🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврозоната се споразумя за 150 млрд. евро заеми за МВФ

Отказът на Великобритания да участва принуждава Европа да търси помощ от страни като Русия и Китай

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В понеделник вечерта финансовите министри на еврозоната се споразумяха да увеличат ресурсите на Международния валутен фонд със 150 млрд. евро, съобщиха световните агенции. Целта на сделката е да се предотврати разпространяване на дълговата криза и да се привлекат средства от други страни в Европейския съюз и извън него. Все още не е ясно дали ще бъде постигната целевата сума от 200 млрд. евро, след като Обединеното кралство отказа да участва в схемата.

След тричасовия конферентен разговор снощи стана ясно, че и няколко страни извън еврозоната – Чехия, Дания, Полша и Швеция, също ще осигурят заеми за МВФ. Страните кредитори обаче първо трябва да получат одобрение от националните си парламенти. На увеличаването на ресурсите на МВФ се гледа като на един от стълбовете в стратегията за подсилване на "огневата мощ" на еврозоната в борбата й с дълговата криза. Другият основен стълб са мерките, чрез които съществуващият и бъдещият спасителен фонд на еврозоната да станат по-гъвкави и ефективни.

Отказът на Великобритания за участие повече от всякога прави еврозоната зависима от големи икономики като Китай и Русия, проявяващи желание да отпускат заеми на МВФ. Министрите определиха неофициален срок до следващия понеделник да намерят 200-те млрд. евро, договорени на срещата в Брюксел на 8-9 декември, и призоваха за международно участие. "Страните-членки на еврозоната ще предоставят 150 млрд. евро допълнителни средства чрез двустранни заеми за общата сметка на фонда", се заявява в общото обръщение на министрите след срещата. "ЕС би приветствал страните от Г20 и други финансово силни членки на МВФ, които биха подкрепили усилията за запазване на глобалната финансова стабилност".

Европейските финансови министри се надяват Лондон да вземе решение по въпроса за участието си в началото на следващата година в рамките на Г20. Източници от централната британска банка, цитирани oт Reuters обаче заявяват, че страната е изразила категорична позиция, че няма да участва. "Великобритания винаги е била готова да разгледа допълнителна финансова помощ за МВФ, но с оглед неговата глобална роля и като част от глобално споразумение", заявяват в свое изявление от британското финансово министерство.

Германската централна банка Bundesbank, която предоставя най-голям дял – 41.5 млрд. евро, също го прави с особено мнение и настоява парите да не се използват за помощ на европейски държави. Това би нарушило отстояваните от Bundesbank правила централните банки да не финансират държавните дефицити. Поради тази причина двустранните заеми ще съм към общия фонд на МВФ, а не в специален такъв за справяне с европейската дългова криза. Втората по големина икономика в еврозоната – Франция, ще предостави 31.4 млрд. евро, Италия ще предостави 23.5 млрд., а Испания – 14.9 млрд. От Гърция, Португалия и Ирландия, които прибегнаха до помощ от ЕС и МВФ, не е искано да помагат.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-P
    Тsonkooo
    • - 2
    • + 6

    МВФ е винаги добре, когато другите са зле!

    Нередност?
  • 2
    merovig avatar :-|
    merovig
    • + 2

    заприличва на гузно извинение към САЩ"..вземете тези пари иправете нещата но не директно ....вие по добре знаете..ние нещо се заплеснахме че можем да плуваме в системата създадена от Вас..."

    Нередност?
  • 3
    vyrnym.izezo avatar :-|
    vyrnym.izezo
    • + 1

    До коментар [#2] от "merovig":
    след кю2 (2012) се приключва това безумие:)

    Нередност?
Нов коментар