🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шойбле: Няма никакъв шанс САЩ да увеличи вноските си към МВФ

Великобритания ще участва, докато позицията на Китай все още не е ясна

Ройтерс    ©  Alex Domanski
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германският финансов министър Волфганг Шойбле не вижда никакъв шанс Съединените щати да увеличат вноската си към Международния валутен фонд (МВФ), за да се помогне на Европа. Причина за това е опозицията срещу подобна стъпка в Конгреса, съобщи Ройтерс, като се позовава на изявления на министъра пред германско радио.

"Вашингтон не може да прави двустранни заеми към МВФ, без одобрението на Конгреса, това е законово регулирано в САЩ. А такова одобрение Конгресът няма да даде и американското правителство го заяви ясно", каза Шойбле.

Лидерите на еврозоната се споразумяха да отпуснат допълнителни 150 млрд. евро чрез двустранни заеми към МВФ, за да повишат възможностите му за борба с кризата. Като днес финансовите министри от еврозоната ще проведат конферентен разговор в 16:30 българско време, в който ще се водят преговори за размера на отделните заеми.

Допълнително се очакват около 50 млрд. евро от страните, които не са приели еврото, но са в ЕС, а вероятно малко над тази сума ще отпуснат и държави извън Европа. От Белия дом обаче вече заявиха, че МВФ има "значителни ресурси" за справяне с кризата с еврото и американските данъкоплатци няма да дават допълните средства. Великобритания обяви, че ще участва, докато позицията на Китай все още е неясна.

Главният гуверньор на Bundesbank Йенс Вайдман миналата седмица прати официално писмо до Шойбле, в което се казва, че банката има готовност да предостави допълнителни двустранни заеми в размер до 45 млрд. евро към МВФ, ако другите членки на Европейския съюз и страните извън ЕС също помогнат. "Ако, например, обаче САЩ и другите важни донори откажат да участват, от нашата гледна точка, това ще изглежда като нещо приближаващо до държавното финансиране...", каза Вайдман.

Шойбле от своя страна оправда набирането на допълнителни средства за МВФ с това, че фондът вече дейно е участвал в спасяването на закъсали страни от еврозоната и "ако това продължи, МВФ ще трябва да бъде подкрепен с допълнителни вноски, каза германският министър. Той добави, че Великобритания е поела ангажимент да отпусне нужните средства, докато "позицията на Китай все още не е ясна".