Парниковите емисии отбелязаха рекорден скок

Причините са в изкопаемите горива, обезлесяването и земеделието

С инсталацията "Топящият се Витрувиански човек" художникът Джон Куигли и активистите на "Грийнпийс" се опитаха да привлекат внимание към полярните ледове, които се топят заради климатичните промени
С инсталацията "Топящият се Витрувиански човек" художникът Джон Куигли и активистите на "Грийнпийс" се опитаха да привлекат внимание към полярните ледове, които се топят заради климатичните промени
С инсталацията "Топящият се Витрувиански човек" художникът Джон Куигли и активистите на "Грийнпийс" се опитаха да привлекат внимание към полярните ледове, които се топят заради климатичните промени    ©  Reuters
С инсталацията "Топящият се Витрувиански човек" художникът Джон Куигли и активистите на "Грийнпийс" се опитаха да привлекат внимание към полярните ледове, които се топят заради климатичните промени    ©  Reuters

Концентрациите на трите основни парникови газа – въглероден диоксид, метан и азотен оксид, сочени за причинители на глобалното затопляне, са достигнали рекордни нива през 2010 г. и ще се задържат в атмосферата с десетилетия, дори ако светът спре вредните емисии още днес. Това се казва в годишния бюлетин на Световната метеорологична организация (СМО), цитиран от Ройтерс.

Миналата година съдържанието на въглероден диоксид се е увеличило с 2.3 ppm (части на милион) до 389 ppm. За сравнение през 90-те години увеличението е било средно с 1.5 ppm на година, а през миналото десетилетие - с 2.0 ppm, става ясно от документа.

Според повечето учени, ако светът иска да ограничи нарастването на средните глобални температури до смятаните за сравнително безопасни 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, емисиите не трябва да прехвърлят прага от 450 ppm въглероден диоксид в атмосферата.

Възходящи тенденции са установени и при другите два основни газа. Макар от 2001 до 2006 г. количеството на метана да е било стабилно, през последните пет години концентрациите му растат по неясни за учените причини. Главни източници на азотния оксид, който може да задържа почти 300 повече топлина отколкото въглеродния диоксид, са азотните торове. Ефектът от използването на такива препарати е толкова явен, че учените са засекли по-големи количества азотен оксид в северното полукълбо отколкото в южното.

Наблюденията на СМО показват, че парниковите газове в атмосферата са се увеличили с 1.4% през 2010 спрямо 2009 г. и с 29 на сто спрямо 1990 г., като основните причини са употребата на изкопаеми горива, обезлесяването и земеделието. В началото на месеца подобна статистика представи департаментът по енергетика на САЩ.

"Бремето върху атмосферата от парниковите газове, причинени от човешката дейност, отново достигна рекордни нива спрямо времето преди индустриалната революция", заяви генералният секретар на СМО Мишел Жаро.

Досега един от явните ефекти от екологичните политики е спадът при хлорофлуоровъглеродите (CFC), които бяха забранени, защото причиняват изтъняване на озоновия слой. Заместителите им обаче – хидрофлуоровъглеродите, също представляват силни парникови газове. Въпреки че количеството им в атмосферата все още е малко, то нараства с бързи темпове.

Метеорологичната организация, която е част от системата на ООН, е използвала станции в над 50 държави, за да събере данни за естествените и антропогенните източници на емисии.

Официални представители на близо 200 държави ще се срещнат следващата седмица в южноафриканския град Дърбан, за да преговарят по глобалните мерки за противодействие на климатичните промени.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • + 2

    "Ефектът от използването на такива препарати е толкова явен, че учените са засекли по-големи количества азотен оксид в северното полукълбо отколкото в южното."

    Абе, не сте ли виждали карта на света? Което и да е замърсяване, резултат от човешка дейност ще е по-голямо в Северното полукълбо. Просто защото 80% от сушата (ако не броим Антарктида) е концентрирана на Север, съответно тук живеят повече хора и има повече индустрия.

    Нередност?
  • 2
    mik2 avatar :-@
    mik2

    За нас - бургазлиите този проблем е нищожен в сравнение с отровите, които сме принудени да гълтаме от завода на Лукойл. Тази сутрин, например в 6.30 мин над града/квартал Изгрев/ се носеше миризма, наподобяваща на газове от отходно място.

    Нередност?
Нов коментар