🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделката с гръцкия дълг още не е гарантирана

Има напредък в преговорите, представителите на "тройката" международни кредитори ще продължат разговорите през януари

Финансовият министър Венизелос продължава преговорите за дълга
Финансовият министър Венизелос продължава преговорите за дълга
Финансовият министър Венизелос продължава преговорите за дълга    ©  Yiorgos Karahalis
Финансовият министър Венизелос продължава преговорите за дълга    ©  Yiorgos Karahalis
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разговорите по схемата за отписване на част от дълга на Гърция напредват, но няма гаранция, че ще доведат до доброволна размяна на гръцки облигации с широко участие на частни вложители, заяви днес представител на т. нар. тройка - международните кредитори на Гърция от Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс.

Кредиторите от "тройката" водиха тази седмица разговори с гръцкото правителство по новия спасителен план на стойност 130 млрд. евро, договорен от лидерите на еврозоната в края на октомври. Подробностите по него трябва да бъдат уточнени през първото тримесечие на идната година.

"Текущите разговори (по сделката с дълга) са конструктивни, полезни, но в този момент е рано да се каже, че ще има резултат", заяви високопоставен представител на "тройката", пожелал да остане анонимен. Сделката с частните кредитори, които притежават гръцки облигации на стойност около 206 млрд. евро, е ключова за намаляване на огромния дълг на страната, отбелязва Ройтерс.

Представителят на "тройката" каза, че разговорите имат за цел да постигнат доброволна размяна и да се избегне неконтролиран фалит, но допълни, че няма гаранция за успех. Той посочи, че Гърция не може да продължи да разчита само на международна финансова помощ и трябва да предприеме бързи реформи.

Според гръцкия в. "Етнос" обаче изпълнителният директор на Дойче банк Йозеф Акерман, който ръководи частните кредитори, е изразил резерви относно изхода на преговорите между гръцкото правителство и притежателите на облигации за намаляване на гръцкия дълг. Акерман смята, че спирачка на преговорите е искането на Атина банките да приемат "подстригване" на дълга, доста по-голямо от 50 на сто, договорено на срещата на ЕС от 26 октомври, предаде БТА.

Финансово-кредитните институции приемат "подстригването" на дълга като вариант, но не са съгласни то да надхвърли 50 на сто, изтъкнал изпълнителният директор на Дойче банк. Той изказал съмнения и относно схемата, по която трябва да стане отписването на част от гръцкия дълг, като подчертал, че тя едва ли е достатъчна, за да се подобри състоянието на Гърция. Това не е нищо друго, освен капка в океана, казал Акерман пред журналисти в Берлин.

Бизнесът продължава да се свива

Замразяване на инвестициите, спад на продажбите, намаляване на доходите на работещите, липса на свежи пари и загуби по търговските кредити за периода 2009-2011 г. е регистрирал гръцкият институт за икономически и индустриални проучвания, пише в. "Експрес". Според изследването, в което са участвали над две хиляди от най-големите предприятия в Гърция със заети в тях около 320 хил. работещи, през последните две години инвестициите са били замразени, продажбите на големите предприятия в Гърция са спаднали с 20 на сто, 70 на сто от фирмите са намалили доходите, а на пазара е имало недостиг на свежи пари и са регистрирани загуби по търговските кредити. Анализаторите от същия институт очакват в следващите две години инвестициите да спаднат с 40 на сто.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amodomio avatar :-|
    AModoMio
    • - 1
    • + 4

    Гърците още умуват как да прецакат останалите. Италианците поне започнаха реформата, колкото и болезнена да изглежда.

    Нередност?
  • 2
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 1
    • + 7

    Разбира се 100% за Гърците е по добре от 50%.И защо да прави реформи .

    Нередност?
  • 3
    just avatar :-|
    just
    • + 5

    Гърците продължават с изнудването и от друга страна само имитират реформи, на практика почти няма промяна. Бюджета им е с огромна дупка, не изпълняват поетите задължения и искат още пари. Безобразието е пълно. Сега излизат с нов номер, искат да им се опрости
    2/3 от дълга. Явно са вбесили и Акерман, който почти в прав текст им казва че са прекалили и се движат ускорено към бездната.

    Нередност?
  • 4
    veli26 avatar :-|
    Вели
    • - 1
    • + 2

    Почни всички гръцки политици и безнесмени са от еврейски произход. Вземете Венизелос - истинското има на тази фамилия е Бени Зелос неговият прадяда е "таковал майката" на България по време на Балканските войни (включващи т.н. от българска страна Междусъюзническа) и ПСВ ! Фактически, връщайки се назад в историята, освободената територия от турската империя е трябвало да приема някакво име за да се "дефинира" като самостоятелна държава, и те се нарекли гърци. Разбира се, нямат нищо общо с древните гърци, нито с Византия (послената тяхна родина, преди да загубят независимостта си от турските орди). Та по време на османската турска империя, тези земи (главо около Солун) били пренаселени от евреи, прогонени от крал Фердинанд и кралица Изабел от Испания след войната с маврите. Султанът ги приел радушно и им позволил да се заселят в империята му, а след време, им "отдал под аренда" да събират данъците от християнското население. Революцията (освободинелните битки) в тази територия се водят от евреи, като са подпомагани от масони от всички страни. Разбираемо е (след като са се "отплатили на суртаните" ), че евреите са оргнизирали и упралявали тази държава.
    Това от своя страна обяснява НАГЛОСТТА при преоворите пот страна на еврейското павтелтво на Гърция с останалите страни пот ЕС!!!!

    Нередност?
Нов коментар