🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Две години преди края на програмата са усвоени едва 25% от европарите за земеделски проекти

И големите фермери, работещи в необлагодетелствани райони, ще получават пари

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По данни

на земеделското министерство досега са платени малко над 813 млн. евро

от програмата.

Две години преди края на програмния период България е успяла да усвои едва около 25% от парите по програмата за развитие на селските райони и да договори половината от тях. Това сочат актуалните данни на земеделското министерство. Днес също така стана ясно и че Европейската комисия е разрешила поисканото от България шесто изменение на програмата, с което на практика големите фермери също ще могат да получават европари за работа в необлагодетелствани райони.

Платени са 813 млн. евро

По данни на земеделското министерство към момента са договорени 1.48 млрд. евро от програмата за развитие на селските райони, което е близо 45% от бюджета й. До 2013 г. България може да усвои над 3.2 млрд. евро по програмата. Данните на земеделското министерство обаче показват не особено бърз темп на договаряне, тъй като спрямо година по-рано ръстът е около 13%. Още в началото на годината и оценителите на програмата, и от Брюксел предупредиха, че страната трябва силно да ускори процеса по одобрение и плащане на проекти, ако не иска да губи европари.

По данни на земеделското министерство досега са платени малко над 813 млн. евро от програмата. Според т.нар. правило n+2 (заложеният годишен бюджет по програмата трябва да се усвои до 2 години след това- бел.а.)  до края на 2011 г. България трябва да е разплатила над 900 млн. евро. В противен случай, че изгуби всички неплатени пари. 

Пада таванът при парите за необлагодетелствани райони

Междувременно стана ясно и че ЕК е одобрила поисканото от България шесто изменение на програмата, с което на практика отпада таванът при плащанията за големи фермери, работещи в необлагодетелствани райони. Искането беше пратено преди повече от година, но на няколко пъти беше връщано за доработка заради недостатъчно убедителни аргументи от страна на София.

Според решението фермерите, обработващи над 1000 дка, вече ще могат да получават финансиране по двете мерки за плащания на земеделски производители, работещи в планински райони, както и плащания на производители, работещи в региони с природни ограничения, но различни от планинските. Досега големите фермери не можеха да получават субсидии по тази линия.

С новото изменение фермерите ще получават и повече средства. Работещите в планински райони ще получават между 30 и 130 евро на хектар в зависимост от големината на стопанството си, като по-голяма единична субсидия на хектар ще получават по-малките производители. За фермерите, развиващи дейност в райони с природни ограничения, са предвидени средства между 15 и 70 евро на хектар, отново в зависимост от големината на стопанството.

Отваря се път и за други промени

Одобрението на шестата промяна в програмата, ще отвори път и за други такива. Освен нея България е поискала още две нотификации в опит да спаси в последния момент средства, които има реален шанс да бъдат изгубени. В началото на тази година беше поискана седма промяна, според която трябва да бъдат пренасочени над 304 млн. евро от по-малко атрактивни мерки от програмата към такива, към които има сериозен интерес, но бюджетът им вече е изчерпан. Само преди седмици стана ясно и че София е изпратила и искане за осма промяна, според която около 130 млн. евро от програмата трябва да бъдат насочени към гаранционен земеделски фонд.

На този етап не е ясно в какъв срок може да бъде получено одобрение от ЕК по двете промени, като по неофициална информация на Capital.bg Брюксел има забележки по мотивите и конкретните параметри, предложени от земеделското министерство.