🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България няма да финансира недисциплинирани държави

Събирането на допълнителния ресурс за МВФ среща трудности

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България няма да участва във финансирането на програми за подпомагане на недисциплинирани държави, съобщи Министерството на финансите. Министрите на финансите на страните от еврогрупата днес обсъдиха в конферентен телефонен разговор последните промени в договора за Европейския стабилизационен механизъм и увеличаване на ресурса на Международния валутен фонд (МВФ). По-рано през месеца европейските лидери се споразумяха за тези две мерки в опита си да се справят с европейската дългова криза.

България ще подкрепи предложението на държавите от еврогрупата за въвеждане на правило за вземане на решения от страните по договора с 85 процента мнозинство в изключителни случаи. Освен това не сме и страна по договора за Европейския стабилизационен механизъм и нямаме финансови обвързаности по него, припомниха от ведомството на Симеон Дянков.

Трудно ще се съберат 200 млрд. евро за МВФ

Допълнителният ресурс, който трябва да се осигури за МВФ с дълговата криза в еврозоната, може и да не достигне предварително обявените 200 млрд. евро. Лидерите на валутния съюз вече се споразумяха да отпуснат допълнителни 150 млрд. евро чрез двустранни заеми към фонда. Допълнително се очакват около 50 млрд. евро от страните, които не са приели еврото, но са в ЕС, а вероятно малко над тази сума ще отпуснат и държави извън Европа.

В момента Министърът на финансите Симеон Дянков и неговият екип водят конферентен разговор с финансовите министри на другите страни членки на ЕС. В кратка почивка на разискванията Дянков даде пресконференция. На нея заяви, че Чехия, Дания, Полша и Швеция ще се включат със средства в програмата на Международния валутен фонд. Вноската им ще е между 12 и 18 млрд. евро. "Англия също ще се включи, но няма да се включи като страна от Еврозоната, а ще изчака срещата на Г20 и ще отпусне очакваните средства като член на Г20. Така най-вероятно 200-те млрд. евро ще бъдат събрани", каза Симеон Дянков.

Механизмът за създаване на специален спасителен фонд към МВФ обаче няма да намали акционерните квоти на държавите, които откажат да участват като България. Това означава, че с предоставените средства на фонда страните донори, няма да придобият по-голям дял и право на глас в събранията на международната институция, а България няма да загуби.

Късно в неделя германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви в интервю за местно радио, цитиран от "Ройтерс", че няма никакъв шанс САЩ да участват в механизма. "Вашингтон не може да прави двустранни заеми към МВФ без одобрението на Конгреса, това е законово регулирано в САЩ. А такова одобрение Конгресът няма да даде и американското правителство го заяви ясно", каза Шойбле.

Общата помощ

Така спасителните пакети за решаване на дълговата криза в еврозоната ще достигнат 700 млрд. евро. Те се разпределят на две части.

Първите 500 млрд ще са в Европейския стабилизационен механизъм, който се запълва с вноски и готовност да се поемат държавни гаранции по евентуален нов дълг от страните членки на еврозоната. Най-вероятно той ще започне да функционира още от идната година, а не както първоначално се планираше от 2013 г.

Другите 200 млрд. евро пък ще се предоставят на Международния валутен фонд, в специален подфонд, който формално ще има възможност да дава пари и на други държави със затруднения, но неофициално се предполага, че ще финансира основно проблемните членки на еврозоната.

Още на днешния конферентен разговор обаче финансовите министри са започнали спор при какви условия страните ще получават пари от стабилизационния механизъм. Искането на Германия и Франция е страните, които получават помощ, да подпишат и ратифицират договора за финансова дисциплина, за който се договориха европейските лидери (без английския премиер Дейвид Камерън) на 9 декември.

Чернова на договора вече е подготвена и публикувана, а нейн превод Министерство на финансите вече разпространи. В нея се залагат ограничения за бюджетния дефицит в размер на 3% от БВП и 0.5% в структурно отношение, а в случай на нарушение да следва наказателна процедура пред европейския съд. Очаква се окончателният текст на договора да се подпише от страните идния март, а до края на 2012 година той да бъде ратифициран.

Какво е структурен дефицит

За пресмятане на структурния дефицит се взимат предвид фактическите разходи на държавата и евентуалните приходи, които данъчната й система би изземала от икономиката, ако тя се развива на потенциала си. При рецесия реалните приходи винаги са по-ниски от потенциалните, което означава, че измерен в структурно отношение бюджетният дефицит при свиваща се икономика винаги е по-малък от номиналния. Така държавата получава възможност да провежда политика на дефицит в условия на рецесия или друг катаклизъм като природно бедствие без да бъде санкционирана от Европейската комисия или Европейския съд.

Италия и Испания обаче искат да получават помощ и преди да подпишат този договор, разкри Симеон Дянков.

Ангажиментите на България

Днес България потвърди принципната си позиция, че няма да участва във финансиране на фонда. "Няма да участваме в подпомагането на финансово недисциплинирани държави", заяви Симеон Дянков на днешната пресконференция.

България ще остане извън Европейския стабилизационен механизъм и извън групата на донорите в подфонда към МВФ.

Симеон Дянков заяви, че не е нужно да се редактират сегашните предложения за промени в Конституцията, които той и екипът му разработиха през пролетта. Те бяха приети на първо четене от бюджетната комисия в началото на юни, но разглеждането им в пленарна зала се отложи за след президентските избори.

"Нашият пакт за финансова стабилност няма да се променя, защото е по-твърд от предложения текст на договор. Ние видяхме първия проект на европейския пакт за финансова стабилност и го публикувахме, за да знаете от утре на заседанията в Брюксел над какво ще се разсъждава. Ние сме в тези граници и за това продължаваме с нашата разработка", каза Симеон Дянков.

След това обаче отвори вратичка за допълнения, които слагат таван на държавния дълг до 40% от Брутния вътрешен продукт, а критерият от Маастрихт фиксира таван на 60% от БВП. Искането за по-голяма рестрикция било направено от независимите депутати и депутати от "Ред, законност и справедливост", с които финансовото министерство вече е разговаряло.

От началото на 2012 година започва нова поредица от срещи и с останалите парламентарни сили по промените в Конституцията.

Какво предвижда фискалния пакт на Дянков

"Пактът за финансова стабилност", предложен от Симеон Дянков и станал популярен като "Фискален борд" се състои от две части. Първата включва промени в закона за устройството на държавния бюджет. Тя е приета и от следващата година поставя ограничение на държавните разходи до 40% от БВП и забрана за бюджетен дефицит над 2%.

Все още не е приета промяната в конституцията, която поставя ограничение дефицит над 2% от БВП да се приема само с квалифицирано мнозинство от 2/3 от всички депутати. Пактът на Дянков противоречи на фискалния съюз, за който се договориха 26-те страни членки (всички без Англия) с това, че самото наличие на рецесия ще позволява на държавите да приемат бюджети с дефицит до 3% от БВП и не повече от 0.5% в структурно отношение. Ограниченията на Симеон Дянков обаче ще предполагат България да гарантира първо стабилността на публичните финанси, а оставя на заден план частния сектор.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 7
    • + 14

    Кво ще финансират като нямат два лева.

    Нередност?
  • 2
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • - 8
    • + 2

    Значи са обещали финансиране?!

    Нередност?
  • 3
    mto avatar :-|
    mto
    • + 5

    "Дайте да дадем!"??? - Не, благодаря!

    Нередност?
  • 4
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "dragozow":
    Няма нужда да имаш, за да се включиш.
    Гърция, Испания и Италия имат трилиони дългове, но ще се включат "по задължение". Ще вземат нов заем, за да внесат вноската и после разбира се ще бъдат първи на опашката за нов заем от Фонда на МВФ-то.
    Свободата, Санчо, е на върха на копието, а не салама както стана популярно от една реклама.

    Нередност?
  • 5
    objective avatar :-|
    objective
    • + 23

    Има известен резон в това, дисциплинирани богати държави да дадат едно рамо на "неволно залитнали" държави, но абсолютно неморално и лишено от здрав разум е дисциплинирани държави с нисък жизнан стандарт да финансират недисциплинирани държави с висок жизнен стандарт !

    Нередност?
  • 6
    georgi2025 avatar :-|
    georgi2025
    • - 15

    Корумпирано ли е правителството в България и как става това?

    As an employee of a Central Bank in Europe, part of European System of Central Banks I was implanted with something like hearing apparatus, that transmits on a particular frequency wirelessly and allows mind control. There was an attempt to be bribed and threatened as ECB and the European Commission refuse to reply my complaints. The idea is that western capital should be supported by regulators in banking and telecommunication as well as create a housing, credit and equity bubble with the knowledge and participation of the Central Bankers, which cost the country no less than 20 billions! Many of the Central Bankers studied at Soros CEU, who is thus related with ECB and EC. This is an obvious connection of ECB with particular capitalists so one should know what is the transparency and the accountability of ECB?
    Involved "people" here: http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

    Нередност?
  • 7
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 4

    До коментар [#6] от "georgi2025":

    Георге, стига с тия глупости, моля!

    Нередност?
  • 8
    sulla avatar :-|
    Sulla
    • + 5

    Изравняването на данъците теоретично би намалило способността на слабите икономити да се конкурират със силните, доколкото изобщо тази способност е реална. Но мисля, че данъците не са най-съществения фактор при определяне на стопанската жизнеспособност. Гордеем се с малък и плосък данък печалба, но цялата тежест, която трябва да плащаме на държавата под формата на всякакви осигуровки, такси, лицензи и т.н. много надвишава 50%, а с това вече не знам коя европейска регулация би могла да се справи. Изобщо, регулацията, Санчо, не е велико нещо...

    Нередност?
  • 9
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • + 3

    До коментар [#4] от "k_":

    Те за това са на това дередже. Като гледам политиката на това правителство е да не сме като Гърция.

    Нередност?
  • 10
    objective avatar :-|
    objective
    • - 1
    • + 2

    Дянков е първокласен експерт на Световната банка и отлично си знае работата ! Има резон дисциплинираните държави с висок жизнен стандарт да инжектират финансово някоя от "неволно залитналите" държави, но е пълен абсурд дисциплинирани държави с нисък жизнен стандарт да стават кръводарители на недисциплинирани държави с висок жизнен стандарт !

    Нередност?
Нов коментар