърбан, Южна Африка, не успя да скрие за дълго различията между развитите, най-бързо развиващите се и бедните държави
Единството на лидерите за справяне с климатичните промени, демонстрирано тази сутрин при откриването на форума в Дърбан, Южна Африка, не успя да скрие за дълго различията между развитите, най-бързо развиващите се и бедните държави
Единството на лидерите за справяне с климатичните промени, демонстрирано тази сутрин при откриването на форума в Дърбан, Южна Африка, не успя да скрие за дълго различията между развитите, най-бързо развиващите се и бедните държави    ©  MIKE HUTCHINGS
Единството на лидерите за справяне с климатичните промени, демонстрирано тази сутрин при откриването на форума в Дърбан, Южна Африка, не успя да скрие за дълго различията между развитите, най-бързо развиващите се и бедните държави    ©  MIKE HUTCHINGS

Нова разделителна линия беляза преговорите за противодействие на климатичните промени и първия ден от годишната конференция на ООН по темата в Дърбан, Южна Африка.

Индия и Бразилия изненадаха мнозина, като се присъединиха към клуба на богатите нации, които искат да отложат строгите екологични мерки. Би Би Си съобщи, че според тези страни преговорите за постигане на ново глобално правнообвързващо споразумение трябва да започнат не по-рано от 2015 г. Европейският съюз (ЕС) и редица уязвими страни, като например островните държави, искат незабавни преговори и цялостен договор най-късно през 2015 г.

"Намираме се в Дърбан с една цел: да намерим общо решение, което ще осигури бъдеще на идните поколения", обяви южноафриканският министър по международните въпроси Майте Нкоана-Машабане, която председателства форума.

Объркване

Намирането на решение няма да е лесно. ЕС настоява за изработване на пътна карта, в която да е посочена крайна дата за постигане на споразумението, но това може да обърка делегатите на конференцията в Дръбан, прогнозира по-рано "Блумбърг". ЕС генерира около 11% от световните парникови емисии и често изтъква целите си за допълнително ограничаване на изпусканите газове.

Съюзът обаче не намира партньори за нови цели за съкращаване на вредните газове. Япония, Русия и Канада отказват да поемат още ангажименти по Протокола от Киото, който изтича догодина.

"За нас ще бъде политически възможно да се придвижим към втори период на ангажименти по Протокола от Киото, ако имаме поне пътна карта, чрез която другите да кажат кога ще се включат в климатичната битка", заяви вчера главният преговарящ на Европейската комисия Артур Рунге-Мецгер.

Пътна карта, изработена в Дърбан, "трябва да обхване всички големи икономики и да постави 100% от емисиите под една глобална шапка", смята полският преговарящ Томаш Хрушчов, чието правителство в момента председателства Европейския съюз. "Това трябва да бъде договорено не по-късно от 2015 г. и да влезе в сила не по-късно от 2020 г.", обясни Хрушчов.

Повечето развиващи се държави не желаят да се обвържат с екоцели за себе си, но се стремят да удължат ангажиментите на богатите като ключов момент в противодействието на глобалното затопляне, дори това да изключва Япония, Русия и Канада. Доскоро по-бедните страни смятаха плана на ЕС, който предвижда влизането в сила на нов климатичен договор да стане около 2020 г., като начин за отлагане на действията.

САЩ също сигнализираха, че не харесват европейския план. Главният американски преговарящ Тод Стърн заяви, че е прибързано да се правят обещания за юридическата форма на евентуална климатична договореност преди да е ясно съдържанието й.

Позицията на САЩ, които така и не ратифицираха Протокола от Киото, е да не се подписват задължаващи сделки, освен ако всички големите емитенти не са включени.

В съвместно изявление министри от Бразилия, Южна Африка, Китай и Индия заявиха, че "Протоколът от Киото е крайъгълен камък в климатичните преговори и неговият втори период с ангажименти е същностен приоритет за успеха на конференцията в Дърбан".

"След година на рекордно покачване на емисиите и най-горещите температури, регистрирани някога, натискът на най-големите въглеродни замърсители за отлагане се сблъсква с непреодолимите доказателства в подкрепа на незабавните действия", казва Десима Уилямс, пратеник на Гренада и представител на Асоциацията на малките островни държави.

Представители на ООН коментират, че въпросът за бъдещето на съществуващото споразумение е най-важният, който ще бъде дискутиран от делегатите.

Фактите

Междувременно редица експерти и учени предупреждават за неблагоприятните последствия от климатичните промени. В началото на месеца Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщи, че при сегашните енергийни политики няма да се постигне ограничаване на затоплянето до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, каквато беше договорката на предишната световна конференция в Канкун преди година.

Концентрацията на парниковите газове в атомсферата е достигнала рекордни равнища през 2010 г., показаха последните данни на Световната метеорологичната организация. Според Програмата за опазване на околната среда на ООН (UNEP) обещанията за намаляване на емисиите, поети досега, ще намалят само половината от необходимото понижение от 12 гигатона въглероден диоксид до 2020 г.

В най-новия си доклад Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC) прогнозира, че горещините, наводненията и други бедствия ще зачестят.

Тези научни данни и поредицата от природни катаклизми по света през 2010 и 2011 г. трябва да накарат правителствата по-амбициозно да режат емисиите си, призовава неправителствената организация за насърчаване на развитието Oxfam.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mahito avatar :-?
    mahito
    • - 2
    • + 1

    Мдаа, аз искрено се надявам ЕС да успеят да договорят нещо поне с някого - дори да е само Китаи например, понеже те само обещават, а проблемите си остават. Системата в ЕС пак не е толкова ефикасна, но пак е повече, отколкото много други правят.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 2

    Какво нахалство!?!? Но няма балами, по-рано европейците от Западна Европа колонизираха Света с пушки и канонерки, сега мислят да направят същото с приказки от типа "шменти капели"..... няма го майстора.... първо си оправете икономиката, после съберете доказателства и верни модели (не си ги измисляйте), после ще говорим за отвлечени нещо ........

    Нередност?
  • 3
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • + 2

    почнаха малко по малко да се усещат и да се дърпат все повече страни от това наливане на пари в каца без дъно

    Нередност?
  • 4
    voxy avatar :-|
    voxy
    • - 2
    • + 2

    "Фактите" какви факти без доказателства хахаха, фактите са че с еко простотиите се източват огромни суми от бюджетите на страните съвсем безнаказано

    Нередност?
  • 5
    jubal avatar :-P
    jubal harshaw
    • - 1
    • + 2

    споко, както винаги, мерки ще се вземат след като потъне корабът. на 'съмняващите се' - запознайте се поне с доклада, спонсориран от братята Кох - той беше направен с цел да обори моделите на ipcc, а вместо това ги потвърди.

    berkeleyearth.org/

    Нередност?
  • 6
    ken.gu.ru avatar :-|
    ken.gu.ru
    • - 1

    http://www.capital.bg/biznes/stoki_i_prodajbi/2011/11/28/1214598_oksfam_cenite_na_hranite_shte_rastat_neravenstvoto/?ref=rcmnd
    Ето в Капитал е написано,е каво пък едрите капиталисти и без това от години имат планове за редуциране на световното население,проблемата с климата,обаче ще засегне и такива "острови на благоденствието" като Ню-Йорк,Копенхаген и т.н.Как да се накарат обаче корпоративни мародери и престъпници като Ексон,Шел,БП и т.н. да спрат, не е много ясно.За хората на "Изток от Рая" нема смисъл изобщу да се дума!

    Нередност?
Нов коментар