Австрия ще купи част от въглеродните квоти на България

Екоминистерството не каза стойността на сделката заради клауза за конфиденциалност

Associated Press    ©  Associated Press
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Австрия ще купи част от излишните държавни въглеродни квоти, с които България разполага по Протокола от Киото, съобщи Министерството на околната среда и водите.

Предписаните емисионни единици (AAU), както формално се наричат разрешителните, дават право за изпускане на въглероден диоксид – един от основните парникови газове, които причиняват измененията в климата. От ведомството казаха, че приходите от продажбата ще се използват за проекти, които ще намалят парниковите емисиии - подобряване на енергийната ефективност в училища и детски градини, както и финансиране на централи на биомаса и биогаз в България.

Механизмът, по който се извършва финансовото подпомагане, се нарича Национална схема за зелени инвестиции (GIS) и беше въведен с поправки в Закона за опазване на околната среда през лятото на 2010 г. Парите от квотите бяха записани в антикризисния план на правителството, приет миналата година, но сделка с въглеродните активи не беше възможна до февруари, когато ООН възстанови правото на България да търгува с квоти на международните пазари.

Количеството квоти и цената, по която са продадени, не могат да бъдат оповестени, защото са конфиденциална информация според клауза в договора с Австрия, подчертаха от екоминистерството. Става дума за "една неголяма част от свободните квоти".

За периода по Протокола от Киото (2008 – 2012 г.) България разполага с 610 млн. AAU, но заради спада в икономиката през 90-те години, емисиите ще са по-малко от разрешеното количество и ще се натрупа излишък от 200 - 230 млн. AAU.

Австрийски представители ще участват при избора и контрола на финансираните проекти. Преди дни зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева съобщи, че над 100 проекта в Националния доверителен екофонд чакат средства от продажбата на AAU.

"Във връзка със сключената сделка е възможно австрийски компании да участват в тръжните процедури за изпълнение на проектите", посочват още от екоминистерството.

Все още няма коментари
Нов коментар