🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голям хедж фонд ще атакува в съда "подстрижката" на гръцкия дълг

Искът на Vega Asset Management може да спъне споразумението за 50-процентна редукция на гръцките задължения

Решението на Vega може да доведе до нови проблеми за гръцкия финансов министър Евангелиос Венизелос.
Решението на Vega може да доведе до нови проблеми за гръцкия финансов министър Евангелиос Венизелос.
Решението на Vega може да доведе до нови проблеми за гръцкия финансов министър Евангелиос Венизелос.    ©  Yiorgos Karahalis
Решението на Vega може да доведе до нови проблеми за гръцкия финансов министър Евангелиос Венизелос.    ©  Yiorgos Karahalis

Един от най-известните хедж фондове, които държат гръцки правителствени облигации, заплаши, че ще предприеме съдебни действия, в случай че загубите от преструктурирането на дълга на страната са твърде големи. Съобщението издига ново препятствие пред надеждите на лидерите от еврозоната за бързо намаляване на равнището на дълга на Гърция, съобщава Financial Times.

Базираният в Мадрид фонд Vega Asset Management, който беше сред първоначалните членове на управителния комитет за преговорите с облигационерите, е изпратил този месец писмо до останалите инвеститори, в което се казва, че обмисля съдебни действия срещу длъжностните лица, водещи преговорите, ако Гърция продължи да настоява за отписване на над половината от нетната настояща стойност на дълга.

В писмо си от 7 декември мениджърът от Vega Хесус Саа Рекехо пише, че с оглед на текущата официална позиция на Гърция, в момента не изглежда вероятно постигането на споразумение, при което да бъде прието загубите да са 50% или по-малко от нетната настояща стойност на дълга. "Vega трябва да започне обмислянето на всички налични правни възможности за отказ и да се противопостави на всяко споразумение, което предполага загуби от 50% или повече", се казва в писмото, цитирано от FT. От изданието посочват, че фондът, който впоследствие напусна комитета по преговорите, е отказал официален коментар по темата.

"Подстрижката"

Сделката за гръцките облигации е централна част от втория спасителен пакет за страната, в размер на 130 млрд. евро, договорен в рамките на среща на върха в Брюксел през октомври. Облигационерите се съгласиха да поемат 50% "подсрижка"(на англ. haircut - бел.ред.) от номиналната стойност на държаните от тях книжа, което по оценка на преговарящите би довело до намаляване с около 100 млрд. евро на гръцкия правителствен дълг от 350 млрд. евро, припомня FT.

Европейските лидери се надяваха да приключат сделката до края на годината чрез суап, при който кредиторите да заменят книжата си срещу нови облигации, с по-ниска стойност. Гърция трябва да погаси задължения в размер на 14.4 млрд. евро на 20 март, поради което политиците се опитват да финализират споразумението преди това, така че Атина да не трябва да плаща цялата тази сума, пояснява изданието.

Лихвата на новите облигации

Подробностите по сделката обаче не бяха уточнени, като представители на облигационерите посочват, че двете преговарящи страни остават доста разединени в позициите си по финансовите детайли. Въпреки договореното намаляване с 50% от номиналната стойност, дългосрочната стойност на новите облигации би могла да се промени съществено чрез коригиране на лихвените проценти по тях.

През седмицата гръцкият финансов министър Евангелиос Венизелос обяви, че преговарящите са близо до споразумение, а източници от две водещи гръцки банки, запознати с преговорите, посочиха, че Атина се е съгласила новите облигации да бъдат издадени съгласно британското право – основно изискване, поставено от облигационерите, което прави налагането на по-високи загуби за инвеститорите от страна на Гърция по-трудно. Освен това кредиторите извоюваха отстъпки, според които новите облигации ще бъдат равнопоставени с новите спасителни кредити от ЕС, което означава, че при евентуален следващ фалит, правителствата в еврозоната ще понесат също толкова последствия, колкото и частните инвеститори, пише FT.

Изданието обаче цитира източници, близки до частните кредитори, според които позициите на двете страни по отношение на лихвения процент (купон) по новите 30-годишни облигации остават раздалечени.

Смята се, че от Vega са били разочаровани от преговорния подход на Гърция и международните кредитори, включително ЕС и МВФ, посочва FT. Според един от участниците в преговорите по време на срещи от Vega са се оплаквали от отказа на ЕЦБ да поеме загуби по държаните от нея облигации, както и от отказа на гръцките банки да приемат отписване на дълг.

Новите 30-годишни облигации

Очакванията са при суапа на частните кредитори да бъде предложено плащане в брой на 15% от държания от тях дълг плюс нови 30-годишни облигации на стойност 35% от номиналната стойност на държаните от тях в момента книжа. Купонът вероятно ще е между 4.5 и 5.5%, коментира банкер, цитиран от FT, което е повече от предвижданите от МВФ 4%.

От МВФ предупредиха, че ако няма "близо до всеобщото" участие на частните кредитори в схемата, намаляването на гръцкия дълг до устойчиви нива може да се окаже невъзможно, което прави позицията на Vega особено проблематична.

За да се справи с тези кредитори, които не вземат участие в схемата, Гърция обмисля въвеждането на клаузи за колективно действие, които да позволят на Атина да наложи едностранно намаляване на дълга на неучастващите кредитори, в случай че определен процент от инвеститорите – вероятно 70-75% – са се съгласили да се включат, пише FT.  

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 15
    • + 26

    Нагли типове.

    Инвестираха в джънк книжа, и сега някой друг да плаща загубите. Ми нали сте професионалисти, къде спахте, когато си купувахте гръцки дълг?

    Заслужават дългът да се отпише на 100 процента и да гризнат дървото тия фондове.

    Нередност?
  • 2
    bobacho avatar :-|
    bobacho
    • - 4
    • + 43

    До коментар [#1] от "Chievo":

    Не са те виновни. По-точно, те са си опекли работата. Като са толкова ербап гърците, ЕС и МВФ - да обявят фалит по дълга. Фондовете ще си звемат застраховките и всичко по-живо, по-здраво. Обаче ако това стане ще фалират половината застрахователи в Европа. И понеже трябва хем агнето цяло, хем вълка сит, решиха да извиват ръцете на частните инвеститори - хем да си загубят половината пари, хем да не си получат застраховките. Между другото, точно заради тази сделка инвеститорите ще стоят далеч от Европа много дълго време. И ЕЦБ ще трябва сама да си печата пари и да ги раздава на банките за по 1% лихва. Няма смисъл да казвам, че всичко ще свърши много лошо.

    Нередност?
  • 3
    karni avatar :-P
    karni
    • - 5
    • + 14

    И кой закон гарантира правото на печалби на един инвеститор?
    Кажете и аз да се наредя там на опашката :)))

    Нередност?
  • 4
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 3
    • + 29

    До коментар [#2] от "bobacho":

    Не съм против да има и фалирали застрахователи.

    Изобщо, цялата "инвеститорска" схема вече стана такъв батак, че няма накъде. Да си застраховаш колата, ок, ама да застраховаш "инвеститор", и после да се презастраховаш при друг застраховател - всичко това е една голяма пирамида. На върха е човешката алчност.

    Нередност?
  • 5
    buharik1 avatar :-|
    buharik1
    • - 2
    • + 22

    До коментар [#2] от "bobacho":

    Прав си само наполовина!
    Защото "старите кредитори" наистина ОТПИСВАТ (губят) 50% от дадените кредити!!! Т.е. дългът на Гърция трябваше автоматично да падне от 360 милиарда евро на 180 милиарда евро!

    НОООООООО...

    Изведнъж ДОЙЧЕБАНК и Парибас отпуснаха 85% от ПЪРВИЯ СПАСИТЕЛЕН ЗАЕМ на стойност 110 милиарда евро!!!
    Т.е. гръцкия дълг ПАК СТАВА 300 милиарда евро!!! Но дойчовци и франсета НЯМА ДА ГУБЯТ НИЩО, защото били "НОВИ КРЕДИТОРИ"!!!
    А в момента текат преговори за още 150 МИЛИАРДА ЕВРО заеми - пак от "нови кредитори"!!!
    Та "старите кредитори" СПРАВЕДЛИВО ПИТАТ защо новите кредитори също не пият студена водица за 50% от кредитите си???
    Защото са дойчовци ли???

    Истината е, че независимо от "новото кредитиране" Гърция НЕ МОЖЕ ДА ВЪРНЕ нито "старите", нито "новите" кредити!!!

    НА МОЖЕ!!! Физически е невъзможно за 10 години да върнеш 350 милиарда главници при 9 милионно население!!!
    Т.е. и сегашните "НОВИ КРЕДИТОРИ" още отсега знаят, че ще пият студена водица!!!
    НО И ТЕ (Меркози и Саркел) НАЛИВАТ ПАРИ в каца без дъно!!!

    Тогава - какво трябва да е наказанието за тях???
    Банкерите - ясно - ще вземат само 20% от това, което са дали!!! (Справедливо или не - отделен въпрос!)
    А ПОЛИТИЦИТЕ ???

    Нередност?
  • 6
    erebus avatar :-|
    'ΕΡΕΒΟΣ
    • + 2

    Интересно ще е да видим решението което ще се вземе.

    Нередност?
  • 7
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • + 5

    До коментар [#5] от "buharik1":Ей, да видя един сносен коментар ...всъщност ДОБЪР от толкова време НАСАМ!

    Нередност?
  • 8
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 3
    • + 5

    Цялата идея ЗА справяне С ДЪЛГ чрез трупане на нов дълг, при реална невъзвръщаемост на СТАР и НОВ е сбъркана та сбъркана ...АКО е вярно за новите кредитори и привилигированото им положение, ТЕЗИ от хедж фонда са си ПРАВИ!!!!! ...все пак НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕ , че БАНКИТЕ , вкл. германските и алчността им, стоят толкова в основата на кризата с публичния дълг, КОЛКОТО и в основата на кризата с ипотечните кредити...ОБАчЕ има ХОРА , които много са се зтраъшкали за германските баби пенсионерки, хееееееееееееех.....КОИТО щели да плащат за гръцките такива...има една българска поговорка -важи и за западняци- не е крив тоя дето яде зелника, а тоя дето му го дава!

    Нередност?
  • 9
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • - 5
    • + 5

    вместо да обмисля съдебни действия, въпросния "мениджър" да беше обмислял като е купувал гръцки дълг. Но понеже гръцките книжа са рискови и с високи премии, малоумника през последните години е отчитал "печалби" и съответно е прибирал тлъсти комисионни, рискувайки парите на акционерите. Би трябвало акционерите във фонда му да обмислят съдебни действия срещу него.

    Нередност?
  • 10
    drake avatar :-|
    drake
    • - 1
    • + 11

    Дяволът винаги е в детайлите. А детайлите в този случай са: къде точно ще се води делото и по кое законодателство? Защото злите езици твърдят ,че над 90% от гръцките бондове имат клауза ,която предвижда ,че в случай на спор приложимо право е гръцкото. Дори и делото да не се гледа в Гърция приложимото гръцко право едва ли ще е много благоприятно за облигационерите, които не са си отваряли очите навреме. Или както се казва : "Кьорав карти не играе и гръцки дълг не купува". Да не говорим ,че в момента гръцкото правителство се опитва да изнудва кредиторите с искания за по-голяма отстъпка. Нагло и неефективно. Заплахата за съдебни действия е по-скоро насочена към париране на този пореден маньовър на гръцкото правителство, а не към искане за ревизиране на цялостната сделка. Частните кредитори имат два избора: да приемат сделката и да загубят 50 % или да не я приемат и да загубят всичко. Извод: нищо страшно не е станало, просто пореден епизод в надхитряването, две страни дърпат въже и се пънат, накрая пак ще спрат на 50%.

    Нередност?
Нов коментар